divendres, 29 de maig del 2009

Confrontar propostes

directe!cat remarca avui les declaracions de Maria Badia, la candidata del PSC a les europees -conegudíssima!- dient que volen que la gent es llegeixi les propostes dels programes electorals, i que tenen la voluntat de confrontar propostes amb els altres partits. Ho comenta el mitjà, i m'hi sumo, que la campanya del PSC, i la del PSOE en general, no reflecteix aquesta voluntat de confrontar propostes sino que s'ha basat en la por que guanyin les dretes. El principal argument del PSC és contraposar cares, no propostes. Maria Badia contra Vidal-Quadras, Bush,... Curioses les afirmacions sobre voluntat política que feia ahir José A. Donaire, per cert.

D'altra banda, durant una campanya electoral tan mal plantejada com la de les eleccions europees, pretendre que la gent es llegeixi en dues setmanes els programes electorals és pretendre molt, tot i que els partits això ja ho saben. Els propis partits es plantegen les eleccions europees com si fossin més light que les altres, tot i que diguin que són importantíssimes. A més, la complexitat de la Unió Europea fa prou complicat seguir en 15 dies les propostes i les seves conseqüències.

Creative Commons License + GNU FDL

dimecres, 27 de maig del 2009

El diari Público continua reinterpretant la paraula "gratis"

Durant tota la setmana en falques de ràdio el diari Público promocionava el DVD gratuït d'avui dimecres sobre el Barça de Guardiola. El diari entre setmana habitualment val 1 euro. Per tant, si és gratis hauria de continuar valent 1 euro. Per curiosistat he preguntat avui al quiosc quan valia el diari. Sorpresa! Valia 2 euros.
 

Creative Commons License + GNU FDL

Problemes per a l'aparcament del Mercat?

Llegia a El Punt que  els estudis geotècnics del subsòl de la zona on s'ha de construir l'aparcament del Mercat, a Amposta, han detectat roca dura. La notícia destaca la preocupació que ha despertat això. I si això preocupa hem de pensar en les conseqüències econòmiques que pot comportar construir l'aparcament. Quin increment suposarà? Fent broma, quanta zona blava més es crearà a Amposta per fer rendible l'aparcament del Mercat?

Creative Commons License + GNU FDL

dilluns, 25 de maig del 2009

Opinió superficial de les campanyes electorals

Sabent que les campanyes electorals són simples aparadors, on de sobte tots els [candidats] polítics esdevenen persones amb una activitat social incansable, amb una preocupació dels problemes [reals] de la gent important, m'agradaria comentar què en penso, observant la façana de les campanyes dels partits. Algú podrà dir que s'ha de consultar el programa, que no t'has de quedar amb la façana però, és que els partits venen la façana, no el contingut dels seus programes.

Per exemple, els socialistes insisteixen en la repetició del missatge de la por, ara en l'àmbit europeu. Si no els votem guanyaran les drets -encara que sobta que en comptes de Sarkozy utilitzin Chirac-. En campanya els està anant de perles que el PP estigui immers en ple escàndol per la trama de corrupció. Avui @DonAire es queixava que La Vanguardia publiqués una notícia sobre un possible acord de Montilla amb el PP català per perjudicar electoralment CiU. No ha entrat a dir si era cert sinó que s'ha queixat de l'estil del diari en qüestió. I m'ha vingut al cap quan mitjans que s'associen als socialistes fan el mateix amb altres partits com el PP, o quan els propis partits aprofiten qualsevol indici d'escàndol per amplificar-lo i perjudicar el contrari.

El PP parla de crisi i de terrorisme, temes estrella si no fos que estem parlant d'eleccions europees i no espanyoles. Però, tant PP com PSOE es prenen aquestes eleccions com una revàlida de les de fa un any.

CiU i ERC, ERC i CiU, dues opcions que es caracteritzen d'haver optat per fitxatges estrella, esdevenint la seva una candidatura personalista més que una candidatura de partit. Al mateix temps el seu programa queda en un segon pla, excepte destacar la vessant ideològica a la qual s'associa el partit i el candidat.

ICV té un candidat que fa poc soroll però, que destaca per ser el més treballador durant aquesta legislatura europea que acaba, entre els diputats europeus espanyols. Té el problema que el seu partit a Catalunya ha perdut molta credibilitat gràcies als consellers Saura i Baltasar.

Si fes una anàlisi ràpida, basada en la primera impressió, em decidiria clarament per ICV, amb la candidatura de Romeva. Ara bé, en una anàlisi més detallada no sé ben bé què faria. De fet, estic tant tip de com estan anat les coses a la política catalana i espanyola que se m'han tret les ganes de votar, sent conscient d'anar contra allò que penso, que cal anar a votar, encara que sigui en blanc.

Creative Commons License + GNU FDL

Els actes electorals

Mires les fotos dels actes de campanya electoral i pots observar en qualsevol partit trets característics.

Candidats en una menjada popular, participant en la cuina, fent com si allò ho fessin cada dia. Candidats escoltant les explicacions d'un pagès, d'un operari, d'un artesà,... fent com si allò els resultés interessant. Després vénen els parlaments a peu pla, envoltats de gent del partit fent pinya, de gent que vol sortir a la foto, sigui per convicció, sigui per conveniència. La imatge d'informalitat és important si són actes de cap de setmana. Si pot ser, sense corbata, que queda massa seriós.

I en acabar, tots convençuts que guanyaran, perquè han rebut un bany de suport, una dosi d'optimisme tal que els fa perdre de vista la realitat.

