divendres, 26 de gener del 2007

La desaparició de les enginyeries en Informàtica

Llegeixo a Barrapunto que les carreres d'Enginyeria Tècnica en Informàtica i d'Enginyeria en Informàtica podrien desaparèixer segons un esborrany del Ministerio de Educación y Ciencia, l'any 2008. L'entrada de Barrapunto fa referència a una notícia publicada al diari gratuït Qué!.

El web Ingenieros de Primera ja fa un temps que existeix per parlar sobre la preocupació que en el nou Espai Europeu sorgit de la Declaració de Bolonya, acabi degradant l'Enginyeria en Informàtica. Hi teniu un enllaç a les directrius del Ministerio sobre l'elaboració dels títols universitaris de Grau i de Mestratge o Màster. Aquí teniu un altre enllaç que parla de la problemàtica que representen aquestes directrius. Ve a dir-s'hi que les l'Enginyeria en Informàtica no està relacionada amb una professió amb atribucions pròpies -de moment qualsevol pot exercir d'Enginyer en Informàtica i no tenim, per llei, cap tasca en la qual siguem nosaltres els únics a poder estampar-hi la signatura, com passa amb altres enginyeries i amb els arquitectes-. Això fa que la nostra titulació no tingui directrius pròpies, com s'explica en l'enllaç, i passi a ser una especialització dins de la branca general d'Enginyeria i Arquitectura. I és una cadena. Encara que els Col·legis Oficials lluitin, mai no podria, en un cas així, arribar el punt de tenir atribucions exclusives. Algú pensarà que això és corporativisme. Jo penso que en molts casos hi ha intrusisme professional incontrolat, sobretot en el món de la Informàtica, que perjudica molt els professionals. Als Col·legis també els hauria de preocupar. Si jo sé que mai no aconseguiré tenir atribucions exclusives el més probable és que decideixi no continuar pertanyent-hi.

D'altra banda, sobre el títol de l'entrada, val a dir que el web Ingenieros de Primera comenta que la nostra carrera en realitat no desapareixerà, sinó que ho farà tal i com és ara, segons s'interpreta de les directrius. Passarà a ser un títol de grau per una universitat determinada, la qual li donarà el nom que vulgui, mentres que l'Enginyeria en Telecomunicacions, per exemple, s'anomenarà a tot arreu igual.