divendres, 4 de desembre del 2009

Google Public DNS

Qualsevol ordinador connectat a Internet té una adreça IP única associada, un número, del tipus http://74.125.45.100, que és l'equivalent a la nostra adreça de casa -bé, com quan vivim més d'una persona en una casa, pot passar que tots els ordinadors d'una casa o d'una empresa tinguin la mateixa adreça a Internet-.  Aquesta adreça numèrica és difícil de memoritzar i, a més, no sempre és fixa, és a dir, que una connexió a Internet pot tenir avui una adreça i demà una altra, com passa amb les connexions d'ADSL des de fa uns quants anys.




El Domain Name System (DNS) és el sistema que permet que en comptes d'escriure adreces numèriques quan volem accedir en algun lloc de la xarxa, escriguem adreces composades per paraules separades per punts, com ara http://www.google.com. Qualsevol connexió a Internet utilitza un servidor DNS per poder traduir noms d'adreces en els números corresponents. Si utilitzeu una connexió ADSL a casa aquests servidors, o bé els tindreu configurats a l'ordinador o bé al router que rep el senyal d'ADSL.


Però, els servidors de noms poden canviar o poden fallar i ens podem quedar sense poder navegar o fer altres operacions per Internet, perquè no tenim memoritzades les adreces IP dels llocs on volem anar. Aleshores és quan, si coneixem servidors DNS alternatius els podem afegir a la nostra configuració de xarxa i mirar si el problema se soluciona -qui no ha configurat algun cop els DNS de Telefónica tot i tenir l'ADSL d'un altre proveïdor?-.

Doncs bé, ahir Google publicava el projecte Google Public DNS, el qual proporciona un servei global de servidors DNS, oferint velocitat i seguretat. Només cal afegir les adreces 8.8.8.8 i 8.8.4.4 com servidors de noms als vostres ordinadors i/o routers, i ja tindreu accés als servidors de noms de Google.

Ahir Genbeta parlava d'un nou pas en la conquesta de la xarxa per part de Google. Potser sí però, almenys com DNS alternatius seran útils, no?

Creative Commons License + GNU FDL

2 comentaris:

Josep Salom ha dit...

Sí, seran útils. Però discrepo amb que siguin més ràpids. Per qüestions topològiques, per poc bé que ho faci l'operador de torn, sempre estaran més a prop els DNS de l'operador que et dóna servei que els de google. Respecte a la seguretat puc dubtar, és evident que no tots els operadors li donen la mateixa importància als DNS.

En qualsevol cas, com a eina de comprovació em semblen molt útils, i donada la facilitat per recordar-los, sempre et poden donar un cop de mà. Jo, en qualsevol cas, em quedaré amb els meus ;).

Recordem que aquest és un sistema de DNS cache, no DNS autoritatiu.

Unknown ha dit...

Sí, a mi em semblen interessants com alternatius i per ser fàcils de recordar. La resta és opinió de Google però, com tu dius, la rapidesa és més que dubtosa.