Creative Commons License + GNU FDL

El cas Pablo Soto

Segur que haureu sentit parlar als mitjans durant els darrers dies del judici a Pablo Soto, un jove que va crear en el seu moment un programa d'intercanvi de fitxers musicals via P2P, anomenat Manolito P2P. Les discogràfiques li reclamen 13 milions d'euros per haver creat el programa i haver guanyat diners amb la seva distribució. Sobta que una reclamació com aquesta s'hagi admès, des del punt de vista de la lògica. Un programa que no trenca les proteccions anticòpia de fitxers i que no és per ell mateix la materialització de l'acte d'intercanviar arxius protegits per drets d'autor restrictius -l'anomenada pirateria-, no s'entén que serveixi de motiu per reclamar 13 milions d'euros al seu creador.

El primer cop que vaig entrar en contacte amb la temàtica dels drets d'autor, de la propietat intel·lectual, ens van posar l'exemple de la comanda diskcopy, de MS-DOS. Per als qui no la conegueu, aquesta comanda permetia i permet copiar disquets, de forma que un disquet que contenia un programa podia ser copiat amb aquesta comanda i ja tenies una còpia del programa. Amb la legislació a la mà aquesta còpia no és legal perquè la còpia privada no s'aplica al programari. Però, és que si comencem a analitzar dins del món de la informàtica eines que permeten fer còpies il·legals o il·legítimes de material protegit amb drets restrictius, en tenim moltes: les comandes de còpia de qualsevol sistema operatiu (cp, copy), les eines d'extracció de música de CDs, estiguin protegits o no, les eines que eliminen el DRM (iTunes ho permet, per exemple, gravant un CD d'àudio i extreient-ne novament la música),...

Des del punt de vista tècnic i del sentit comú aquest judici no té sentit. Bé, no té sentit perquè si s'acusa Pablo Soto caldria continuar amb Microsoft, IBM, Apple, i tantes i tantes empreses que distribueixen eines informàtiques que permeten la còpia de qualsevol material subjecte a drets restrictius.

El judici ha quedat llest per sentència i quedarà veure si les discogràfiques aconsegueixen una victòria o si, en canvi, s'imposa la lògica que exposava abans i queda clar que una cosa és l'eina i l'altra el bon o mal ús que se'n faci.

Creative Commons License + GNU FDL

diumenge, 24 de maig del 2009

Acaba el Mercat a la Plaça del 2009

Amposta: Mercat a la PlaçaAvui ha acabat el Mercat a la Plaça 2009 d'Amposta. Podeu veure el conjunt de fotos que he fet a l'àlbum Mercat a la Plaça 2009 de Flickr. Feia goig veure el nucli antic d'Amposta ple de gent voltant per les parades, la placeta del carrer Sol plena de gent escoltant el concert de la banda de l'Escola de la Lira.

Ara queda la reflexió i posar la vista en una propera edició, que espero que es pugui fer realitat, establint una cita anual amb l'Amposta d'inicis del segle XX. Més parades, més tavernes, més actes,... Cal estudiar-ho i veure què cal afegir, treure, millorar, etc. I a vosaltres, què us ha semblat?

Creative Commons License + GNU FDL

El Mercat a la Plaça, de nit

Amposta: Mercat a la PlaçaAhir a la nit vam fer una passejada pel Mercat a la Plaça. Els carrers del nucli antic estaven envaïts per les nimfes del riu, que et guiaven per les diferents activitats. A la plaça de l'Ajuntament, la recreació del mercat de principis de segle XX. Al de Fidel, el ball de Festa Major. A la placeta del carrer Sol -com li he dit tota la vida-, les cosidores (a la foto), i una mica més amunt, els cantadors de jota. Podeu veure més imatges a l'àlbum Mercat a la Plaça 2009 de Flickr.


Creative Commons License + GNU FDL

dissabte, 23 de maig del 2009

El Mercat a la Plaça és aquí

Amposta: Mercat a la PlaçaAquest matí he fet algunes fotos de l'ambient al nucli antic d'Amposta. Se celebra el Mercat a la Plaça, avui i demà. Podeu veure més fotos a l'àlbum Amposta - Mercat a la Plaça 2009 de Flickr.
Creative Commons License + GNU FDL

divendres, 22 de maig del 2009

Promoció de distribucions de programari dubtós

L'altre dia vaig participar en un debat als comentaris del bloc del programa Versió RAC 1. Em va sobtar que recomanaven un CD que incloïa un conjunt d'eines per solucionar problemes en el nostre ordinador en cas d'emergència, el Hiren's Boot. La sorpresa venia perquè entre les eines, a més de programari lliure, hi ha programari privatiu com el Norton Ghost. La versió algú la pot classificar com abandonware però, no deixa de ser programari sotmès a les restriccions de la seva llicència. No entenia i no entenc que el bloc d'un programa de ràdio destinat a divulgar temes de TIC, sigui poc curós en certs continguts. No és el primer cop que veig coses poc exactes. Si escolteu el programa entre setmana la sensació és que et volen informar i aclarir-te temes però, si saps de què parlen o tens una base per cercar informació, et trobes que alguns cops podrien clarificar més les coses, doncs qui els escolta es pot quedar amb idees equivocades o esbiaixades de les coses.

Creative Commons License + GNU FDL

Gratis és gratis?

Ahir dijous el diari Público donava gratis un DVD amb un recull dels gols del Barça d'aquesta temporada. El diari habitualment costa 1,50 euros -inicialment costava 1 euro però, de seguida van canviar de preu-. La sorpresa fou que en anar a pagar el diari costava 2 euros ahir. I aquí és quan em pregunto si gratis significa gratis per a la gent de Público. Si un dia normal el diari val 1,50 euros, i si s'anuncia a la portada que es dóna el DVD gratis, el preu no pot ser 50 cèntims més car. És o no és?

