dilluns, 30 de gener del 2006

La recollida de signatures

Primer va ser Libertad Digital, diari electrònic on escriu Jiménez Losantos, entre altres, qui va encetar una campanya virtual de recollida de signatures. En aquell cas va ser per donar suport a la COPE, contra la suposada persecució que té a Catalunya. Ja es va parlar aleshores de la fiabilitat de les signatures presentades utilitzant formularis electrònics. Es podien inserir noms repetits i noms falsos. Però, l'important és que comptabilitzaven en la suma final.

Ara el PP enceta una campanya de recollida de signatures contra l'Estatut que s'està negociant per a Catalunya. Perquè els espanyols tenen dret a opinar -com amb la guerra, el PHN i altres temes-. I el PP utilitza també el formulari electrònic, en el seu lloc web, per recollir adhesions. Tan fàcil com posar nom i cognoms i un DNI. Tan fàcil que qualsevol pot posar el nom i DNI d'un altra persona sense que aquella ho sàpiga. I el PP ho comptabilitzarà igual.

Mentres no s'hagin implantat mecanismes menys dubtosos, com la signatura electrònica, aquestes recollides de signatures, igual que les enquestes que proliferen en els webs de molts mitjans, són inútils i no poden considerar-se si es vol fer un recompte seriós de les adhesions.