dissabte, 21 d’octubre del 2006

I tu, tens PowePoint?

La pregunta d'aquesta entrada podria fer-se en relació a altres programes. Així, podríem preguntar "i tu, tens Windows?, i Word?, i Photoshop?". És més, podríem modificar la pregunta i no preguntar si tens determinat programa, sinó si has pagat aquest programa. Imagino que tenir-lo molta gent diria que sí, mentres que pagar-lo segurament que no tanta gent ho diria. És clar, amb la còpia de programes tothom pot dir que el programari restrictiu o privatiu és gratis.

Potser per això, perquè empreses i particulars han assumit que si volen un programa, sigui quin sigui, el copien i prou, no s'han plantejat l'ús de programari privatiu. I potser també per això l'administració pública i els partits polítics no treballen en l'adopció de programari lliure. Perquè estic segur que moltes llars no es poden permetre pagar el paquet ofimàtic, l'eina de tractament d'imatges i el sistema operatiu. I moltes empreses, si haguessin de pagar el nombre de llicències d'un programa que tenen instal·lades, potser es plantejarien cercar una alternativa.

I l'alternativa pot existir. Es diu programari lliure. Un tipus de programari que no és diferent de l'altre en essència però, que legalment permet la seva còpia, modificació, distribució i ús lliures. Un tipus de programari que ofereix alternatives reals, com és el cas dels navegadors d'Internet, paquets ofimàtics, sistemes operatius, programes de dibuis, de tractament d'imatges, d'eines de programació,...