Creative Commons License + GNU FDL

Amposta el 1927

Continuant amb la celebració dels 100 anys de ciutat, i lligat al Mercat a la Plaça, us poso un enllaç a unes imatges ja conegudes per molts, corresponents als fotoplànols que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre va encarregar el 1927. En un mapa de localització es poden ubicar els diferents fotoplànols i el lloc on es corresponen. D'entre tots, i amb motiu del Mercat a la Plaça, destaco la imatge aèria d'Amposta el 1927. En ella es pot veure clarament com ha canviat la nostra ciutat en meny d'un segle. Els terrenys del que era la Fàbrica, ara ocupats pel mercat i zones dels voltants. La part sud de l'Av. de La Ràpita, sense edificar, zona de conreus. El cementiri vell i el nou. El barri del Grau amb un índex reduït d'edificació. Les Quintanes quasi inexistents... Una imatge que cada cop que la veig em té entretingut una bona estona.

Creative Commons License + GNU FDL

dijous, 21 de maig del 2009

Mercat a la Plaça, Amposta 100 anys de ciutat

AvantpassadesAquest cap de setmana,els dies 23 i 24 de maig, a Amposta se celebra un dels actes més importants en la commemoració del centenari de l'atorgació del títol de ciutat. Es tracta del Mercat a la Plaça. Parades d'artesans, activitats i altres actes al voltant del casc antic de la ciutat, tot ambientat en l'època de principis del segle XX.

Esperem que sigui tot un èxit i que sigui el primer de molts anys que se celebri. Lluny de la celebració, és un acte que provoca l'interès, encara que sigui temporal, en la història de la nostra ciutat. D'on venim, cap on anem.

Per la ciutat es poden veure als aparadors dels comerços fotografies antigues d'Amposta. Hi podem reconèixer carrers, cases, difícilment persones,... D'alguna manera em vull sumar al caliu que s'està creant amb aquesta fotografia, de la col·lecció familiar, on es poden veure tres dones, avantpassades per part de ma mare, concretament per part de mon iaio matern, José Idiarte Estorach, Pepe de Llaó.

Creative Commons License + GNU FDL

dimecres, 20 de maig del 2009

La judicialització de la política

Que un president autonòmic hagi de declarar com imputat en un cas de corrupció no és una bona notícia. Francisco Camps és del PP i no és precisament que hi tingui simpatia però, no és una bona notícia. El mateix passa quan un president de Diputació, com el de Castelló, també es troba immers en diferents causes judicials per temes semblants. No són bones notícies perquè aquells que ens representen, aquells que tenen delegat el poder de decidir de la ciutadania, no donen exemple. Ara bé, el jutge dirà si acaba sent culpable o tot queda en no res.

Mentrestant assistim al mateix espectacle que ens ofereixen els polítics cada vegada que hi ha un escàndol de corrupció a Espanya. Els del partit contrari s'ho passen pipa assenyalant el de l'altre. No fan memòria sobre si han tingut casos de corrupció anteriorment i si aleshores els va semblar bé la crítica punyent i electoralista dels altres.

Ara li toca al PP. El PSOE insisteix en el tema de la corrupció. Mentrestant no es parla de la nefasta gestió de la crisi, per no dir per la nefasta gestió general del govern de Zapatero, i més a les portes de les eleccions europees. Un altre cop li tocarà al PP riure i aprofitar-se'n. No sé si és la política espanyola únicament però, això fa pena. I els palmeros telemàtics dels partits podrien fer una mica d'autocrítica abans de fer campanya vírica de desprestigi a la xarxa. Al final tothom sap quin peu calça cadascú.

Creative Commons License + GNU FDL

No són hores...

Ja ens estem acostumant a veure l'eix de l'Ebre en obres. No és novetat ja. Sí que és curiós que després d'una primera fase de pedaços, els mateixos llocs apedaçats en alguns casos han estat asfaltats completament. Doble feina, o ja s'havia previst?

Sabent que l'eix de l'Ebre està en obres i en hores on hi ha prou trànsit, en sortir de la feina, si no em descuido, marxo cap a casa per l'Aldea. Ahir però, em vaig trobar amb senyals d'obres només entrar a l'autovia. Em vaig témer que si no teníem prou amb retencions entre Amposta i Tortosa -i al contrari-, ara s'afegien retencions anant per l'Aldea. Em va venir al cap la pregunta de qui era la persona il·luminada que coordinava tan bé les obres en les dues vies d'entrada a Tortosa pel sud. Per sort, sembla que eren treballs puntuals a la via.

Avui, abans de les 8 del matí, a l'eix de l'Ebre, a l'alçada del pont de la N-340 i després entrant a Tortosa, ja hi havia retencions. I fa una gràcia, en hora d'anada a la feina ja començar amb les retencions... La gent que hi treballa no té cap culpa, és una cosa que hem de tenir clara però, qui planifica potser s'ho hauria de fer mirar. No tenim tantes alternatives al territori per moure'ns com per estar patint durant molt temps retencions en elles per obres. Cal plantejar-se si els horaris de treball són els adequats. Fixe'm-nos en l'autopista. L'asfaltat de la via s'acostuma a fer a les nits, de forma que no es causen tants de problemes al trànsit.

Si aquesta no és una bona solució, també estaria bé plantejar-se per què s'aborden les obres en un tram tan llarg, des d'Amposta a Tortosa, i no es van fent de forma progressiva, començant des d'un extrem fins l'altre. Des d'on es planifiquen les obres? Utilitzen les vies en obres les persones que ho fan?

