dimarts, 17 de febrer del 2009

La liquiditat del Banc de Santander i la pre-crisi

El Banc de Santander va tenir un benefici net de quasi 9000 milions d'euros el 2008, un 2% menys que el 2007. És una notícia de finals de gener, indignant des d'un punt de vista social, quan totes les entitats financeres es queixen del malament que va l'economia. Avui una notícia relacionada amb el Banc de Santander és la manca de liquiditat que té per retornar 2600 milions d'euros que un 80% d'inversors del Fons Santander Banif pretenen reclamar.

Està bé la banca espanyola? Sembla que com la gent tingui atacs de pànic i comenci a retirar inversions veurem com trontolla el sistema.

Ara bé, el títol de l'entrada, propi d'algú que no és expert en economia, s'hauria de matisar -perdoneu per les imprecisions-. Ho explicava el catedràtic d'Estructura Econòmica de la Universitat Ramon Llull avui a RAC 1. El Banc de Santander té diners però, el fons Banif no. És un fons d'inversió immobiliària i la caiguda del sector li afecta de ple. Per això la proposta de tornar els diners en 2 anys.

De passada, vull referir-me a la crisi. El senyor Becerra avui ha repetit una previsió que ja explicat fa un temps, i que es pot llegir també a La Vanguardia del mes d'octubre passat. La crisi no ha començat. Estem en una pre-crisi. La crisi començarà el 2010 i s'allargarà fins el 2012. L'economia global la patirà. Espanya serà de les que la patirà més. Després d'un estancament fins el 2015 començarà una recuperació fins 2018-2020. Si les previsions es compleixen ens esperen encara un grapat d'anys negres.

Creative Commons License

1 comentari:

fedepinet ha dit...

Penso que si les administracions publiques (ajuntaments, consells, generalitat i govern central, apart de diputacions i altres gastos) paguessin tot el que deuen a les empreses provades la crisi potser desapareixeria de cop...i si no tenen cuartos que els demanin als bancs; es improbable que una administració publica caigui en "bancarota"