dimarts, 29 de juny del 2010

Fumata negra

L'elecció d'un nou pontífex és anunciada amb la fumata blanca. Durant temps s'ha esperat l'anunci de la sentència de l'Estatut, que ha acabat aprovant-se a la setena vegada. En aquest cas però, la fumata no ha estat blanca si no negra. Negra perquè es confirma que l'Estatut és una llei massa interpretable i que, malgrat que en el seu moment es va assegurar que era plenament constitucional, el Tribunal Constitucional ho ha refutat. Negra perquè es confirma que fins i tot un Estatut retallat, amb joia de Mas, Zapatero i Montilla, es pot encara retallar més. Un es pregunta per què es va perdre tanta energia en retallar-lo, o fins i tot en redactar-lo. Negra perquè es confirma que el PP fa política a Catalunya de cara als resultats a Espanya.

Encara que potser és una fumata blanca perquè potser ens obre els ulls i ens fa veure que arriba l'hora de dir que volem ser el que nosaltres decidim.

Per cert, avui no es parlarà de la crisi segurament.

Creative Commons License + GNU FDL

dilluns, 28 de juny del 2010

Montsià, inaccessible

Montsià, una serra innaccessible en tota la seva circumferència, segons aquest llibre del 1849.
Creative Commons License + GNU FDL

dijous, 24 de juny del 2010

Coets i parcs infantils

Amposta: Parc infantilFa setmanes que podem veure i escoltar coets pels carrers. No hi ha mesura, com deia l'altre dia, i es tiren coets en qualsevol lloc. A la foto, un parc infantil, parc d'atraccions dels tiradors de coets, amb mala idea, que no han dubtat en posar coets a les papereres o a la caseta de jocs. Ahir a la nit fins i tot hi havia un grup de joves aparentment fumant porros.

Cadascú que faci el que vulgui però, encara he de veure com passen a netejar-lo de com ha quedat, quan aquí cada dia hi ha crios que vénen a jugar.

Creative Commons License + GNU FDL

dimecres, 23 de juny del 2010

Reubicada la reproducció de la Torre de la Carrova

Amposta: Torre de la Carrova reubicadaAquesta imatge mostra la rotonda de la cruïlla del carrer Barcelona amb el carrer Sebastià Juan Arbó, on s'està instal·lant la reproducció de la Torre de la Carrova que ha estat durant uns anys instal·lada enfront de la torre reproduïda, al costat de la C-12. El motiu del canvi d'ubicació el desconec. No m'estranyaria que es tractés d'evitar vandalisme, tot i que no s'ha sentit res sobre el tema. Seria interessant que ens diguessin per què abans era una bona ubicació aquella i ara sembla que no.

Ep, no treu que faci goig poder veure la torre dins del poble quan passeges o circules.

Creative Commons License + GNU FDL

Disciplina de vot

Ahir es va votar al Congrés dels Diputats la proposta de reforma laboral del govern. Va sortir endavant gràcies als vots del PSOE i les abstencions de CiU i PP. Entre les abstencions cal comptar també la d'un diputat del PSOE, Antonio Gutiérrez (ex secretari general de CCOO), qui va trencar la disciplina de vot. És per això que el PSOE el sancionarà.

dimarts, 22 de juny del 2010

OCR a Google Docs

Google Docs inclou un sistema de reconeixement òptic de caràcters (OCR) que permet que els documents PDF i les imatges que siguin pujats, es puguin convertir en documents de Google Docs, és a dir, en text.

En acabar-se de pujar es mostra un enllaç al document i en fer clic es pot editar el text que ha llegit l'OCR com amb qualsevol altre document de Google Docs.

Via Menéame.

Creative Commons License + GNU FDL

diumenge, 20 de juny del 2010

La Lira Ampostina, al 33

La Lira Ampostina ha estat un dels protagonistes del programa Nydia, del 33, avui diumenge. Aquest és el video que es pot veure al web de TV3.