Creative Commons License + GNU FDL

dimarts, 19 de maig del 2009

Clam pel tren a l'Ebre

Estació de l'Aldea: Canvi d'horariAlcaldes, polítics del territori en general i agents econòmics es van manifestar ahir per una millora dels serveis ferroviaris a les Terres de l'Ebre. El PSC no hi va anar argumentant la seva intencionalitat política. És aquest un posicionament contradictori. Quan estàs a l'oposició tens tot el dret de manifestar-te, d'intentar monopolitzar actes reivindicatius que pertanyen a la ciutadania, i quan ets al govern passes també a opinar diferent d'abans, pensant que qualsevol reivindicació és un atac polític i que qualsevol cosa que no es faci com tu vols és un error.

Ja va sent hora que a l'Ebre s'aturin trens Euromed. Ja va sent hora que l'Ebre estigui al mapa del futur ferroviari de l'Estat, que no siguem un territori de pas. Ja va sent hora que l'estació central del territori, la de l'Aldea, no sigui una estació de segona categoria, amb uns horaris que no es corresponen amb els de pas dels trens. Ja va sent hora que per venir de Barcelona aquí els trens siguin còmodes i no que ens trobem algun tren de rodalia per fer un trajecte de 2 hores, amb la incomoditat que representa. Siguin convergents, socialistes, d'Esquerra, o quins siguin, tots els polítics del territori s'haurien de plantar per reclamar-ho. La resta són excuses, com ja ens tenen acostumats els polítics d'un color i de l'altre quan les protestes incomoden llurs partits.

Creative Commons License + GNU FDL

Aplicació per incloure llicències Creative Commons al Facebook

Ja us podeu instal·lar una aplicació al Facebook que permet indicar quina llicència Creative Commons (CC) voleu aplicar als vostres continguts (fotos, videos i perfil, per separat). Es pot seleccionar si es permet ús comercial o no, i si es poden fer modificacions dels continguts, si es poden fer però, sota les mateixes condicions de llicència, o si no es permet. No es contemplen totes les llicències CC possibles però, és un primer pas per poder llicenciar els continguts al Facebook, igual que ja es pot fer en altres entorns com Flickr o Blip.tv.

Creative Commons License + GNU FDL

dissabte, 16 de maig del 2009

Variant de l'N-340 i pagant peatge

Aquest divendres s'han posat en marxa les obres de la variant de l'Aldea. Però, amb tanta propaganda que des del govern ens han fet sobre la gratuïtat dels peatges entre l'Ampolla i Amposta en iniciar-se la variant, això encara no és realitat, diuen que perquè les negociacions encara estan sense tancar. De raons n'hi haurà però, després de trigar tant de temps a posar-se en marxa el projecte, això s'hauria d'haver solucionat.

En qualsevol cas insisteixo que és un greuge comparatiu si al final acaben bonificant els peatges i no fent-los gratuïts. Encara avui dia pots sortir a Port Aventura sense pagar. I fins fa poc podies sortir gratis a Torredembarra, en sentit sud, o entrar per Tarragona i sortir a Torredembarra gratis. I sense Teletac. Que aquí tinguem bonificació és un greuge que no es pot tolerar. Jo almenys faré memòria. D'eleccions en tindrem en un temps relativament curt a Catalunya.

Creative Commons License + GNU FDL

divendres, 15 de maig del 2009

La llengua no és política per a Mayor Oreja... serà pel PP

Mayor Oreja, candidat del PP a les eleccions europees va posar com exemple un tractament adequat de les llengües cooficials el seu besavi. Explicava que a casa no permetia que els seus fills parlessin euskera perquè així dominessin el castellà. Tot això per dir que les llengües no són política. Malauradament sí que ho són, perquè entre altres el seu partit insisteixen un i altre cop a posar-les dins de la lluïta política diària en llocs com Catalunya o el País Basc.

A casa jo he parlat el català i a casa els avis paterns el castellà, sense cap problema. He crescut dominant ambdues llengües. Cal que Mayor Oreja cerqui altres arguments per justificar que el seu partit faci de la llengua una arma política.


Creative Commons License + GNU FDL

La UE es gasta 6.000 euros per distingir entre català i valencià

La Unió Europea sempre ha posat pegues per oficialitzar el català. Ens ha donat recentment un premi de consolació permetent adreçarnos-hi en la nostra llengua, tot i que no servirà per gaire cosa més que per poder dir que podem escriure a Europa en català. Per motius sembla ser que econòmics, hi ha reticències perquè el català sigui llengua de ple dret a Europa. Potser per motius econòmics alguns a Espanya pensen que cal evitar les llengües cooficials a Madrid.

Però, quan t'assabentes que la Unió Europea gasta 6000 euros per traduir un anunci al valencià, quan ja estava fet en català, simplement canviant l'accent de pronunciació, qualsevol argument sobre despeses causades pels idiomes cau pel seu propi pes. Diuen que han estat les pressions del govern valencià. Si és així la UE hauria d'haver-se pronunciat públicament i no cedir al xantatge de no publicar-se l'anunci en cas de no fer-se en valencià. A Espanya el govern de Madrid ja ens té acostumats a fer llocs web en castellà, gallec, euskera, català i valencià.

La llengua com arma política, la irracionalitat al poder.

Creative Commons License + GNU FDL

dijous, 14 de maig del 2009

Camps imputat

Avui s'ha sabut que el president valencià Francisco Camps ha estat imputat en el cas Gürtel -"correa" en alemany- pel Tribunal Superior de Justícia del País Valencià, juntament amb Ricardo Costa, i que els han citat per declarar la setmana vinent.

Però, imputat no és culpable i, per molta pudor que faci el tema, té tot el dret a la pressumpció d'innocència. I no em sembla bé que, com he vist avui a El Hormiguero, ja es doni per fet que és culpable. Una cosa és la broma sobre els problemes del PP i l'altra és sentenciar una persona. Per molt contraris ideològicament que siguin, cal respectar-se.

Creative Commons License + GNU FDL

La cara política de la Copa del Rei

Gran victòria del Barça, merescuda pel partit i per la gran temporada realitzada. Ahir el Barça va guanyar la Copa del Rei per 1 a 4 davant de l'Athletic de Bilbao.

La Copa del Rei 2009 ha tingut una final amb molt de contingut polític. A Madrid els polítics catalans i bascos van oferir imatges típiques i no per això menys criticables, sobre l'enfrontament. Alguns volien guanyar-la però, al mateix temps renegaven del que representa. Ahir es parlava que l'himne espanyol sonaria més fort per atenuar els xiulets i l'escridassada al monarca.

La televisió pública espanyola, TVE, en començar a sonar l'himne espanyol, sobrepassat pel so de la gran xiulada, va començar una tanda de desconnexions per veure l'ambient a Barcelona i a Bilbao. El resultat -van dir que per error- va ser que l'himne no es va escoltar. Al mateix temps, a TV3 el Pere Escobar deia que l'ambientàs no permetia escoltar gairebé l'himne. A la mitja part TVE va oferir l'himne disculpant-se per no haver-lo emès sencer a l'inici del partit però, sorprenentment aleshores la música se sentia molt més que els xiulets. No vull acusar però, TVE hauria d'explicar si es va manipular el so o no, i amb quina finalitat. La realitat és la que és, agradi o no.

Avui els mitjans destaquen la gran victòria del Barça. Bé, Jiménez Losantos, a la COPE, ha destacat d'entrada la xiulada independentista abans de comentar la part esportiva, si bé ho ha presentat amb un aire apocalíptic com ens té acostumats.

Futbol i política, política i futbol. Hi ha ocasions en què és inevitable barrejar-ho.

Creative Commons License + GNU FDL

dimecres, 13 de maig del 2009

Video de Girona

Un video gravat el primer diumenge de primavera a Girona amb la Camileo S10, la que venia amb La Vanguardia. L'he reduït perquè no pesi i per això no es veu gaire bé. El problema de gravar amb HD és que sembla que a la majoria de programes no els acaba d'agradar.


Creative Commons License + GNU FDL

La legislació de propietat intel·lectual a França

França va a la seva i després d'un primer intent fracassat, s'aprova la legislació impulsada per Sarkozy per poder tallar la connexió a Internet a qui es descarregui continguts protegits via P2P. A Espanya ja hi ha qui es frega les mans pensant que això pugui esdevenir realitat algun dia. L'aplicació d'aquesta directiva és problemàtica. Si no s'intercepten les comunicacions no es pot saber si una persona s'està descarregant, via P2P o no, continguts protegits. Però, si s'intercepten les comunicacions aleshores també es té accés a conèixer quines altres coses fa una persona connectada a Internet. I tot això, sense ordre judicial.

Enfront d'un horitzó com aquest hi ha altres opcions, com utilitzar serveis anonimitzadors, o bé xifrar les comunicacions amb algorismes de clau pública i mides de clau grans. Però, això complica les coses, encara que sempre poden incloure les característiques de xifratge segur els mateixos programes d'intercanvi d'arxius. Qui sap si algun dia acabarem com als EUA, amb lleis que impedeixen utilitzar determinats algorisme de xifratge i determinades mides de clau, per poder interceptar les comunicacions quan els interessi.

Esperem que la UE faci fer marxa enrere al govern francès, tot i que França acaba fent i desfent al seu gust, passant bastant de la UE quan li interessa.

Creative Commons License + GNU FDL

Escuela 2.0

Sembla que la compra de 420.000 portàtils per a alumnes que ha promès Zapatero, amb el nom d'Escuela 2.0, duran Linux i Windows. Ahir seguint el debat llegia que cada autonomia decidirà. Cosa que em fa pensar que Catalunya, després del conveni -que encara no he vist- amb Microsoft, decidirà instal·lar Windows, o com a mínim donar alternativa, quan la Generalitat, i el govern espanyol, condemnen la societat a la dependència del fabricant de programari privatiu.

Alguns diran que això és mania per Microsoft. Pensaria el mateix si s'hagués optat per Apple. Les distribucions de GNU/Linux creades per les administracions espanyoles, i les que ja existeixen creades per la comunitat de programari lliure i liderades sovint per empreses, ofereixen una alternativa lliure. Lliure, no gratis només, amb unes avantatges que no ofereix un producte privatiu.

Zapatero, el president d'esquerres, es comporta amb tot això de la neutralitat tecnològica com un polític de dretes -i els de dretes com si fossin d'esquerres-. El fet és que acabarem veient com la ignorància voluntària o no, ens farà adoctrinar els alumnes de primària en un sistema operatiu i altres programes privatius, perdent una gran oportunitat per difondre el concepte i la filosofia del programari lliure i, en conseqüència del coneixement lliure.

I li'n diuen Escuela 2.0...

Creative Commons License + GNU FDL

Tasques a Google Calendar

El bloc de Gmail anuncia que ara també es podran afegir tasques al servei Google Calendar. Per poder-ho fer, almenys ara cal tenir l'entorn en anglès. A la part esquerra superior apareix un enllaç Tasks, com es veu a la imatge adjunta.

