dijous, 12 d’abril del 2007

Tens bloc?

He escrit un article per a la revista La Cabana de La Fatarella, sobre els blocs el qual reprodueixo a continuació.

Tens bloc?

Aquesta és una pregunta que potser us fan alguna vegada. Bé, tampoc és ben bé això. Us la faria algú que segurament té un bloc o que està prou al dia de l'actualitat d'Internet. Els blocs són un fenòmen que per a alguns compleix 10 anys, tot i que el primer bloc té uns quants anys més, creat per Tim Berners-Lee, inventor del World Wide Web. El bloc que molts situen com l'inici del fenòmen, l'any 1997, és Scripting News, creat per Dave Winer, encara actiu a la xarxa.

Però, què és un bloc? Doncs un bloc és un lloc web que es caracteritza per tenir format de diari personal. Els seus continguts estan ordenats cronològicament de més nou a més antic. Els continguts poden ser textos que combinen imatges i altres elements multimèdia, o poden ser específics d'un tipus de contingut determinat, com imatges -reben el nom de fotologs-, videos -vblogs o videoblogs-, d'àudio -podcasts-. Tenir un "canal de televisió" o una "emissora de ràdio" a Internet és senzill amb els vblogs i podcasts. El bloc pot ser de tipus personal, on l'autor pot escriure allò que li passi pel cap -vivències, viatges, pensaments,...- o temàtic -política, actualitat, música, esports-. A més, en un bloc pot escriure una sola persona o escriure-hi vàries en col·laboració. El seu nom, bloc, també podeu veure'l escrit com blog o weblog, tot i que la paraula recomanada és la primera. L'autor o autors d'un bloc es coneix/en com blocaire/s.

El fenòmen bloc està en el seu punt de màxima esplendor actualment. Els mitjans de comunicació, els polítics, les empreses, a més de les persones a títol individual, s'han apuntat a la moda dels blocs. Un estudi recent explicava que els internautes europeus tenen en els blocs el segon punt de referència informativa, després de la premsa escrita, cosa que denota la importància que per als usuaris de la xarxa té el fenòmen. Per això no és estrany que des de móns com la política cada dia hi hagi més interès per participar de la blocosfera.

A les Terres de l'Ebre els blocs són un fenòmen que té una importància remarcable -sempre parlant en l'àmbit d'Internet-. Un dels blocaires més actius, un referent en l'actualitat informativa del territori és el periodista Gustau Moreno, qui amb el seu bloc, La Marfanta, ofereix cada dia un recull d'informació sobre Tortosa i Terres de l'Ebre, combinada amb la seva opinió sobre els temes dels quals tracta. Juntament amb Jaume Llambrich i Daniel Gil, va ser també organitzador del primer Ebrebloc, una trobada per difondre l'ús dels blocs a les Terres de l'Ebre, celebrada el febrer passat a Tortosa. Una de les altres iniciatives que han tingut ha estat la de mantenir una relació dels blocs ebrencs que hi ha i que es van creant, la qual podeu trobar al bloc Ebresfera. No cal dir que a l'Ebre, com a tot arreu, hi ha blocs de tot tipus, des de blocs personals, passant per blocs sobre política, d'entitats, sobre literatura, sobre biblioteques i arquitectura, etc.

Per acabar, us convido a visitar el meu bloc. Podeu llegir i opinar -una de les altres característiques interessants dels blocs-. És un bloc personal, on escric allò que descobreixo, sobre allò que passa al nostre voltant, etc. També us convido a visitar un altre bloc, creat especialment per a les eleccions municipals, en col·laboració amb Gustau Moreno. És el bloc de Les Municipals 2007 a l'Ebre, on trobareu informació sobre la pre-campanya i campanya electorals, les llistes dels partits, enllaços als blocs i webs dels polítics i partits, etc.

I doncs, teniu bloc vosaltres? Us animeu?

2 comentaris:

Daniel Gil Solés ha dit...

Molt bon article, Manel... senzill i didàctic. Articles com aquest serveixen per apropar les TIC a la ciutadania en general. Enhorabona!

Daniel Gil Solés ha dit...

Ahh!! i gràcies per referència!! :-)