Creative Commons License + GNU FDL

dissabte, 19 de juny del 2010

El nyap de l'educació i les TIC a Catalunya

Una notícia que fa pena. El Departament d'Educació recomana tenir els llibres de paper a mà als centres, per si la connexió a Internet dels portàtils que tindran els alumnes de secundària falla. Per evitar que els pares, que ja pagaran 150 euros per portàtil, hagin de pagar els llibres de paper, s'espera que els estudiants de cursos superiors els els deixin. Tot plegat de república bananera. Fem les coses a mitges, amb mala previsió, amb mal plantejament. Perquè, em pregunto si no és possible que els portàtils dels estudiants tinguin els llibres en format electrònic al seu disc dur? Si els tenen al disc dur, potser serà que duran DRM i que s'hagi de verificar la validesa de l'usuari per poder-los consultar? Com s'explica això de la dependència de la connexió per accedir als llibres?

Coets

Són dies, setmanes de coets. De menut no m'agradaven, em feien por. Amb els anys he après a aguantar-los, fins i tot m'agrada veure els focs artificials per Festes Majors. Ara bé, amb els coets ens trobem amb situacions que no són admissibles. Les botigues que en vénen no hi estaran d'acord però, veure com crios van amb bosses de coets que peten amb un soroll considerable i que els fan explotar on més espectacular és l'esclat, no és admissible. No pot ser que s'hagi instaurat encendre coets dins de papereres, o dins de casetes dels parcs infantils, no controlar-los i que les seves restes o pedres que aixequen surtin disparades cap a façanes o persones, no anar amb compte que hi hagi crios jugant al costat d'on s'encenen.

Això no és una cosa que només facin crios. La revetlla de Sant Joan només cal sortir al carrer i veure com els adults també es transformen i es passen de la ratlla. El pitjor de tot és que això s'ha d'assumir que és així i aguantar-se. Si l'excés de soroll et molesta -estic segur que molts dels coets superen el nivell de soroll legal-, o molesta la teva mascota o els teus fills, et fots.

Creative Commons License + GNU FDL

divendres, 18 de juny del 2010

Nou Mac Mini amb HDMI

Aquesta setmana ja es pot adquirir a la botiga Apple el Mac Mini amb sortida HDMI. Altres característiques que té són les sortides USB (4), Firewire, Ethernet (RJ45), Mini DisplayPort o el lector de targetes SD. El processador és un Intel Core 2 Duo de 2,44 GHz o 2,66 GHz. Té 2 GB de RAM. Quant a disc dur, de partida té un modest disc dur de 320 GB i es pot posar un disc de 500 GB. Inclou també una unitat SuperDrive 8x. Quant a connectivitat de xarxa, a més de l'Ethernet inclou Bluetooth i Wifi 802.11n.

dimarts, 15 de juny del 2010

Fem les coses dues vegades, o més si cal

Amposta: Accés centre comercial amb eix de l'EbreAquesta imatge se situa a la nova rotonda que hi ha a tocar de l'eix de l'Ebre, sortint d'Amposta pel cementiri. Fins la setmana passada hi havia una cruïlla on ara s'ha fet una rotonda que té un diàmetre reduït al centre, amb espai només per a una farola.

La urbanització d'aquesta zona és incomprensible. La construcció de la nova zona comercial està fent que es modifiquin coses que fa quatre dies que s'havien fet. No només aquí, si no que també a l'Av. Aragonesa hi ha un lateral tallat per les obres, i aquest tall es prolonga fins el centre de la plaça de la Castellania -per cert, algun viu va pensar que la rasa que es va haver d'obrir a la rotonda de la Castellania es podia tapar amb sorra, potser pensant que no marxaria d'allí-.

No és que les coses no s'hagin de fer si no que la planificació urbanística demostra ser pèssima quan ocorren aquestes coses. Feina doble, pagar dues vegades.

En un sentit semblant, fa no res que es va inaugurar l'avinguda del Canal Marítim, i la setmana passada hi havia un tram en obres un altre cop, segons sembla per l'enfonsament del paviment. Sort que la feina ben feta no té fronteres...

