Es pot llegir al llibre "El Tigre del Maestrazgo o sea, de grumete a general" (1849), de Wenceslao Ayguals de Izco, com a Tortosa hi havia aficció als bous. A les pàgines 76, 77 i 78 se'n parla. L'autor es queixa de les salvatges costums que s'han deixat créixer en aquesta ciutat, bressol d'il·lustres varons. Segons es descriu, una de les pràctiques existents era la de l'actual bou capllaçat, que servia per dur el bou a l'escorxador -com fins fa uns anys es feia a Amposta, per exemple-. La celebració, continua el relat, servia per donar l'oportunitat a Cabrera per gaudir amb la sang, de forma que ell i els seus agafaven la corda del bou i de sobte la soltaven provocant multitud de ferits.
M'ho he trobat per casualitat però, no deixa de fer gràcia trobar testimonis de bous a la ciutat de Tortosa, on sembla que ara no tindrien cap èxit.
+ GNU FDL
2 comentaris:
Aixo de que no tindrien cap èxit, esta per veure, nomes qui hi anessin ( per no parlar de més lluny ) gent de Roquetes, Jesús, Reguers i Campredo, llocs on si que se'n fan, l'èxit estaria assegurat. Una altra cosa és que, amb la llei actual, potser es pot argumentar que ja "no ni ha tradició". No defenso que la tradició hagi de ser motiu per a fer-ne, dic, que no és cert que a Tortosa no hi hagué tradició ( Plaça de Remolins fins al 1938 ), encara que, lògicament, com més anys passin menys es podrà parlar de tradició: Per altra banda, és relatiu que, havent-hi a nuclis tortosins, es pugui dir que no n'hi ha a Tortosa.
L'entrada és simplement un comentari anecdòtic. L'afirmació que no tindrien cap èxit és un suposició que pots escoltar per la mateixa ciutat i que es va fer palesa quan, fa uns anys, es van intentar fer bous i no va funcionar. Però, només pretenc comentar l'anècdota de trobar això en un llibre del segle XIX, res més.
Publica un comentari a l'entrada