dilluns, 2 d’octubre del 2006

Programari lliure a Catalunya?

El proper dia 1 de novembre amb les eleccions poden arribar canvis en la línia política del govern de la Generalitat de Catalunya. Un dels punts que professionalment m'afecta però, que afecta la societat catalana en general, és el de la tecnologia. Concretament fa referència al programari lliure. El govern de la Generalitat ha iniciat durant aquesta legislatura diverses accions en favor de l'adopció d'aquest tipus de programari dins de l'administració pública. Si bé no han estat tan clares i decidides com s'esperava, preocupa la línia que els diferents partits puguin prendre en cas de governar.

Sovint des del món de la política, i el ministre Sevilla acaba de parlar-ne, es fuig d'estudi per tal de no parlar de programari lliure a l'administració. També sovint es recorre a la neutralitat tecnològica per dir que no es pot legislar sobre el tipus de programari. I sembla talment com si promoure l'ús de programari lliure i d'estàndards oberts a l'administracií pública eliminés la competència i perjudiqués les grans multinacionals de la informàtica. Res d'això. Qualsevol empresa, qualsevol, pot desenvolupar programari lliure. És més, fins l'empresa que a tots ens ve al cap quan parlem de programari restrictiu, desenvolupa i utilitza programari lliure. I qualsevol empresa pot fer projectes per a l'administració amb aquest tipus de programari.

De cara a les properes eleccions catalanes, en funció del resultat, és de tèmer que la Generalitat de Catalunya torni a exercir la seva particular visió de la neutralitat tecnològica de fa uns anys. És a dir, que només podrem treballar amb els sistemes de l'administració amb un determinat tipus de tecnologia, la qual requereix adquirir la llicència dels programes de determinat o determinats fabricants. I això seria un gran pas enrera. Com es posicionaran els partits?