Creative Commons License + GNU FDL

diumenge, 13 de juny del 2010

KontrolPack, gestió dels ordinadors de la xarxa

Via Joan de Gràcia [@jdegra] avui he conegut KontrolPack. És una aplicació que permet gestionar els ordinadors d'una mateixa xarxa, siguin Windows, Linux o Mac, de forma centralitzada. Un ordinador executa l'aplicació en mode servidor i la resta en mode client. Des de la finestra del servidor es veuen tots els clients, en pestanyes, i es disposa de:

  • Compartició (còpia) bidireccional de fitxers: malauradament no de carpetes i, si es vol compartir una carpeta ha de fer-se fitxer a fitxer.
  • Execució d'ordres a la línia de comandes: algunes comandes disposen d'un botó per fer-ho més ràpid, com la còpia d'un fitxer, crear un directori, veure les variables d'entorn, apagar l'ordinador,... La resta de comandes s'escriuen com s'escriurien a la consola de l'ordinador al qual s'accedeix.
Tot i algunes mancances, com la compartició de carpetes, i una interfície més intuïtiva, l'eina és molt interessant. KontrolPack és programari lliure, amb llicència GPL v2.


Creative Commons License + GNU FDL

dissabte, 12 de juny del 2010

Adéu, Emiliano

M'aixeco amb una molt mala notícia. Ens deixes deprés de tantes lliçons de coratge, d'optimisme davant les males notícies. Amic, sempre et recordarem.

Creative Commons License + GNU FDL

divendres, 11 de juny del 2010

Va de sous

La Veu de l'Ebre aquesta setmana parla dels sous dels càrrecs públics i dels funcionaris. Penso que l'enfoc que fan pot induir a confondre els primers i els segons. També penso que les xifres han d'anar acompanyades d'explicacions sobre la formació i responsabilitat de les persones. Perquè un sou d'uns 30.000 euros anuals no és un sou alt, i menys depenent del tipus de feina i de la formació requerida.

Coincideix que La Marfanta parla de la polèmica entre l'alcalde de Tortosa i l'ex-alcalde i senador. El primer va criticar el segon pel que cobra com senador, i el segon ha reptat el primera que expliqui els seus interessos professionals personals amb feines fetes a l'Ajuntament. Segons la notícia, Joan Sabaté cobra 60.050 euros anuals més 29.043 euros lliures d'impostos en dietes. El segon cobra 63.000 euros anuals més 10.000 euros en dietes. Em sembla que algú que cobra més que el sou de molts funcionaris en dietes, a més dels 10 milions de pessetes anuals de sou, no pot respondre la crítica atacant. Ja poden baixar-se el 15% que continua sent aberrant.

I parlant de senadors i diputats, hi ha un aspecte que s'hauria de corregir. Està bé que utilitzin la xarxa, que tinguin ordinadors però, les tarifes planes d'Internet mòbil, a càrrec de qui van? Si van a càrrec del diner públic em sembla que no anem bé. Amb aquests sous bé que es poden pagar una tarifa plana de 40 o 50 euros mensuals.

Creative Commons License + GNU FDL

Una comissió més

Una nova comissió d'investigació. Ara, la del cas Palau. Resulta que no en tenim prou amb les investigacions judicials, que necessitem fer un judici paral·lel. I no, no siguem malpensats, que sabent que hi ha eleccions no podem pensar que la comissió té un interès electoralista, a veure quin partit surt més mal parat.

Senyors polítics, s'allunyen de la societat per molt que diguin que cal preocupar-se d'allò que realment li interessa.

Creative Commons License + GNU FDL

L'abstenció segons Duran i Lleida

Josep Antoni Duran i Lleida és qui va dir que CiU s'abstenia en la votació del pla de retallades de Zapatero però, que no aprovaria els pressupostos generals de l'Estat. Ahir, amb el fracàs de la reforma laboral va culpar Zapatero i va dir que la reforma laboral que es votarà, a proposta del govern, la votaran a favor o en contra, que no s'abstindran. Si no he escoltat malament, en un tall de veu presentava l'abstenció com una opció no contemplable en aquesta votació. Una opinió amb poca credibilitat venint d'algú que quan li convé s'absté a la vegada que critica l'objecte de l'abstenció per ser una mala opció.

Les declaracions de Duran davant del Círculo Ecuestre no podien ser de cap altre tipus. Es posiciona al costat de l'empresariat, critica els sindicats -criticables però, no més que els empresaris- i diu que sort de la UE que vigila l'economia espanyola. Sort de la UE, que ha actuat quan la cosa ja no tenia remei, igual que el Banc Mundial i l'FMI. Sort, que tenim polítics tan creïbles.

