diumenge, 15 d’octubre del 2006

Programari lliure als programes electorals

L'ús de programari lliure a l'administració és un tema que m'interessa. Com ciutadà però, sobretot com professional del món de la tecnologia, és un dels temes amb què em relaciono sovint. Durant aquesta legislatura hem vist passos cap a l'ús de programari lliure a l'administració pública. Passos petits però, almenys passos, a diferència de la política tecnològica de CiU.

L'impuls de campanyes per a l'ús de programari lliure, la creació d'espais per tal de treballar en l'ús d'aquest tipus de programari a Catalunya, el suport a la formació, plans de migració i la distribució de GNU/Linux Linkat, són exemples de la feina feta. És cert però, que quedem lluny encara de governs com el d'Extremadura, Andalusia o el País Valencià, amb una distribució de GNU/Linux pròpia, o el pas decidit del ja esmentat govern d'Extremadura, el qual no només se centra el programari lliure sinó en l'ús de formats estàndards oberts a l'administració.


La conselleria des de la qual s'han impulsat les iniciatives sobre programari lliure aquesta legislatura ha recaigut en Esquerra fins que aquest partit sortís del govern. IC-V també sembla ser un partit sensible al tema. En canvi, el cas dels socialistes no és tan clar. A Madrid, la llei de les Administracions Públiques no hi fa especial esment a l'ús de programari lliure. I el candidat Montilla mentres era ministre va manifestar que el programari lliure no era per fer coses serioses, empresarials. Caldria saber, doncs, quins camins vol seguir cada partit, per veure si la feina feta evolucionarà endavant o si es desfarà i tornarem a tenir una administració pública que ens obliga a treballar amb determinat sistema operatiu i determinada tecnologi privativa.