Fa uns dies llegia una notícia sobre els llibres electrònics que ven Amazon per al seu dispositiu Kindle. Ha succeït que persones que havien comprat exemplars electrònics de 1984 i de La revolta dels animals, de George Orwell, havien vist com un dia obrien el seu lector i havien desaparegut. L'editor havia canviat de parer i havia decidit que no volia que es poguessin vendre en aquest format o en aquesta botiga.
A ningú no se li passa pel cap que després de comprar un llibre de paper, l'editor pugui decidir prendre-li, com si allò que ha comprat no fos ja de la seva propietat. En el cas dels llibres electrònics sembla que això sí que és possible. Les avantatges d'aquests dispositius topen amb aspectes molt negatius, com el fet que algú pugui decidir eliminar de la teva biblioteca allò que li sembli. Desconec si ha estat amb el mecanisme de DRM o simplement ha estat un esborrat. Si hagués estat utilitzant el DRM seria un exemple d'aquest element negatiu de la distribució d'obres en format electrònic. Ja va ser criticat àmpliament amb la popularitat de l'iTunes. El DRM permet, no només controlar qui pot llegir el llibre -o escoltar música- sinó provocar la caducitat de la compra, obligant a nous pagaments, o impedir còpies, malgrat el cànon per còpia privada, per exemple.
L'editorial del New York Times remarca la situació irònica que l'autor involucrat en aquest atac tipus Gran Germà hagi estat precisament Orwell.
+ GNU FDL
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada