dimarts, 1 de desembre de 2009

És dolent l'OpenOffice?

Aquests darrers dies he participat en un debat sobre l'OpenOffice, arran d'un article del president del Parlament, Ernest Benach, sobre la defensa del PowerPoint. De seguida va haver comentaris sobre el nom de la cosa, i és que per defensar l'ús de les TIC al Parlament no cal fer propaganda d'una empresa i del seu programari privatiu, i menys venint d'un càrrec electe.

Malauradament hem de viure cada dia amb programari privatiu que costa molts diners només en llicències, a l'administració catalana. L'administració que presumeix de ser capdavantera en TIC no queda gaire ben parada en l'ús del programari lliure, malgrat que llocs com Extremadura han demostrat que si es vol es pot.


El debat aquests dies ha girat al voltant del PowerPoint (Microsoft), el Keynote (Apple) i l'OpenOffice. Una de les intervencions va arribar a titllar de "merda" l'OpenOffice. Però, és en realitat una merda, o és més aviat una visió amb prejudicis?

Pensem en algunes característiques de l'OpenOffice que el fan interessant:
  • És programari lliure
  • És un producte madur
  • És un producte multiplataforma
  • Proporciona les mateixes eines que altres plataformes ofimàtiques i en alguns casos millors
    • OpenBase, per exemple, incorporat en versions més recents, permet treballar amb una interfície semblant a Access, amb bases de dades diverses, incloses MySQL o Oracle, directament, no creant una còpia vinculada
  • Està en català
  • Permet des de fa temps generar documents PDF
  • El seu format principal és l'ODF, un estàndard ISO/IEC, el qual permet la interoperabilitat amb altres aplicacions i no obliga a utilitzar, per part de la societat- una eina concreta, privativa i que costa prou diners
  • Permet importar documents des de Microsoft Office i altres, salvant obstacles que versions diferents de Microsoft Office tenen entre elles
Sóc usuari habitual d'OpenOffice. Reconec que PowerPoint i, encara més, Keynote, poden considerar-se superiors però, en la balança, guanya OpenOffice, perquè la suma d'avantatges supera la d'inconvenients. Si això ho traslladem a l'administració pública, em sembla inadmissible que existint la possibilitat d'utilitzar una eina madura i lliure, es continuï utilitzant programari privatiu.

Creative Commons License + GNU FDL

1 comentari:

Reyes ha dit...

Manel, t'he de felicitar. Un "post" molt ben encertat!

Jo per la meva part, ja no utilitzo Microsoft Office, realment no el necessito per a res, Openoffice fa tot allò que vull i més.