Segur que haureu sentit parlar als mitjans durant els darrers dies del judici a Pablo Soto, un jove que va crear en el seu moment un programa d'intercanvi de fitxers musicals via P2P, anomenat Manolito P2P. Les discogràfiques li reclamen 13 milions d'euros per haver creat el programa i haver guanyat diners amb la seva distribució. Sobta que una reclamació com aquesta s'hagi admès, des del punt de vista de la lògica. Un programa que no trenca les proteccions anticòpia de fitxers i que no és per ell mateix la materialització de l'acte d'intercanviar arxius protegits per drets d'autor restrictius -l'anomenada pirateria-, no s'entén que serveixi de motiu per reclamar 13 milions d'euros al seu creador.
El primer cop que vaig entrar en contacte amb la temàtica dels drets d'autor, de la propietat intel·lectual, ens van posar l'exemple de la comanda diskcopy, de MS-DOS. Per als qui no la conegueu, aquesta comanda permetia i permet copiar disquets, de forma que un disquet que contenia un programa podia ser copiat amb aquesta comanda i ja tenies una còpia del programa. Amb la legislació a la mà aquesta còpia no és legal perquè la còpia privada no s'aplica al programari. Però, és que si comencem a analitzar dins del món de la informàtica eines que permeten fer còpies il·legals o il·legítimes de material protegit amb drets restrictius, en tenim moltes: les comandes de còpia de qualsevol sistema operatiu (cp, copy), les eines d'extracció de música de CDs, estiguin protegits o no, les eines que eliminen el DRM (iTunes ho permet, per exemple, gravant un CD d'àudio i extreient-ne novament la música),...
Des del punt de vista tècnic i del sentit comú aquest judici no té sentit. Bé, no té sentit perquè si s'acusa Pablo Soto caldria continuar amb Microsoft, IBM, Apple, i tantes i tantes empreses que distribueixen eines informàtiques que permeten la còpia de qualsevol material subjecte a drets restrictius.
El judici ha quedat llest per sentència i quedarà veure si les discogràfiques aconsegueixen una victòria o si, en canvi, s'imposa la lògica que exposava abans i queda clar que una cosa és l'eina i l'altra el bon o mal ús que se'n faci.
+ GNU FDL
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada