dijous, 31 d’agost del 2006

Google Reader


Des d'avui el meu bloc té una agregació d'entrades d'altres blocs. Si mireu a la barra vertical de la dreta, veureu que hi ha un requadre gris que té per títol Per l'Ebre... Es tracta d'un requadre que conté una agregació, un poti-poti d'entrades de diferents blocs ebrencs que tenen canal RSS o ATOM. Aquests canals serveixen per poder compartir continguts entre diferents webs i aprofitar-los com continguts propis les webs que els agafen (se'n diu sindicació de continguts). La majoria de sistemes de creació de webs dinàmics incorporen canals per sindicar els continguts, en format RSS, XML o ambdós. Google ofereix una eina web per llegir les entrades de diferents blocs o webs on l'usuari se subscriu. Però, també es pot aprofitar per posar aquesta llista al web propi amb un tros de codi Javascript que et donen. L'eina en qüestió és Google Reader.

No cal dir que si teniu l'oportunitat d'utilitzar una eina de gestió de continguts que sigui programari lliure us la recomano abans que una de no lliure. Però, les eines de Google també les recomano, per ser senzilles i útils. No inventen res de nou però, posen les coses a l'abast de tothom i, molt important, s'encarreguen de donar-ho a conèixer.

Per cert, que aquesta agregació de blocs l'he posat perquè l'he vist en un bloc que he descobert avui: Tres és companyia. Es tracta del bloc creat per l'ampostí Artur Tallada, relacionat amb el món de la informàtica i de l'educació, i un lector de Tolkien pel que he llegit.

Dia del bloc 2006


3108 This!Avui és el Dia del bloc 2006. És una celebració que se celebra per segon any, avui 31 d'agost. Es pot trobar més informació a la pàgina del BlogDay 2006. Es proposa, per al dia d'avui, comentar 5 nous blocs i enllaçar-los per donar-los a conèixer a la resta de visitants del bloc, informar els blocaires que els has recomanat al teu bloc, i posar un etiqueta de Technorati al bloc. Jo no seguiré aquestes instruccions tal com es recomanen. Prefereixo comentar quins són els blocs que consulto més freqüentment, almenys darrerament.

En primer lloc, LA MARFANTA. Aquest bloc, del periodista Gustau Moreno, és un lloc on trobar informació al dia de les Terres de l'Ebre i opinions de l'autor. Tenir informació però, també el factor de l'opinió personal li dóna un atractiu que no tenen els mitjans de comunicació.

En segon lloc, el bloc d'At Turtusi al Maghrib, el bloc d'un tortosí que està vivint al Marroc i que explica coses de la terra veïna. Podeu llegir històries sobre la vida quotidiana allí, comparacions amb la nostra cultura, etc. No us perdeu l'entrada actual, sobre els problemes multiculturals, una història de metges, o una entrada sobre els frimeurs.

En tercer, el bloc de Josep Torta, un ampostí que escriu sobre la ciutat i territori, sobre curiositats, i sobre tecnologia. A més fa unes fotos impressionants.

En quart lloc, un planeta de blocs, el Planeta Softcatalà. Es tracta d'un lloc que és una agregació dels blocs de membres de Softcatalà. S'hi poden trobar continguts de programari lliure, de tecnologia en general o d'altres temes.

En cinquè, un bloc que vaig descobrir fa poc, El cadafal. L'escriu Dani, de Vilafranca del Cid, cosa que em va cridar l'atenció, donc és un poble relativament proper a Fortanete, poble de mon pare.

Evidentment aquests no són els únics blocs que visito i, potser en un altre moment hauria posat a la llista altres blocs, i en un altre ordre. Al bloc teniu una llista d'enllaços més àmplia que espero que us serveixi per descobrir una mica més de la blocosfera que visito.


dimecres, 30 d’agost del 2006

Google-Apple

Llegeixo a google.dirson.com que el director general de Google, Eric Schmidt, és des d'ahir membre del Consell d'Administració d'Apple. Sembla que s'han configurat dos fronts: Microsoft-Yahoo! i Apple-Google, per fer una primera observació, potser precipitada i superficial.

Monarquies hereditàries

Xavier Trias creu que l'Ajuntament de Barcelona és una monarquia hereditària. Serà perquè els socialistes porten ja moltíssims anys governant, serà perquè els dos darrers alcaldes hauran deixat el càrrec abans d'hora per facilitar la successió, potenciant el nou candidat. Penso que sí, que els socialistes porten molt de temps governant l'Ajuntament de Barcelona i que quan ells mateixos parlen de necessitat de canvi a Madrid o a la Generalitat, han d'acceptar que a l'Ajuntament també haurien d'estar d'acord que els altres partits demanin un canvi. També penso que aquesta estratègia, que potser va iniciar Pasqual Maragall a Barcelona, de plegar abans d'hora i deixar el consistori en mans del successor, per poder-se guanyar la gent, no és la més desitjable per a un càrrec electe, qui se suposa que es compromet a complir la legislatura, excepte raó de força.

Ara bé, que això pugui equiparar l'Ajuntament amb una monarquia hereditària ja no ho comparteixo. Perquè si a l'Ajuntament de Barcelona governen els socialistes és perquè han guanyat les eleccions, succesivament des dels anys 80. I a la vegada és perquè els altres partits no han aconseguit convèncer els electors per ser ells qui governin. Aquells que ara parlen de monarquia hereditària quan és el dia de les eleccions parlen de la festa de la democràcia.