Fent-hi clic a la dreta de la pantalla apareix una columna amb les tasques. Des d'allí es poden modificar tasques o afegir-ne. Les tasques es poden modificar també arrossegant-les pel calendari en cas que tinguin una data associada.

Una bona novetat de Google. Tot s'ha de dir, que no entenc com aquesta funcionalitat, existent en altre programari d'escriptori o programari web, no havia estat incorporada al Google Calendar.

Creative Commons License + GNU FDL

RC s'integra a Reagrupament

e-noticies diu que el partit Republicà Català (RC) s'integrarà a Reagrupament, de Joan Carretero, segons la consigna de la direcció, la qual insta els militants i simpatitzants a fer-ho. La pretensió, articular una majoria independentista al Parlament. Per a mi no és res més que una maniobra oportunista. A més, instar els militants i simpatitzants a adherir-se a Reagrupament dóna la sensació que consideren la militància com una colla de borreguets que van on la direcció els diu. Sí, ja ho sé, com la resta de partits polítics...

Creative Commons License + GNU FDL

dimarts, 12 de maig del 2009

Debat de política general 2.0

Avui l'atenció periodística i política s'ha situat a Madrid. S'ha celebrat el debat entre els debats, aquell que cada any ha de tenir un guanyador, el debat de política general espanyola, altrament dit Debate sobre el Estado de la Nación -l'única i indivisible-. Zapatero o Rajoy, qui ha guanyat? Ni ho sé ni m'importa. Estic saturat. Estic saturat de les promeses de Zapatero, dels atacs de Rajoy, de les rèpliques i contra-rèpliques. Estic saturat de veure que un cop Zapatero i Rajoy s'han enfrontat la resta ja són segons plats.

Zapatero diu a Duran i Lleida que ell no parla representant Catalunya sinó representant CiU, a la vegada que li xuleja pel gran suport obtingut a les passades generals a casa nostra. No pensa que potser la cosa canviaria si votéssim ara, potser ja ha canviat sense remei. El PNB ha començat atacant Zapatero, clarament pel pacte amb el PP a Euskadi. No he escoltat gaire més. Una mica del creuament d'arguments Zapatero-Rajoy a la tarda, arguments que cansen.

No entraré en la discussió dels arguments. Sí que vull dir que, com ja fa un temps que es pot observar, l'anomenada web 2.0 està col·lonitzada per polítics disfressats d'activistes digitals, de dinamitzadors socials, de polítics 2.0, els quals es dediquen a repetir la doctrina del partit, en forma d'argumentari, en forma de campanyes multimèdia, etc. però, que quan hi ha discussions incòmodes a la xarxa acaben esquivant-les com poden. En un debat com el d'avui, són entusiastes de partit, siguin del color que siguin.

No dic ni que sigui bo, ni dolent. A mi no m'agrada però, és del tot legítim aquest ús de la xarxa que fan els partits. Però, cada cop és més evident que aquest nom de política 2.0 no és real.

Creative Commons License + GNU FDL

La doble moral del PP

El PP mostra amb l'anunci contra la llei d'educació que arribarà al Parlament de Catalunya, la seva doble moral. No dubten a fer un anunci criticant la llei, utilitzant la iamtge d'un menor amb la boca tapada al costat de la que sembla la seva mare, també amb la boca tapada, mentres quan es va fer l'anunci de les seleccions esportives catalanes, van posar el crit al cel i van denunciar-ho. Per molt que diguin que no és així, estan utilitzant un nen amb finalitats polítiques, igual que criticaven en el seu moment.

Un exemple de la doble moral del PP però, per què no dir-ho, la doble moral dels partits, perquè la majoria cauen contínuament en aquestes contradiccions.

Creative Commons License + GNU FDL

diumenge, 10 de maig del 2009

Cous-cous a la nostra manera

Cous-cousAvui ens hem fet un cous-cous, tot sigui dit, al nostre gust. Com podeu veure a la imatge adjunta, hem fet un cous-cous amb carn de vedella, a mode d'estofat. D'una banda, en una olla a pressió es fa primer una mica de sofregit amb ceba, tomàquet i alls tendres, després es tiren uns xampinyons quan el sofregit està daurat. Quan els xampinyons s'han daurat una mica més s'afegeixen els trossos de vedella, sal, ras-el-hanut i es cobreixen d'aigua. Es tanca l'olla a pressió i es posa al 2 durant 20 minuts.

D'altra banda es posa aigua amb sal a bullir. Es prepara el cous-cous, mig o tres quarts de got per a dues persones -perquè després guanya molt volum-. Quan l'aigua bull se li tira al cous-cous i s'espera que l'absorveixi. Només quedarà tirar-li una mica d'oli posteriorment.

El pas final és posar sobre el cous-cous la vedella i el seu acompanyament un cop estigui feta.

Creative Commons License + GNU FDL

Les cançons dels Buhos

El grup Buhos s'està popularitzant per les cançons sobre el Barça que van composant i que a RAC 1 posen cada setmana. La darrera, una versió del Because the Night, famosa en la veu de Patti Smith, evocant els tres títols que pot guanyar el Barça aquest any.

Els Buhos s'estan fent famosos per composar lletres, no per composar cançons. No és que els tregui mèrit però, penso que se'n fa un gra massa donant tant de bombo quan es dediquen a cantar sobre música composada per altres, a més que em semblen una imitació dels Lax'n'Busto.

