diumenge, 13 d’agost del 2006

Bodes de plata musicals


El pregoner de les Festes Majors d'Amposta 2006 ha estat Octavi Ruiz, director de la Lira Ampostina des de fa 25 anys. La Lira, la banda més antiga d'Amposta, amb 90 anys d'història. Per a mi, la millor de Catalunya, sense desmerèixer la Filha, la banda germana. Un se sent lirero per a sempre.

Amb Octavi vaig aprendre les primeres notes, les beceroles de la música, i vaig endinsar-me en el món del clarinet per passar després a formar part de la Lira. Encara recordo els llibres LAZ, Zamacois, la llibreta de notes,... Els assajos, amb un treball incansable per aconseguir que les obres sortissin tan bé com es pogués. Els concerts, amb el de la plaça com punt àlgid de l'any, a causa de la competència sana entre les dues bandes ampostines.

Va ser una grata sorpresa saber que el pregoner d'enguany seria Octavi. Felicitats i gràcies!

1 comentari:

Gustau Moreno ha dit...

La veritat és que les bandes de música són un patrimoni cultural i un símbol d'identitat de les Terres de l'Ebre que encara no valorem prou.
Personalment, recordo amb una emoció especial aquella manifestació a Barcelona en què la banda l'Espiga d'Or de Deltebre va entrar a la plaça de la Catedral tocant la seua versió de La cançó del Carrilet. Un grup de sardanistes van enfadar-se i van acusar-los de tocar música espanyola. Però jo ho veig al contrari, i crec que el fet que a les Terres de l'Ebre es toqui música de bandes demostra la catalanitat de les bandes.
D'altra banda, moltes felicitats a la Lira i al seu director, Octavi Ruiz. Fa unes setmanes vaig haver d'entrevistar-lo per a un reportatge sobre les bandes ebrenques, i entenc per què és una persona tan estimada a Amposta.