Les fotos de Flickr al mapa


Josep Torta explica en el seu bloc com es poden situar de forma senzilla les fotos que feu amb Flickr en un mapa de Yahoo! Maps. Aquesta opció fa molt interessant l'ús de Flickr i desplaça Google Maps una mica, pel fet que queda la gestió de les fotografies i la informació geogràfica integrada dins del mateix entorn. Tot i això, també es poden enllaçar les fotos de Flickr amb els mapes de Google.

dimarts, 29 d’agost del 2006

El ministre Clos

M'ha sorprès el futur nomenament de Joan Clos com ministre d'Indústria en substitució de José Montilla. L'actual ministre ja fa dies que sembla més candidat a presidir la Generalitat que ministre, cosa que diu molt poc de la classe política. L'estratègia del partit pot més que el deure de treballar pel compromís adquirit fins final de legislatura. Ara Joan Clos el substituirà, i dóna la sensació que és perquè els socialistes no confien tenir massa bons resultats a Barcelona per a les properes eleccions municipals. Com quedarà l'Ajuntament de Barcelona ara? S'ha obert un altre debat successori ara que s'ha tancat del del candidat a la Generalitat? I una mica d'humor... Tornarà Pasqual Maragall a ser alcaldable de Barcelona?

Propietat intel·lectual


M'agradaria compartir un dubte raonable amb qui em llegeixi. Ahir estava llegint l'EBREDIGITAL. Hi apareixia una notícia sobre la pesca furtiva en zones restringides del Delta de l'Ebre. La notícia, si hi accediu a través de la portada, no de l'enllaç directe, va acompanyada d'una foto dels Ullals de Baltasar. D'altra banda, la foto que acompanya aquesta entrada del bloc és el resultat de retallar i d'escalar a 195x75 la imatge que es troba en aquest enllaç, penjada per mi a Flickr el mes d'abril.

Crec que, malgrat que el retall no és idèntic, podríem dir que l'origen d'ambdues fotografies, la imatge original, és la mateixa. A mi m'ho sembla, si no és que s'ha produït una d'aquelles coincidències tan curioses, doncs llum, vegetació i elements flotants dins de l'aigua són els mateixos.

No vull ara fer polèmica amb la gent de La Veu de l'Ebre, una mitjà de comunicació local molt important a casa nostra. Només vull fer notar que els mitjans sovint obliden que la propietat intel·lectual ens afecta a tots, i obliden que els materials lliures també van acompanyats de llicència -almenys en el meu cas-, amb unes condicions ben senzilles: reconèixer l'autoria.

En qualsevol cas, si m'he equivocat -he contactat amb la gent del setmanari- corregiré aquest text de seguida.

Actualització: M'han contestat de La Veu de l'Ebre que la causa de l'omissió és una mancança del programari de gestió dels continguts i que intentaran corregir-ho. Personalment, crec que dins del text de les notícies hi ha espai per fer-ho però, cadascú treballa com creu convenient.
Actualització 2: No podreu veure la imatge que referencio aquí perquè la notícia ja no és a la portada de l'EBREDIGITAL.

dilluns, 28 d’agost del 2006

Coeteres

Fa uns mesos Jordi Valero, aprofitant unes imatges que vaig penjar sobre torres defensives al terme d'Amposta, va comentar a la llista Amposta l'interès de les coeteres del Delta, en mal estat de conservació, que van desapareixent gradualment. Aquestes casetes eren fa bastants anys el llocs on es guardaven i des d'on es tiraven els coets que havien d'evitar les pedregades típiques de finals d'estiu.
Darrerament he fet fotos de les que m'he trobat anant en bici per la ribera. Les podeu veure a l'àlbum Delta de l'Ebre 2006 a Flickr, al grup FlickrEbre (al qual podeu pertànyer lliurement) i cercant coetera o coeteres a Flickr.

El grup propi del PSC

El president Maragall va ser notícia fa uns dies per demanar que el PSC hauria de tenir grup propi a Madrid. El seu successor com cap de llista no ho vol demanar i la vice-presidenta del Congrés dels Diputats Carme Chacón no ho veu prioritari. I és que els socialistes molts cops sembla que pensin més en clau de PSOE que no pas en clau de PSC. Quan governava el PP tots els esforços anaven dirigits a posar Zapatero a la Moncloa. Elecció rera elecció, l'objectiu dels socialistes catalans sempre semblava el del PSOE, governar a Madrid. Quan el PSOE ha posat contra les cordes els socialistes catalans, aquests han seguit el camí marcat per ells, no el propi. Per això, per molt bonic que fos que el PSC tingués grup propi, que ho dubto, també dubto que servís per tenir independència de pensament respecte del PSOE. En qualsevol cas, seria més senzill per als partits catalans acusar-los de fer seguidisme.

Pesca furtiva al Delta

L'EBREDIGITAL publica una notícia referent a l'increment de la pesca furtiva en zones restringides del Delta de l'Ebre. Ahir, passejant per la zona del carril bici de l'Encanyissada, una família estava dins de la zona delimitada com Parc Natural, diria que fent un pícnic. Però, tornant al tema de la pesca, ja fa mesos que en molts llocs del Delta, entre ells la zona dels Ullals de Baltasar, que es poden veure moltes persones pescant.

Diu l'informe que no saben que no es pot pescar en aquells llocs -acostumen a ser ciutadans estrangers-. Ara bé, sí que miren de camuflar-se per no ser vistos, a no ser que es passi per allí. No sé, que a finals d'agost es parli d'una cosa que ja fa un grapat de mesos que ocorre...