Creative Commons License + GNU FDL

El Papa contra l'ús de la religió amb finalitats polítiques

En la seva visita a Jordània el Papa Benet XVI ha demanat que no s'utilitzi la religió amb finalitats polítiques, contraposant-ho al corrent d'opinió que situa les religions com focus dels conflictes i per això cal eliminar-les de la vida pública. Crec que el Papa té raó en la seva petició de no utilitzar políticament la religió. Ara bé, Espanya és un clar exemple de contradicció entre aquesta voluntat del pontífex i l'actitud de la cúpula de l'Església i del partit que s'apropia de la moral catòlica. Molts catòlics, molts cristians, voldríem que les actituds reclamant polítiques moralment compatibles amb el catolicisme, fossin actituds més moderades i menys invasores en la política. Això no vol dir que cadascú actuï de forma coherent amb les seves creences. Però, igual que el PP -freqüent amplificador de les tesis de la Conferència Episcopal- demana que les esquerres o els ecologistes no imposin una forma de veure les coses, ells no poden imposar la seva forma de veure-les. L'actitud contra Educació per a la Ciutadania, contra els matrimonis entre persones del mateix sexe, etc., són exemples de religió utilitzada políticament o no?

Creative Commons License + GNU FDL

dissabte, 9 de maig del 2009

L'estació d'autobusos d'Amposta, el 2010

Avui El Punt informa sobre l'empenta que sembla que se li ha donat a la futura estació d'autobusos d'Amposta, la qual se situarà a la plaça de la Castellania. Si no s'aconsegueix finançament a temps, es finançarà -s'avançaran els diners- amb el Consorci d'Inversions Públiques en què hi ha Amposta, Reus i Tortosa. L'alcalde es queixa que en una ciutat com Amposta, la segona del territori, no tinguem una estació d'autobusos. I té raó.

Tenen raó els que es queixen que avui dia estiguem com estem, amb un ridícul baixador al costat del riu, amb un cobert que fa pudor a pixats molts cops, de forma que t'has de quedar a l'exterior faci fred, faci calor, vent o plogui. Indigne per a Amposta i per a qualsevol ciutat. Ara bé, també tenen raó els que es pregunten per què portant tants anys CiU al govern d'Amposta, i havent estat tants al govern català, no s'ha fet mai prou pressió per tenir una estació com cal.

Creative Commons License + GNU FDL

24h amb un eixam d'abelles

Amposta: Eixam d'abellesAhir a la tarda arribo a casa i veig que davant s'ha acordonat una part del parc on juguen els xiquets i xiquetes. Després m'assabento que és per un eixam d'abelles que s'han instal·lat en una palmera. Avui, 24 hores després, encara continuaven les abelles allí.

El problema no són les abelles, que si no els fas res no et faran res. El problema és que algun crio pot passar la cinta i aleshores no se sap si acabaria amb picades. Suposo que la situació s'ha donat perquè no hi ha ningú disponible per venir a treure'les d'aquí.

Actualització: Aquesta nit hem arribat a casa i ja han retirat les abelles.

Creative Commons License + GNU FDL

divendres, 8 de maig del 2009

Ara entenc que TVE deixi de tenir publicitat

Fa poc que ens deia el govern que eliminaria la publicitat de la televisió pública. Ara bé, això implica que s'hagi de finançar aquesta d'alguna altra manera. La forma més justa, tot i que impopular, seria mitjançant els impostos. Però, si es confirma l'anunci fet per l'Associació d'Internautes espanyola, avui el govern espanyol podria aprovar un nou cànon sobre les connexions d'Internet per finançar la televisió pública.

Si aquesta és la solució fóra millor que es mantingués la publicitat.

Zapatero s'està cobrint de glòria en aquesta segona legislatura.

Creative Commons License + GNU FDL

dijous, 7 de maig del 2009

Avís a la zona blava

Ahir vam aparcar el cotxe al passeig del canal, on s'ha pintat zona blava, dins del conjunt de llocs que s'incorporen a aquest tipus d'aparcaments de pagament. Hi vaig aparcar perquè la premsa va publicar una notícia on deia que fins el 15 de maig no entra en funcionament. La sorpresa fou que en tornar al cotxe ens vam trobar un avís que ens deia que estàvem estacionats en una zona de pagament i que calia recollir el tiquet. És més, l'avís incloïa el número de matrícula del cotxe, com si s'ho haguessin guardat per a la propera vegada ja no avisar. Això almenys s'interpreta llegint el paperet.

Els senyals verticals de zona blava al carrer estan tapats. Els expenedors de tiquets diria que estan aturats. Per això, interpreto que el passeig del Canal està dins de la zona que entra en funcionament el 15 de maig.

Si bé no estic gens d'acord amb les zones blaves, si hi aparco pago el meu tiquet. Els paperets d'avís que posen els vigilants haurien d'indicar a partir de quin dia cal recollir el tiquet perquè si no, et fan pensar que ja estan en funcionament i que no t'han multat per ser el primer cop.

Creative Commons License + GNU FDL

dimecres, 6 de maig del 2009

El web de les eleccions europees, només en castellà

Avui escoltava a la ràdio que el web que el Ministeri de l'Interior ha posat en marxa per a les eleccions europees del proper 7 de juny, només estarà disponible en castellà, perquè per al temps que ha d'estar actiu no compensa l'esforç, i ha recordat -ho estic escrivint de memòria- que el Ministeri està duent a terme una política d'austeritat.

D'entrada, no plantejar els llocs web de l'Administració Pública en clau multiidioma ja és un menyspreu per a les persones que hi accedeixen, i una evidència de l'interès per la pluralitat de les llengües de l'Estat. Però, a més, vull afegir que si el govern, el Ministeri, pensen que l'esforç econòmic no es pot assumir, potser haurien de plantejar-se els projectes d'una altra manera, obrint-los a la participació, creant comunitats, les quals podrien col·laborar en la traducció -si no en altres aspectes-. En l'àmbit del programari lliure això és habitual però, en serveis que no són de programari lliure, com Facebook, també es proporcionen eines de traducció, per tal que amb l'esforç de la comunitat es pugui obtenir un entorn en una gran diversitat de llengües. Cal doncs, canviar la forma de pensar i de plantejar certs projectes, i no posar excuses per no haver fet allò que és factible.