Creative Commons License + GNU FDL

dijous, 10 de juny del 2010

Els pous de Vinallop o de la Carrova?

D'un temps ençà les obres que hi havia a l'antiga carretera de la Carrova s'han reprès. Primer es van fer unes canonades al malecó del canal de la dreta de l'Ebre i ara es veuen uns tancats que, segons es confirma, són per als pous. Els pous han d'abastir la xarxa del CAT en cas de contaminació per la retirada dels llots de Flix. Aquests pous agafaran aigua de l'aqüífer de la zona. Recordem que des del principi s'ha apuntat que acabarien formant part del cabal que abastiria el CAT, i que seria la forma d'una major aportació d'aigua al polígon Catalunya Sud.

Quan es parla dels pous de Vinallop no puc evitar recordar que als propietaris de terrenys de la Carrova, tocant als ullals, s'està en procés d'expropiació. Malpensant podria associar aquestes expropiacions amb una aportació addicional d'aigua als pous de Vinallop, que aleshores ja esdevindrien de la Carrova fins i tot. El temps dirà si això és així o és per una causa medi ambiental.

Creative Commons License + GNU FDL

Sironta

Aspecte d'una habitació de Sironta
Sironta és una aplicació per a l'intercanvi de fitxers i de treball col·laboratiu en un entorn distribuït, de tipus P2P. Es pot descarregar per a Windows, Mac OS X i GNU/Linux. Dins de l'entorn de l'aplicació un usuari té accés a diferents habitacions, entre les quals la seva, les quals pot compartir amb altres usuaris. Dins d'una habitació un usuari pot:

  • Pujar fitxers, que compartirà amb la resta d'usuaris de la mateixa.
  • Treballar amb aquests fitxers, reflectint-se els canvis en la còpia de cada usuari connectat. Si no s'està en línia els canvis romanen locals fins que l'usuari es connecta.
  • Els documents que es poden compartir són de qualsevol tipus. En els casos específics de documents d'OpenOffice, aquesta eina ofimàtica s'obre integrada dins de l'entorn. Les imatges s'obren en el navegador integrat.
  • El navegador integrat permet no haver de sortir de l'eina per consultar llocs web.

Com es pot observar, l'eina utilitza la tecnologia Eclipse Rich Client Platform, cosa que facilita l'aprenentatge per a usuaris familiaritzats amb l'IDE Eclipse. Sironta és programari lliure amb llicència Affero GPL v3, publicada per l'empresa Techideas. L'amic i ex-company de feina Jordi Martín hi treballa, amb la qual cosa donar publicitat a l'eina fa especial il·lusió.

Creative Commons License + GNU FDL

La pàgina inicial de Google

Tal com es pot llegir al bloc de Google, ja podeu afegir-vos una imatge de fons a la pàgina inicial del cercador. Es pot escollir una de les oferides, o una d'un àlbum de Picasa, o una del propi ordinador, la qual serà pujada a Picasa.

Una funcionalitat que m'he trobat aquest matí, amb un atractiu molt relatiu, almenys per a mi.

Creative Commons License + GNU FDL

dimarts, 8 de juny del 2010

Vaga de treballadors públics

Avui hi ha una vaga dels treballadors de la funció pública. Tant de bo sigui massiva, ja sigui per assistència o, com deia ahir, per vaga de zel. Evidentment, sense afectar serveis imprescindibles com l'atenció a les persones malaltes. És de sentit comú.

Ahir se sabia que a Alemanya es volen reduir 10.000 places de funcionaris, cosa que alguns ja pensen a demanar per a Espanya. Serà que aquí l'estructura de l'administració pública és idèntica? Serà que aquí els sous són els mateixos? Serà que aquí la retallada no es farà efectiva igualment, negant substitucions de personal, finiquitant interinantges, no convocant oposicions? Ja ho veurem.

I esperem, que aquells que pensin que amb les retallades als funcionaris ja estan bé, no els estranyi que després, un cop satisfet el desig de castigar els estereotipats funcionaris, les mesures aniran contra els assalariats. I aleshores ens esglaiarem.