Fotografies de Josep Salvany

Una entrada del bloc Bauen parla del Fons Salvany, emmarcat dins del projecte Memòria Digital de Catalunya. Fa referència a la presència d'imatges de les Terres de l'Ebre. No n'he trobat cap d'Amposta -almenys encara- però, n'hi ha moltes de Tortosa, com una de la Llotja de Tortosa, al seu emplaçament anterior. Una altra feta des del pont de la Cinta, on hi ha l'actual pont de l'Estat. Una mostra una vista del Castell de Sant Joan, molt diferent de l'actual Parador. Una mostra el vapor "Ciudad de Tortosa", a l'Ebre. Es poden recordar les escales de la Catedral en una altra foto. Es pot veure la plaça de l'Àngel. La porta de l'antic Seminari, posteriorment Institut Joaquim Bau, ara únic record de l'edifici, recentment excavat pels arqueòlegs. O una vista de l'Ateneu i del Mercat. Totes de l'any 1914. No sóc tortosí però, m'agrada veure fotografies antigues de la ciutat veïna a la meva, on es pot observar el pas del temps.

El català, segona llengua a la blocosfera

Vilaweb es fa ressò avui d'un estudi sobre el cens de blocs mundial en què el català se situa com segona llengua a la blocosfera en nombre de blocs. El mateix estudi era referenciat la setmana passada pel bloc El Cadafal. Segons les dades de l'estudi, fet per l'organització NITLE, en primer lloc hi ha l'anglès i en segon el català. Entre les dues hi ha una llengua indicada com Too_short, cosa que es podria despendre de la forma com es dedueix la llengua dels blocs. La deducció no es fa cercant cap etiqueta dins del codi de la pàgina que indiqui la llengua, sinó que s'intenta deduir del text d'aquesta. Això explicaria que alguns textos no fossin prou llargs per reconèixer la llengua i que per això fossin marcats com Too_short.

diumenge, 27 d’agost del 2006

El cabal de l'Ebre


El passat mes de març es va produir una crescuda controlada de l'Ebre, d'aquelles que fan que mitjans de comunicació del País Valencià i de Múrcia practiquin la demagògia fent veure que aquí, a les Terres de l'Ebre, hi ha molta aigua, que en sobra. Quan passa això sovint es fan comentaris a casa nostra dient que quan han de venir a parlar del nivell de l'Ebre és quan està baix, com ara, o com quan la plataforma va fer aquella cadena humana dins del riu.



Ara és hora que vinguin i vegin quin cabal té l'Ebre, el riu del qual volen endur-se l'aigua i seguir alimentant la febre del turisme del golf. Ara, que tornen a demanar aigua, han de venir i ensenyar als ciutadans del llevant peninsular que l'Ebre, per si no ho sabien, també pateix la sequera. I de passada poden explicar què en pensen de notícies com les que diuen que 1 de cada 4 vivendes noves a Múrcia van associades a camps de golf, o que en 5 anys es construiran a la zona del Mar Menor, 200.000 vivendes, el mateix que s'ha construït en 40.

Però, segur que no ho faran i continuarem veient al Canal 9 anuncis de la Generalitat Valenciana comparant amb gots d'aigua quanta aigua havia de treure de l'Ebre el transvasament i quanta envia a la mar cada any. Clar com l'aigua, diuen ells.

Una moto dins del riu

Passejar pel costat del riu Ebre, a Amposta -tot i no ser patrimoni d'Amposta lo que reflecteix la foto- ofereix una vista d'un riu que, en un dia com avui, està tranquil. I com fa temps, el riu està ple d'algues, tot i que potser no tantes si es va fer alguna neteja per a Festes Majors.
Les algues per sí mateixes no són brutícia però, ajuden a que les coses que les persones tiren al riu s'hi enganxin i facin que l'Ebre presenti a les seves vores una imatge prou fastigosa. No entenc com hi ha gent que pot passar-se hores al passeig i als embarcadors pescant entre les algues.
La foto d'aquesta entrada mostra una de les tantes coses que es poden trobar al riu. Imagino que és excepcional però, he pogut veure una moto enfonsada a la mateixa vora, més o menys enfront del parc de bombers. El vent, que feia que l'aigua superficial anés cap amunt, ha tapat la moto, just després que he fet la foto.

dissabte, 26 d’agost del 2006

Pintades sobre la Cambra a la ribera


Aquestes quatre imatges corresponen a pintades que es poden veure en algunes cases de la ribera. La primera no la vaig entendre massa quan la vaig veure. Pensava que era una broma.



Però, en trobar la segona, la tercera i la quarta, imagino que està relacionada també amb el tema de la Cambra Arrossera del Montsià. Excepte en la primera i la quarta, apareix l'any de fundació de la Cambra Arrossera d'Amposta, 1927, així com una petició que torni Soneca, qui fou president fa uns anys.



Catifa groga


La setmana vinent diuen que podrien començar a segar els pagesos amb l'arròs més avançat, mentres que la majoria començarà d'aquí a quinze dies. Ja hi ha molts quadros d'arròs, com el de la imatge, grocs, ben grocs, amb el soroll característiques de les espigues quan fa una mica de vent. Aquí teniu més fotos de la ribera.

dijous, 24 d’agost del 2006

Instal·lada una torre de mesura per al parc eòlic del Delta

Segons es pot llegir al web del Telenotícies de TV3, Capital Energy ha instal·lat una torre mesuradora del vent, de 80 metres d'alçada, a Sant Jaume d'Enveja. Aquesta és l'empresa que vol fer el parc eòlic marí davant del Delta. Segons CiU, no es disposa de l'informe preceptiu per a la instal·lació de la torre. CiU demana el desmantellament de la torre posant com condició que abans es desbloquegin els parcs eòlics terrestres.

Aquesta postura de CiU és inquietant. Si realment el poc text que es llegeix a la notícia del web és l'opinió de CiU, no queda massa clar que aquest partit o federació estigui contra el parc eòlic marí davant del Delta de l'Ebre. Sembla més aviat que per acceptar-lo posen condicions, és a dir, que s'acceptin els parcs eòlics que sempre han defensat, a l'interior de les Terres de l'Ebre. Potser haurien de matisar aquesta postura. D'altra banda, si aquesta és la primera passa per a la instal·lació del parc eòlic, i si finalment es fa, ens hauran d'explicar quins motius fan que davant de Vinaròs no s'autoritzi i davant del Delta sí.

dimecres, 23 d’agost del 2006

La llei contra el tabac

Arriba el final de la pròrroga perquè els establiments d'hosteleria posin a punt els locals per tal de complir amb la llei. És dir, que aquells que han de fer obres per separar zones de fumadors de les de no fumadors, ho hagin fet. Han tingut 8 mesos i la majoria no ha complit amb l'obligació, i el més bo, alguns no han fet ni la intenció de complir-la. Sobta això perquè al mateix temps s'estan queixant que no han tingut temps de fer res i que tot és molt costós, etc.

1 milió de gràcies

Paciència i a escoltar gent agraïda.

200.000 noves vivendes en 5 anys al Mar Menor

Una nova notícia de La Verdad apunta que un informe de la cap de Costes diu que en 5 anys es construiran 200.000 noves vivendes a la zona del Mar Menor i voltants. Això suposa construir en 5 anys el mateix que s'ha construït en 40.

dimarts, 22 d’agost del 2006

Raving Rabbids

Feu clic als diferents videos dels conillets. Potser estic malalt però, em fan gràcia.

Vivendes i golf a Múrcia

El diari La Verdad publica una notícia que diu que a la regió de Múrcia, una de cada tres vivendes noves està vinculada al golf. En 4 anys s'han triplicat les promocions urbanístiques associades a camps de golf. També es destaca que el creixement urbanístic, a manca de sòl a la costa -o a causa del seu preu-, s'està desplaçant cap a l'interior. Lo bo de tot és que no s'endevina cap crítica cap a la tendència que presenta la notícia. Per cert, Andalusia va al darrera de Múrcia.

dilluns, 21 d’agost del 2006

El Prat, un problema polític

Els polítics catalans han tingut en el tema de la protesta dels treballadors a l'aeroport del Prat, un motiu per fer-se veure i començar a fer punts de cara a les eleccions. Uns no recorden que fa no res que van aprovar l'Estatut i que ara reclamen una cosa que aleshores no van voler, la gestió de l'aeroport. Altres, com si no haguessin governat fins fa ben poc, treuen la munició amagada per carregar contra el govern. Eleccions, que vénen les eleccions, i ja les estem patint.

Els polítics s'ho haurien de fer mirar. L'aeroport de Barcelona preocupa realment pel malestar causat a les persones que havien de viatjar aquell dia de vaga? O preocupa per altres motius i s'ha vist una oportunitat ara d'utilitzar l'excusa del perjudici als viatgers per aconseguir els objectius reals? Perquè si la consciència polítics és tanta, si la preocupació pel benestar dels ciutadans és tanta, haurien d'explicar per què quan les vagues de Renfe es convocaven en divendres, diumenges, vespres de festius i festius, no posaven el crit al cel pel perjudici causat. Potser no és tan impactant com el de tants i tants de viatgers d'avió però, els treballadors de Renfe ens han arribat a obsequiar amb llargues èpoques de vagues, amb serveis mínims impuntuals, amb trens sobreeixint de gent, triant les dates adequades per emprenyar, i poca preocupació hem vist d'aquests polítics tan conscienciats avui dia. Potser ja n'hi ha prou de tant de teatre.

Filo


Des de fa un temps, potser un parell d'anys, per Amposta proliferen les pintades amb aquestes lletres. Crec llegir "filo", encara que ben bé podria ser una altra cosa. El fet és que molts llocs de la ciutat apareixen emmerdats amb aquesta expressió d'un o d'alguns personatges que no respecta els seus conciutadans. Si els agafen, els faran netejar cada una de les parets que han marcat?

Què canviaria de les Festes?

Acaben les Festes Majors i, potser caldria fer una anàlisi sobre com han anat i com es poden millorar. Jo he anat a relativament pocs actes aquestes festes. Tot i això, crec que alguna cosa sí que puc opinar.

No cal ni dir que els bous són l'estrella de les festes i que, potser en fem un gra massa. Les festes durant la setmana, han tingut els matins pràcticament buits d'actes. És clar que entre setmana, els dies laborables, potser l'afluència de gent seria baixa. Però, són festes igualment i crec que cal fer actes matí i tarda.
Musicalment, el concert de les bandes a la plaça de l'Ajuntament, fa anys que té un problema. El públic és nombrós però l'escenari queda situat en un costat de la plaça, no al mig, per tal que la música arribi millor al públic. No se sent igual des d'enfront mateix de l'escenari que des d'un dels extrems de la plaça. Es perdria la imatge tradicional de l'escenari amb els músics ocupant tota la façana de l'Ajuntament però, es guanyaria en qualitat per a l'audició de la música.

El ball... No sé quanta gent hi ha anat. Jo només vaig anar a veure els vestits de paper. Penso que caldria pensar en un model semblant al d'altres poblacions. Entrar al ball no hauria de ser pagant, sinó que hauria de ser gratuït. Una altra cosa és si es vol tenir una taula, cosa que es podria fer pagar. Però, l'entrada crec que hauria de ser gratuïta, cosa que potenciaria l'assistència i que, igualment segurament faria que la gent consumís a la barra del recinte. Quant a la barra, seria interessant fer que les entitats de la ciutat poguessin gestionar-la, de forma semblant a Masdenverge, una nit cadascuna -per sorteig, doncs no hi ha prou dies-. I les actuacions, sense desmerèixer les d'aquest any, potser podrien ser més actuals (Lax'n'Busto agrada però, no és un grup que ara mateix estigui al capdavant de la música que s'escolta). Preferiria més risc, com quan fa quasi 20 anys venien actuacions de referència a les Terres de l'Ebre, o com va fer fa 2 anys l'Ajuntament de Tortosa amb Alejandro Sanz (va fallar, cal reconèixer-ho). O cercar la col·laboració amb emissores, com els 40 Principals, com passa amb Tortosa, per tal de muntar nits de festa amb grups del moment.

Vist el bon ambient i la diversió de les andròmines, potser caldria potenciar les activitats en equips o penyes, estenent-les a altres àmbits, no només emmarcades al riu. Gimcanes, concursos de penyes, etc.


Potser se m'acudeixin més coses. De moment aquestes són les primeres.

diumenge, 20 d’agost del 2006

Jocs tradicionals

A l'àlbum Amposta 2006 he deixat unes fotos del campionat de jocs tradicionals celebrat a les Festes Majors d'Amposta 2006.

dissabte, 19 d’agost del 2006

Andròmines i pal ensabonat

Aqui hi ha unes fotos del concurs d'andròmines i del pal ensabonat que s'han celebrat al riu Ebre, dins de les Festes Majors d'Amposta 2006. Ha estat divertit, i segur que els participants encara s'ho han passat millor, tot i les algues del riu en caure.


Les andròmines en plena cursa:


Campions:


Pal ensabonat:

Carrer Sant Joan, ahir i avui

Aquesta foto del carrer Sant Joan, d'avui, podem comparar-la amb aquesta altra, bastant antiga. Hi ha canvis però, no tants, almenys quant a les cases que hi apareixen.

Vestits de paper, Amposta 2006

He posat unes fotos del concurs de vestits de paper d'Amposta. La XXVI edició. Les trobareu a l'àlbum de Flickr: Vestits de paper 2006. Haureu de perdonar-me la qualitat, per les pròpies limitacions i per les de la càmera en les condicions de llum del recinte. Podeu accedir a les diferents resolucions de les imatges fent clic a la icona All sizes que es pot veure a sobre de la fotografia, quan la visualitzeu individualment.

divendres, 18 d’agost del 2006

Lo pont de nit

Brossa a l'av. Buenos Aires


Fa un any penjava una entrada al bloc sobre l'estat de la zona de roquer de l'avinguda Buenos Aires, al costat del canal. Aquestes festes, dijous 17, hi havia programat un acte de boulder al barranc de l'av. Buenos Aires. Suposant que es volien referir a la zona del roquer, perquè no conec cap barranc allí, vaig apropar-me per veure si feien res. Suposo que per la pluja, o no es va fer res, o va començar tard,... o em vaig equivocar de lloc.

El fet és que vaig poder observar que la zona no abandona el seu estàtus d'abocador de bosses, gots, ampolles, etc., fins i tot un somier rovellat. I això que se suposa que és una zona per on es passeja i es fa esport.

dijous, 17 d’agost del 2006

Concert de les bandes ampostines

Aquest dimecres s'ha celebrat el concert de les dues bandes ampostines a la plaça de l'Ajuntament. La Lira Ampostina -la Lira- i la Unió Filharmònica -la Filha-, presenten cada anys per festes majors, el seu millors concerts de tot l'any. No hi ha cap concert fàcil però, aquest fa que el nombre d'assajos que el precedeixi sigui elevat. Les obres que es preparen acostumen a tenir un nivell considerable de dificultat. I des de fa uns anys tenim l'oportunitat d'escoltar música que se'n surt de la línia tradicional, amb autors actuals. Costa, de vegades seguir aquest tipus d'obres però, almenys tècnicament són força completes.

El concert té una cerimònia que s'inicia amb l'arribada de les bandes. Primer entra a la plaça de l'Ajuntament la banda que toca la primera part del concert. Aquest any era la Lira, la que ha tocat durant la primera part de les festes pels carrers de la ciutat. L'entrada es fa tocant un pas-doble, que acostuma a ser un pas-doble triat especialment per a l'ocasió.



Després entra la segona banda, aquest any la Filha, mentres dóna temps que els músics que han d'iniciar el concert prenguin posicions.



I després, el concert de l'any. En acabar uns opinaran que ha tocat millor una o altra banda. Els que han iniciat el concert, a gaudir del que queda de festes. Els que l'han tancat, a amenitzar amb la seva música els dies que queden. I un descanset fins els assajos per a la propera actuació.

dimecres, 16 d’agost del 2006

Trasllat de l'Hospital de Tortosa

LA MARFANTA comenta la notícia de la setmana. Es vol traslladar l'Hospital de Tortosa al barri de Ferreries, als terrenys del pla parcial de la Farinera -al costat de l'eix de l'Ebre-. Mig en broma, mig seriosament, potser ja que es trasllada es podria traslladar a Amposta, millor comunicada?

Joan Sabaté és e-notícia

El confidencial e-noticies diu que l'alcalde de Tortosa, Joan Sabaté, ha enviat una carta a l'alcalde de Tartús, a Síria, per solidaritzar-se i denunciar les atrocitats israelianes al Líban. Tartús és la ciutat síria que s'havia d'agermanar amb Tortosa aquesta passada Festa del Renaixement.

L'arròs avança

El Delta deixa enrera la catifa verda i comença a generalitzar-se el color groc. És l'arròs, que comença a tenir les espigues d'or, tot esperant setembre, l'època de la sega.

diumenge, 13 d’agost del 2006

Bodes de plata musicals


El pregoner de les Festes Majors d'Amposta 2006 ha estat Octavi Ruiz, director de la Lira Ampostina des de fa 25 anys. La Lira, la banda més antiga d'Amposta, amb 90 anys d'història. Per a mi, la millor de Catalunya, sense desmerèixer la Filha, la banda germana. Un se sent lirero per a sempre.

Amb Octavi vaig aprendre les primeres notes, les beceroles de la música, i vaig endinsar-me en el món del clarinet per passar després a formar part de la Lira. Encara recordo els llibres LAZ, Zamacois, la llibreta de notes,... Els assajos, amb un treball incansable per aconseguir que les obres sortissin tan bé com es pogués. Els concerts, amb el de la plaça com punt àlgid de l'any, a causa de la competència sana entre les dues bandes ampostines.

Va ser una grata sorpresa saber que el pregoner d'enguany seria Octavi. Felicitats i gràcies!

divendres, 11 d’agost del 2006

L'estat residual

El dia en què s'estrenava el nou Estatut el president Maragall ens obsequiava amb unes declaracions en què reduïa a la mínima expressió la presència de l'estat a Catalunya. Un estat residual. No ha d'estranyar que el president hagués dit això, perquè està en la línia dels discursos presidencials, plens de referències històriques que no fan més que afegir tocs sentimentals potser dirigits a augmentar el sentiment catalanista de qui els escolta. Serà que els catalans vivim de sentiments que ens transportin a l'època de Jaume I... Dubto que l'estat tingui a partir d'ara una presència residual a Catalunya, tot i que ja ho veurem en els propers anys.

De moment, una de les estrelles del nou Estatut, Artur Mas, ja comença reivindicant la seva superació. Diu que ara cal desenvolupar l'Estatut que acaba d'entrar en vigor però, amb la vista posada en l'Estatut del 30 de setembre. Jo que pensava que aquest era un text que havia de durar molts anys i ja té data de caducitat.

dijous, 10 d’agost del 2006

Una altra casa amb història


L'altre dia enllaçava una foto per mostrar una imatge on apareixia la Casa Miralles antigament, suposo que a principis del segle XX. En aquella mateixa foto es pot veure, a la dreta, una casa que sembla que és la que s'adjunta en aquesta entrada. La porta que dóna al carrer Sant Joan indica l'any 1869. Es tracta de la Casa Escrivà, tal com es pot veure al Catàleg històric, artístic i arquitectònic publicat per l'Ajuntament d'Amposta.

Concentració a Amposta

Avui s'ha celebrat la concentració per la pau a Amposta, convocada pel Col·lectiu per la pau i defensa de les llibertats de la ciutat. S'ha llegit un manifest de denúncia i de petició de pau, i s'ha fet un minut de silenci per les víctimes que el conflicte del Líban està tenint.
Realment es pot considerar un èxit, amb una convocatòria en ple mes d'agost i feta amb pocs dies de temps. Es poden comptar més de 40 persones.

dimecres, 9 d’agost del 2006

Mac OS X Leopard

Sí, no és programari lliure però, el sistema operatiu d'Apple m'agrada. Acaben de presentar com serà la propera versió, Mac OS X Leopard.

dimarts, 8 d’agost del 2006

L'Ebre, per sota del 50%

Segons El Punt, la mitjana dels embassaments del riu Ebre es troben per sota del 50% de capacitat, sent aquesta, la mitjana més baixa en 5 anys. Ara toca anar a fer fotos i videos del riu i enviar-los a Canal 9, La Verdad i altres mitjans, que només es preocupen de treure l'Ebre quan baixa ple.

Concentració per la pau al Líban

El Col·lectiu per la pau i defensa de les llibertats d'Amposta convoca una concentració per la pau al Líban. Serà dijous 10 d'agost, a les 21h, a la plaça de l'Ajuntament d'Amposta.

dilluns, 7 d’agost del 2006

L'autopista C-12


L'Eix de l'Ebre, la carretera C-12, és una de les carreteres més importants de les Terres de l'Ebre. Per ella es pot arribar fins Lleida. I per ella circulen cada dia gran quantitat de vehicles que es desplacen per feina o per motius de salut, entre altres. És però, una carretera on no es pot circular a gran velocitat. A 90 km/h en uns llocs, a 100 km/h en altres, més al nord. En canvi, és estrany el dia que no t'avança algú a qui perds de vista en pocs segons.
Els darrers dos dies aquesta experiència de ser avançat per un vehicle a bastanta més velocitat que la permesa, l'he tingut uns quants cop. Però, a més, s'ha combinat amb la situació de veure com venien altres vehicles en sentit contrari, a poca distància. Avançaments perillosos que ahir es poden
experimentar repetits en pocs minuts, i que de vegades es combinen amb el fet de passar per un llocs amb línia contínua. Tot plegat és preocupant. Aquests individus, aquests cretins, no pensen en el mal que poden fer als altres usuaris de la via. Només pensen en ells -si es pot dir que això sigui pensar en un mateix-. Ja anava sent hora que se sentís que es controlarien les carreteres secundàries. La que porta a Ulldecona també és un cas com un cabàs.

Algú fara res?

Ja portem dies, molts de dies, des de que va començar el conflicte del Pròxim Orient. La guerra entre Israel i Hezbollah, en la qual s'ha implicat la població civil, davant de la mirada dels països occidentals. Tot són paraules, declaracions d'intencions. Però, la guerra d'un país contra un altre, amb l'excusa del terrorisme no s'atura. Em ve al cap la paròdia La vida de Brian, on els jueus, en la seva lluita contra els romans, només feien que parlar i parlar però, mai no actuaven. Això semblen les Nacions Unides, un organisme que depèn de les potències i que sense elles no té possibilitat de censurar atacs tan cruels com els que veiem tantes i tantes vegades. Segur que al final hi haurà alguna declaració de voluntat que tot acabi però, ningú no censurarà ningú, o com a molt es censurarà el terrorisme, confonent intencionadament el Líban amb els assassins. Això no és antisemitisme, és simplement una petició que s'acabi la violència.

La gallina dels ous d'or

Una entrada interessant sobre el turisme, en un bloc recent descobert, logenovès.

diumenge, 6 d’agost del 2006

Remember when...


A les Terres de l'Ebre hi ha qui pensa que al País Valencià i a Múrcia no han de promoure projectes de camps de golf i d'urbanització intensiva perquè no tenen recursos. Se suposava que estàvem d'acord que aquest és un desenvolupament no sostenible, que cal evitar. Recordo com durant els anys de reivindicacions contra el transvasament, des de CiU i PP se'ns instava a definir quin model de creixement volíem per al territori. Aquest repte que ens llençaven els servia per dir-mos que no sabíem què volíem i que renunciàvem a desenvolupar-nos. Ells tenien clar que sí que volien golf i urbanitzacions, i per això potser també estaven a favor del PHN del PP. Ells tenien clar que desenvolupamen significava apostar per això que s'anomena turisme de qualitat, que s'hauria de dir més aviat turisme de diners.
Els polítics, juntament amb els ciutadans, anaven aleshores a manifestar-se i no contradien públicament el crit unit contra el model de creixement triat pel llevant peninsular. Fins i tot podríem dir que alguns renegaven del pla transvasista de Borrell per antiquat. Ara s'ha vist que alguns han oblidat aquelles manifestacions, aquells viatges per Espanya i Europa, tants de maldecaps. Ara que governen les coses han canviat i és hora de justificar allò que fa un temps no haguessin fet. És més sostenible fer camps de golf aquí que a Múrcia? Cal aprofitar fins el darrer pam de terra per posar camps de golf i urbanitzacions, per satisfer totes les ànsies de negoci? O cal ser coherents i seguir en la línia de la nova cultura de l'aigua? Cadascú que es respongui a ell mateix. A la foto l'alcalde de Tortosa, de perfil, a la manifestació de València, aguantant el nus. Ara segur que li pesaria molt més.

dissabte, 5 d’agost del 2006

On hi havia l'Ajuntament...

Aquesta foto, actual, és de la casa d'origen medieval que hi ha al carrer Major/Sant Joan, al costat de l'edifici de l'Ajuntament. És la casa Miralles, encara que jo la coneixeia més per ser on visitava el metge Margalef quan jo era menut. A la seva porta es pot veure inscrit l'any 1580.
Aquesta altra foto, la data de la qual desconec, mostra la mateixa casa i al costat l'edifici que aleshores feia d'Ajuntament. En aquesta altra es pot apreciar com també hi ha l'edifici de Telégrafos al costat.

Aturades les obres de Fadesa

Segons informa l'EBREDIGITAL, les obres de la urbanització de Fadesa a la finca de La Palma de l'Aldea han estat aturades per manca del permís d'obres. Lo més bo de tot és que les obres porten molt de temps fent-se i ara arriba el moment en què són aturades.

divendres, 4 d’agost del 2006

L'Ebre des de l'aire l'any 1927

Aquesta imatge que enllaço disponible al web de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, mostra com era la desembocadura de l'Ebre fa anys, molts anys. Podeu observar el far al cap de Tortosa, dins de terra. En aquesta altra es pot veure la gola de Migjorn, encara oberta. Aquí es pot veure un tros de la Punta de la Banya i del Trabucador, amb les salines de la Trinitat. Podeu observar un text que indica ferrocarril eléctrico.

Per als ampostins, aquesta és d'Amposta, on es pot veure com ha canviat la ciutat en aquest temps. Com curiositat, hi ha indicat l'emplaçament del cementiri vell i del nou (l'actual).

Els enllaços indicats aquí els he aconseguit gràcies a Josep Torta, qui me'ls va donar a conèixer.

dijous, 3 d’agost del 2006

La Furfural

La fotografia té al centre el que queda de l'antiga Furfural, una empresa química que utilitzava com combustible closca d'ametla i també, segons tinc entès, d'arròs. De menut encara recordo haver passat per allí i haver sentit soroll de motors -si no ho he somiat-. Avui l'he vist de lluny, amb la xemeneia del molí de Cercós i la Biblioteca Comarcal al fons, i li he fet una foto. Crec que en poc temps aquest edifici desapareixerà per donar pas a vivendes. Aquí hi ha una foto més antiga.

Sanitat pública a Amposta

Ahir es va fer una roda de premsa a l'Ajuntament sobre l'estat dels projectes a Amposta. Entre les diferents temes va parlar-se dels 4 nous quiròfans que de l'Hospital Comarcal -l'antiga Clínica- i l'augment del nombre de llits. Falta veure si l'ús d'aquestes infrastructures serà públic o només per a socis. Crec que a Amposta, per exemple, hauríem de poder tenir els nostres fills sense haver de desplaçar-nos a l'Hospital de Tortosa, i a més sense haver de ser socis de cap empresa sanitària. A les Terres de l'Ebre només hi ha un hospital públic i al meu parer s'hauria de potenciar més la sanitat pública en el sentit complet i no de centres concertats.

