dissabte, 21 de febrer del 2009

A la farmàcia, com al supermercat

Darrerament ens hem trobat amb una situació estranya. Hem anat a comprar vàries vegades un medicament a la farmàcia que no es troba dins dels subvencionats, és a dir, que es paga íntegrament. El medicament té inscrit a la caixa el preu amb i sense IVA. En algunes farmàcies ens han cobrat el preu marcat i en altres fins 1 euro més aproximadament. El preu marcat dels medicaments, el PVP i el PVP (IVA), motiu d'aquest text, es pot consultar a http://www.vademecum.es.

Pensant que hi ha llibertat de preus, assumeixes que cadascú pot posar el preu als medicaments que creu adequat. També penses però, que el preu marcat ja inclou un marge de benefici i que, qui li afegeix certa quantitat de diners està augmentant el seu marge. És lícit? Potser sí. És lògic? Doncs crec que no. No és lògic haver d'estudiar els preus dels medicaments de les diferents farmàcies talment com si anéssim comprar queviures, articles de neteja, etc. Potser si perden clients aquests farmacèutics que pugen preus per sobre dels marcats deixaran de fer-ho?

Aquesta situació ens ha passat a Amposta i a Girona però, estic segur que ocorre arreu.

Creative Commons License + GNU FDL

2 comentaris:

Marina ha dit...

Per casualitat he trobat aquest blog, i al llegir el vostre comentari m'ha sorprès una mica. Treballo en una farmàcia i crec que puc aclarir una mica aquest tema. Els medicaments no tenen preu lliure, tots tenen el preu fixat, tant les especialitats farmacèutiques publicitàries (EFP) com els que requereixen prescripció, els finançables i els que no, portin el preu a la caixa marcat o no. Totes les especialitats farmacèutiques reconegudes com a tals tenen el preu fixat. La diferència que s'ha comentat de preus, només ho puc justificar amb la pujada de preu del medicament, desde el laboratori, però afectaria a totes les farmàcies igual. Però errors en l'actualització de la base de dades de l'ordinador o tenir caixes marcades amb el preu antic pot fer que no coincideixi el preu.(Us asseguro que ens porta de bòlit, pots tenir caixes marcades preu antic i de preu nou al mateix temps, i a l'ordinador nomes surt un preu!) Cal dir que normalment els medicaments no financiables s'apujen; i normalment, els medicaments financiables, 1 o 2 cops l'any també modifiquen el preu, generalment a la baixa, quan exiteixen genèrics.
En productes de parafarmàcia si que hi ha preu lliure, i els preus sobretot depenen del proveeidor, preu de cost, bonificacions, marges.. etc.
Espero haver aclarit alguna cosa. I la veritat es que desitjo que realment no es torni tot un supermercat.

Unknown ha dit...

Hola,

Justament la setmana passada vam veure que els medicaments que ens havien estat cobrant per sobre del preu marcat, ara ja apareixen amb aquell preu més alt a les capses. Imagino doncs, que el preu era per la pujada.

Ara bé, m'agradaria saber si el medicament amb preu antic és just que es cobri amb preu nou, perquè la farmàcia, si no m'equivoco, haurà pagat per ell el preu antic i no el nou. Per tant, les existències de medicament amb preu antic no haurien de romandre amb aquell preu i no ser apujat aquest?