dijous, 9 de juliol del 2009

El Tour de França?

Els polítics de Girona i de Barcelona segurament estan cofois amb l'arribada del Tour de França a Catalunya. No importa els diners que costin les etapes en territori català, el desplegament policial i les incomoditats de trànsit que es causaran. És un gran aparador per al país... Algú s'ho creu això, algú pensa que dues etapes a Catalunya repercutiran en més turisme, i a sobre, en època de crisi? Potser en un curt termini puguin treure's dades favorables però, a la llarga ho dubto. Vàries etapes del Tour a Catalunya no són el mateix que unes olimpiades.

Els mitjans estaran contents perquè tenen tema informatiu. Els polítics contents perquè s'ompliran la boca del bo que és per al país. Però, tot plegat no té sentit. Igual que no té sentit que el Tour entri a Itàlia o en cap altre país. Si es diu de França és per alguna cosa. Sembla que als organitzadors d'aquest tipus de curses la coherència del context de les mateixes els importa poc.

Creative Commons License + GNU FDL

4 comentaris:

Jesús M. Tibau ha dit...

és molt difícil comprovar els beneficis que comporta una inversió d'aquest tipus, ni tan sols a curt termini

Unknown ha dit...

Se suposa que hi ha estudis de retorn d'inversió (riures) per justificar els costos i la mobilització d'efectius de forces de seguretat. Em sembla que l'exitació de dos dies de Tour a Catalunya no compensa cap cost. Almenys no si això es fa amb diner públic. Estem en època de contenció pressupostària i anem "a lo grande" amb el Tour.

Anònim ha dit...

Sr. Manel,

No comparteixo en absolut la tesi exposada en el seu darrer post.

Primerament, crec que no li ha sabut donar la justa mesura a l'esdeveniment en si. Comenta que el Tour de França no són unes olimpíades (com dient: que no n'hi ha per tant!!), però, en canvi, obvia que precisament la cursa ciclista és un dels esdeveniments esportius més seguits arreu del món; no tant vist com els Jocs Olímpics i els Mundials de futbol, però aquests es celebren una vegada cada 4 anys.

Precisament d'aquesta IMPORTÀNCIA, es desprèn el fet que la cursa surti més enllà de les fronteres franceses, pràcticament cada any, i des dels seus inicis. Un esdeveniment de tan calat com el Tour, només se'l quedarien "intra-muri" aquelles societats avessades a mirar-se i remirar-se el melic. Per favor, pos si fins i tot la Vuelta a España, surt més enllà de les seves fronteres "constitucionals"!!

Finalment, i al marge de les incomoditats del trànsit (incomoditats, que d'altra banda, patim cada dia, cada cop que agafem lo cotxe i paguem per circular o perdem hores i més hores de la nostra vida formant cues interminables a les entrades i sortides de les ciutats, etc.), el Tour de França és una altra finestra oberta al món, una finestra per al nostre petit país, que no sé si és o no és, però, del que sí n'estic segur, és que NO S'HO CREU!!


Rafel

Unknown ha dit...

Perdoneu però, unes olimpiades se celebren cada 4 anys, cert. Però, la durada d'aquestes és molt major que les etapes que el Tour passa per Catalunya. I el rendiment a llarg termini és major que no pas que et vegin per la tele perquè passa el Tour. I la quantitat d'espectadors d'unes olimpiades és probalement superior al del Tour.

Ni em sembla bé que el Tour surti de França ni que la Vuelta surti d'Espanya. No, mentres el nom s'identifiqui amb un territori. Que li diguin Tour d'Europe i aleshores no hi ha problema. M'importa poc que des dels seus inicis surti de les seves fronteres.

La finestra que obre el Tour no em sembla suficient per justificar un desplegament tan bèstia, una despesa tan bèstia i suportar unes incomoditats innecessàries. I això no té res a veure amb les cues que podem patir cada dia per circular o esperant el tren. És barrejar naps amb cols.

També és significatiu que tingui menys rebuig el Tour al seu pas per Catalunya que no pas el pas de la Vuelta, quan França no és precisament un estat que afavoreixi les identitats nacionals com la de Catalunya.

Ens agrada que passi el Tour? D'acord. Però, després recordem-ho quan demanem explicacions als governs sobre despeses inútils en temps de crisi.