dilluns, 22 de gener del 2007

No hi ha informàtics

Ahir El Periódico publicava una notícia sobre la manca d'informàtics per cobrir les necessitats de les empreses. Segons la notícia les universitats no cobreixen les places i els estudiants no s'inclinen pel batxillerat tecnològic, sumat a una suposada pèrdua de prestigi de la professió. A mi em vénen al cap alguns possibles arguments, encara que no necessàriament han de ser causes de la situació actual del mercat, ni han de ser els arguments, ni els únics.

Jo recordo com fa uns anys, quan treballava a Barcelona, les empreses de serveis informàtics contractaven molta gent amb uns sous prou elevats, donada la situació que aquests sous de vegades els pagaven a persones sense tenir la carrera acabada o sense tenir-la ni iniciada. Et trobaves treballant d'informàtic juntament amb persones que feien un cicle formatiu, amb físics, amb telecos, etc. Manca de definició de la professió, que ha provocat una situació pràctica d'intrusisme professional i que té difícil solució -el sistema està viciat-.

Va venir la fi de la bombolla de les .com i les empreses van deixar de tenir projectes importants, començant a fer fora gent. I els sous de les ofertes començaven a baixar, alhora que el nombre d'ofertes laborals començava a dismunuir. No és estrany que hagi hagut una tendència poc favorable als estudis tecnològics, o millor, als estudis informàtics, si s'ha seguit el mercat laboral dels darrers anys. Sembla que ara aquesta tendència del mercat tecnològic es podria estar invertint i millorant la situació però, cal veure què passa.

Resumint. Tothom pot fer d'informàtic o dir que treballa d'informàtic, sense haver fet ni tan sols un cicle formatiu relacionat amb la Informàtica. La carrera és de les dures -no la més dura segurament- i si no es veu una sortida laboral clara és normal triar altres camins. És estrany però, que en un món tan connectat a la xarxa hi hagi problemes per cobrir places d'un dels perfils més importants dins de les TIC, junt amb el d'enginyer de Telecomunicacions.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Actualment estudio 1r de Batxillerat en modalitat tecnològica, i els encarregats de les aules d'informàica són el meu professor de tecnologia (que és enginyer tècnic industrial) i un professor de ciències naturals.
Aquí s'hi veu reflectit tot.

Ah! i al meu grup, només un alumne vol ser informàtic.