dimarts, 24 de febrer del 2009

Caiguda de Gmail, un risc assumit

Avui al matí Gmail ha estat una bona estona -hores?- fora de servei. Qui hagi intentat accedir-hi, o bé no ha tingut resposta o ha rebut un error del servidor. No se sap què ha passat. La gent ha recordat l'error de fa unes setmanes quan el cercador de Google avisava en els resultats que totes les webs contenien programari malicciós.

Utilitzar Gmail i en general, les eines de Google, és molt útil. Utilitzar serveis com Flickr, Twitter o Facebook, és molt útil. Però, són serveis de tercers, de tercers a qui normalment no paguem pel servei, que ofereixen un servei universal, no particular, i quan hi ha un problema té una afectació massiva i no es rep atenció individualitzada. Utilitzant servidors propis, o contractant espai web on posar les nostres aplicacions de correu, de gestió de documents, etc., és una opció si no voleu arriscar-vos a no poder fer res si a can Google tenen problemes amb els servidors. Les empreses que utilitzin la infraestructura de Google amb un domini propi avui hauran patit de valent.

Evidentment, ni tothom té capacitat, ni temps, ni ganes, de tenir els seus serveis instal·lats en servidors propis o en servidors contractats. Tampoc no significa la dependència de tercers que sigui una opció dolenta -ni que l'altra opció impliqui major seguretat-. Dependre d'empreses que donen serveis en massa com Google, Microsoft, Yahoo!, etc., implica uns riscos i cal valorar si s'està disposat a assumir-los o no. Sinó, pot passar com avui, histèria col·lectiva perquè Gmail estava KO.

Creative Commons License + GNU FDL

1 comentari:

Anònim ha dit...

Hola Manel.
Evidentment el fet d'utilitzar eines de tercers implica el no tenir el control total de les teves aplicacions, però no necessariament pel fet que siguin "gratuites". Fa un mes aproximadament Arsys, va deixar més de 24h sense servei als seus usuaris (web, correu, hosting, etc.
Com bé dius, hem de valorar els pros i contres de tot el relacionat amb el "cloud computing" però sincerament crec que és la línia a seguir.
Jo sóc programador i a l'empresa on treballo actualment(Velneo) hem apostat d'una manera firme i de futur en una plataforma de desenvolupament d'aplicacions que permet treballar en PaaS però també en local.
Hem de donar temps que estigui tot més ben testejat però és cert que situacions com la d'avui de gmail no ajuden gens ni mica.
Salutacions