dimecres, 9 de desembre del 2009

Qui pot parlar de drets d'autor?

L'altre dia en una conversa al Facebook una de les persones que intervenia va comentar, en mode off-topic, que és penós que hi hagi informàtics que opinin i intentin "sentar càtedra sobre les obres artístiques i els drets d'autor". No puc més que sentir-me al·ludit, encara que no he intentat mai sentar càtedra si no opinar sobre els drets d'autor. Puc parlar de drets d'autor?




Els drets d'autor protegeixen la materialització d'idees, és a dir, protegeixen obres intel·lectuals, ja siguin de música, pintura, escriptura,... i fins i tot programes d'ordinador. Comprendreu que els informàtics ens interessem per un camp que ens afecta de ple, no només per allò que desenvolupem si no per allò que utilitzem per desenvolupar-ho. Que no ho fem tots és cert però, ho hem de fer si no volem tenir problemes a l'hora de publicar la nostra feina, ja sigui en un client final, ja sigui directament a la xarxa perquè l'agafi tothom. Entendrà qui s'indigni, que els informàtics podem parlar de drets d'autor.

El moviment contra els drets d'autor en la seva versió restrictiva començà a principis dels 80, amb el projecte GNU. No ho oblidi qui es pensi que és una novetat que ara hi hagi qui demani una protecció diferent de les obres.

Però, és més, autors no són només els informàtics, afegits a l'elit privilegiada de cantants, pintors i altres sota paraigües d'entitats de gestió de drets. Autors som tots algun cop a la vida, i, de fet, autors són els nostres avantpassats, quina cultura i quins coneixements utilitzem, utilitzen els privilegiats, per crear noves obres.

Ho sento a qui li molesti però, tenim tot el dret d'opinar i dir com volem que sigui el model de defensa de la propietat intel·lectual. Perquè no pot ser que ho decideixin només uns per ser qui són o dedicar-se al que es dediquen. I, com deia algú, si a mi em paguen per la feina que faig cada dia, és injust que la feina que fan alguns, per molt bona que sigui, l'estiguin rendibilitzant durant anys i anys, i ho facin els seus hereus, encara fins 70 anys després de morir.

És evident que qui viu d'aquest model de negoci que és posat en qüestió es rebel·li però, és anar contra corrent.

Avui he trobat uns apunts interessants que podeu afegir al text:

Creative Commons License + GNU FDL