dimecres, 17 de gener del 2007

Entrevista a Carles Grau

Jordi Mas ha enviat a la llista admpub de Softcatalà l'enllaç a l'entrevista que li fan a Carles Grau, director de Microsoft a Catalunya, a elSingularDigital.cat. Més que una entrevista sembla un d'aquells especials publicitaris que alguns mitjans fan amb aspecte de notícia. Segons el director a Catalunya de l'empresa de programari que ha estat més afavorida pel govern català fins ara, de l'empresa que utilitzen molts de polítics catalans tot i que no ho diguin, cal impulsar una política de neutralitat tecnològica. No confonguem neutralitat tecnològica amb llicències. El programari lliure no és una tecnologia, és una opció en la forma d'aplicar la propietat intel·lectual. Microsoft també pot participar en els contractes de la Generalitat amb programari lliure. Cal que vulgui però. També vol el senyor Grau que s'impulsi la generació de patents i marques. Suposo que no estarà parlant de patents de programari, doncs a Europa de moment no se'n poden crear -i que duri-.

Els polítics, els governs, han de saber contestar aquestes campanyes a favor de la neutralitat tecnològica per part d'empreses que no han demostrat gaire que hi estiguin a favor, ans al contrari. Els governs han de promoure l'ús de programari lliure quan compleixi els requeriments, perquè és una opció millor, quant a administració de diners públics, perquè fomenta la indústria local, ... A més, han de promoure l'ús d'estàndards oberts, permetent que els usuaris puguin comunicar-se amb l'Administració des de qualsevol plataforma, sempre que respecti aquests estàndards.


Windows Vista permetrà més fàcilment tenir el sistema en català. Cert. GNU/Linux, OpenOffice, Gimp, Firefox, Thunderbird,... són exemples de programari que estan disponibles en català, sense que mai hagi necessitat el govern català posar diners perquè es faci el pas de traduir-los a la nostra llengua.
Però, és clar, els mitjans no reflexionen i perden l'oremus quan el gegant del programari restrictiu obre la boca.