Creative Commons License + GNU FDL

dilluns, 7 de juny del 2010

Vaga general de zel

S'està cuinant una vaga general, precedida per la imminent vaga del sector públic. Les recolzo completament. S'està confirmant que la crisi no la paguen els que la causen si no tothom. No la paguen els que especulen si no els que intenten treballar i viure, anar tirant. S'ha començat pels funcionaris perquè la demagògia ho posa fàcil. I ho pagaran, per molt que no ho diguin, tant els treballadors públics amb feina estable i fixa, com els que estan en borses de treball o interins. Després vindrà la reforma laboral i ja veurem quina ens té preparada ZP, el messies de Leire Pajín.

Per sort o per desgràcia, entre feina i situacions personals, trepitjo cada dia dos hospitals del territori. I sent converses del personal sobre les retallades. No cal dir que el descontent és important. Algú entén que en un sector com el sanitari es retallin sous al personal que ja va prou carregat de feina? Algú ho entén?

També és cert que molta gent sap que per fer vaga pot perdre uns diners que li fan falta i això pot anar en perjudici del seguiment massiu de la vaga general. Però, potser seria moment de fer una vaga amb un altre estil, ja experimentada pels treballadors de Renfe alguns cops, la vaga de zel. Una vaga en què la gent va a treballar però, que no fot ni brot. Ah, i de passada potser serviria per veure si el funcionariat treballa o no treballa, quan veus els efectes de tenir al davant el personal però, que no fa res, o ho fa a velocitat de tortuga.

Creative Commons License + GNU FDL

divendres, 4 de juny del 2010

El PP i la burka

Escoltava avui un tall de veu en què Alicia Sánchez Camacho deia que entrarien al Parlament una proposta per legislar sobre la burka i el nikhab. L'Ajuntament de Lleida ha estat el precursor d'aquesta onada populista per legislar costums, que poden o no agradar-nos i que, tot i que puguem posar-hi objeccions, no es pot legislar centrant-se en conceptes específics de la vestimenta. No, perquè no deixa de ser una forma més de posar la immigració en el punt de mira de la societat, la víctima fàcil per fer-hi recaure els problemes d'una societat en crisi. Que em diguin que en cap lloc públic es pot entrar amb la cara tapada ho entendria, que es legisli sobre un determinat tipus de vestimenta no ho entenc.

El PP es podria rebatejar com Partit Populista perquè s'agafa a un ferro ruent cada cop que pot. Ara amb el tema del burka, fa poc amb el control dels immigrants sense papers que es volen empadronar, etc. Tenim polítics pèssims però, saben que la demagògia pot donar bons resultats electorals. El Lerrouxisme no s'ha perdut, vaja.

Creative Commons License + GNU FDL

dimecres, 2 de juny del 2010

Portal de víctimes de la Guerra Civil i represaliats pel franquisme

El Ministeri de Cultura ha presentat el portal de les víctimes de la Guerra Civil i dels replesaliats pel franquisme. S'hi pot cercar informació de les persones represaliades amb un cercador senzill per paraula clau, o cercant per diferents criteris (nom, població, etc.), de forma que s'obté una llista de persones i es pot consultar la informació registrada per a cada una d'elles, i es poden sol·licitar còpies dels documents o veure'ls en línia, si hi ha la versió disponible. Com curiositat he trobat una referència al germà de mon iaio, i això que la família no era d'esquerres precisament.

Creative Commons License + GNU FDL

dimarts, 1 de juny del 2010

Plens a la xarxa

El bloc La Via Augusta parla sobre la imminent retransmissió en diferit dels plens de l'Ajuntament d'Amposta a la xarxa. Sembla que no s'han gravat ni emès en directe fins ara per problemes tècnics. Bé, potser sigui així. Jo no comentaré lo que ja podeu llegir a La Via Augusta. Sí que diré que tenim l'exemple de Roquetes, on l'emissora Antena Caro grava plens en video i els penja a la xarxa des de fa temps. I fer-ho es pot fer amb relativa facilitat, sense unes complicacions tècniques importants.

Creative Commons License + GNU FDL