Creative Commons License + GNU FDL

dimarts, 5 de maig del 2009

Fora la zona blava

El col·laborador de RAC 1, Xavier Vidal, té un bloc reivindicant la fi de la zona blava a Barcelona. Demana que prenent exemple dels consumidors de la ciutat de Roma, ens unim i promovem accions judicials contra els aparcaments en zona blava. És cert, com diu Xavier Vidal, que d'una banda ens fan pagar per aparcar, per garantir rotació i per dissuadir que ens movem amb cotxe per la ciutat però, de l'altra es promou l'augment del parc automobilístic, de forma totalment incoherent.

Una situació anàloga es dóna amb el tabac. Sóc contrari a que es deixi fumar en llocs públics, per la invasió de drets que suposa de cara a les persones no fumadores. La llei antitabac és una llei incompleta per aquest fet però, també és una llei hipòcrita perquè, mentres diuen que intenta reduir el nombre de persones fumadores, que intenta millorar la salut de la societat, l'Estat s'alimenta dels impostos que genera le venda de tabac.

Creative Commons License + GNU FDL

dilluns, 4 de maig del 2009

Expoebre 2009

Aquest pont vam anar a l'Expoebre. S'ha notat la crisi, o aquesta és la impressió. El pavelló firal tenia gran part de la seva superfície central ocupada amb estands d'organismes oficials. A Amposta, a la passada Fira també vam poder observar la considerable superfície que ocupaven diferents administracions. Em va cridar l'atenció la presència de varis -vaig comptar-ne tres- estands amb sillons de relax. No vaig veure cap expositor del món del moble. Quant a la resta, una fira com una altra -no és un comentari ni bo, ni dolent, és una observació-.

A l'exterior, quasi mitja hora abans de tancar portes, alguns concessionaris de cotxes havien plegat. La zona de parades, fora ja del recinte de pagament, el lloc amb més afluència de públic. Val a dir que l'indret on hi ha col·locades les parades em sembla molt encertat.

La fira Expoebre evidencia el problema de l'accés. Aparcaments saturats, circulació lenta de vehicles, mostren com el recinte firal es troba en un lloc mal comunicat. Es fa evident la necessitat d'un altre pont sobre l'Ebre. Ara bé, cal reconèixer que la guàrdia urbana de Tortosa va estar fent una molt bona feina -com ja hem pogut comprovar en altres ocasions-, amb una presència nombrosa als carrers que arriben i surten del recinte firal, distribuint el trànsit rodat i de vianants.

Creative Commons License + GNU FDL

diumenge, 3 de maig del 2009

Endavant Emi

Avui els jugadors de l'Espanyol han portat samarretes animant l'Emi, un amic que està lluitant per tirar endavant malgrat les adversitats de la salut. Vam ser companys de feina durant més de tres anys. La seva vida és un exemple d'esforç, d'optimisme, malgrat que les coses no li han estat fàcils. Tant de bo tots fóssim capaços d'enfrontar el nostre destí com ho fa ell. Des d'aquí em sumo a les mostres d'ànim, esperant i estant segur que, aquest cop també ho superarà.

Creative Commons License + GNU FDL

El país del "no", o el dels polítics incompetents?

Josep Bayerri publica avui un article al diari El Punt sobre l'oposició al territori a nombrosos projectes, per raons mediambientals o paisagístiques normalment. L'excusa són les recents declaracions del delegat del govern sobre l'oposició a la futura instal·lació que l'empresa Gallardo podria realitzar al polígon Catalunya Sud. Bayerri, en la línia en què l'ex-president Maragall s'ha expressat més d'un cop, deixa entendre que cal cedir més i no oposar-se tant als projectes que arriben al territori.

És però, necessari reconèixer que aquest territori que es nega a tantes coses s'empassa mil i un projectes com les centrals nuclears, la química de Flix, els parcs eòlics arreu on fa vent,... En canvi l'autor prefereix parlar de la indústria quimica de Tarragona, que no va venir a l'Ebre -com si fos un bé de Déu que la tinguéssim aquí-, o del Xerta-Sénia -com si el rebuig fos al canal en sí i no als punts foscos que té el projecte-. Posa molts de "sí" sobre la taula però, aquests sí -em perdonarà però, l'A-7 pot anar per baix de Font de Quinto, i no perjudicar Campredó- no deixen de ser els del territori, amb les matisasions sobre els corresponents projectes. Sobre el Canalet, és realment trist que a hores d'ara no tinguem el desdoblament de l'eix de l'Ebre en marxa però, d'una banda sembla que ha d'esperar al finançament català -sinó, res de res- i de l'altra, cal anar al principi del problema perquè si és cert que es va canviar el trajecte inicial sense cap justificació, entenc que les persones afectades pel canvi es queixin.

Som el país del "no" si  ho mirem des del punt de vista d'una classe política incompetent que vol el camí fàcil per resoldre els problemes, i no enfrontar-se a les diferents problemàtiques que van sorgint. Si a cada "no" hi hagués un esforç per obtenir un "sí", amb raonaments o canvis de plantejaments, potser aleshores no seríem el país del "no". Però, és sempre més fàcil acusar de "nonoinos" -com ho feien els convergents fa uns anys- la gent del territori.

Creative Commons License + GNU FDL