Uf....

Avui m'han passat un enllaç a un bloc, el dels apòstates de Mallorca, on es posa una carta al director que es va publicar a La Vanguardia, i que també vaig posar en aquest bloc el passat mes de juliol. No tenia ni idea de l'existència de l'enllaç i he al·lucinat. Perquè la presència del text al bloc dels apòstates dóna la impressió que jo també en sóc, cosa que és totalment falsa. Alguns pensen que la discrepància amb la línia oficial de l'Església, o de part de la seva cúpula, justifica l'apostasia. Jo no ho crec així i penso continuar sent cristià i catòlic tota la vida, respectant, és clar, els punts de vista de qui no pensin així.

dimecres, 2 d’agost del 2006

Competències en aeroports

No pensava que els defensors de l'Estatut, tal com es va votar, triguessin tan poc a contradir-se. Si aquest Estatut que està a punt d'entrar en vigor és tan bo, ara no val a demanar competències sobre l'aeroport del Prat. No pot ser que d'un dia a l'altre tot se solucioni amb el canvi de mans del Prat, quan allò que es va produir divendres, excepte els polítics, en plena pre-campanya, tothom pot entendre que va ser un fet puntual, injust per als viatgers però, puntual. És clar que els malabaristes dels arguments ja s'ho faran perquè als ulls dels ciutadans això no s'interpreti com un dels errors no lligats a l'Estatut i que s'intenten esmenar ara.

Aprovat el camp de golf a Vinallop

L'Ajuntament de Tortosa ha aprovat tirar endavant el camp de golf a Vinallop, segons informa l'EBREDIGITAL, amb el suport de CiU i el rebuig de part del govern -ICV i Amparo Moreno-. Visca la coherència!

Israel continua, Fidel malalt i el Prat coeja

Israel continua amb la seva lluïta contra el terrorisme. Igual que la que fan els Estats Units, comporta la mort de civils. El problema continua sent que per eliminar terroristes s'ataca un país. En aquest cas, un país, Israel, ataca un altre, Líban. Però, Israel realment diu que està lluitant contra els terroristes d'Hezbollah, cosa que no justifica la mort de civils, entre ells nens. I en contraposició, els defensors de l'atac, diuen que els terroristes -que no el Líban ni els seus habitants-, també en maten de civils israelians. Tot plegat una altra mostra que quan un país poderós vol fer la guerra, la resta només s'ho mira i s'indigna però, deixa fer. La mostra, la paràlisi de l'ONU, organisme inútil per aturar aquesta mena de conflictes, i la de la Unió Europea, divididad de tal manera que no condemnarà la violència desencadenada per Israel.

Però, avui el Líban no és notícia. Avui, com ahir, és Fidel Castro. Alguns s'ensumen el final del president cubà. Una cançó d'Alejandro Sanz diu "cuenta uno, cuenta dos, cuenta tres, cuenta cuatro que se va Fidel...". Lo que no sé és si el futur sense Castro, si transforma Cuba en un estat capitalista, serà un bon futur per a l'illa.

I aquí els partits catalans estan atrafegats analitzant el caos de l'aeroport del Prat de divendres passat. D'una banda els treballadors van fer una protesta no convocada. De l'altra aquests treballadors diuen que el mateix dia es van assabentar que es quedaven sense feina, cosa que fa comprensible la reacció però, que no la justifica. I mentrestant, els polítics no es movien, o això diuen els partits interessats a fer veure que així passà tot. Vénen eleccions i qualsevol oportunitat és bona per fer pre-campanya. Potser per això Carod Rovira a anul·lat les seves vacances.

dimarts, 1 d’agost del 2006

Radar atacat un altre cop

Avui he vist passant amb el cotxe que havien atacat un altre cop el radar que es troba a l'eix de l'Ebre, a l'alçada de Vinallop. M'ha semblat veure restes de foc -negre de fum, millor dit- i el vidre trencat.

Preparar les coses amb temps

Diuen que fer les coses amb temps suficient és bo. Encara que potser no sempre, o cal mesurar quina anticipació és l'adequada. A les festes majors del barri del Grau va ocupar-se una bona part d'un aparcament públic amb les tanques dels bous, en dimarts, quan els bous eren en dissabte. Això, ja ho vaig comentar en el seu moment, causa incomoditats i no és pràctica, doncs avui dia la ciutat d'Amposta no va sobrada de places d'aparcament, i havent-ne de públiques, caldria maximitzar el temps en què es poden utilitzar -els dimarts la del Grau queda ocupada per les parades-.

Aquestes setmanes, i serà potser amb un mes d'anticipació, el carrer Sebastià Juan Arbó també es troba ocupat per les tanques dels bous. Concretament, per al bou embolat d'inici de festes. L'ocupació és a les vores, és clar però, afecta la visibilitat dels cantons, a més de treure llocs d'aparcament que -cal dir-ho-, en aquell carrer no són un problema.

Abocador baix de l'autopista

Aquestes són imatges del pont de l'autopista al seu pas per Amposta, prop de la Torre de la Carrova. Com es pot apreciar, s'hi ubica un abocador no controlat de deixalles de tot tipus, entre les quals hi ha runes i nombrosos vidres trencats. Tota una joia per a esportistes i gent que vulgui passejar-se.
Em pregunto si a base de netejar-ho una i altra vegada, el cost faria que les administracions es preocupessin més per controlar aquestes acumulacions de brossa en llocs inadequats.