dimarts, 29 d’agost del 2006

Propietat intel·lectual


M'agradaria compartir un dubte raonable amb qui em llegeixi. Ahir estava llegint l'EBREDIGITAL. Hi apareixia una notícia sobre la pesca furtiva en zones restringides del Delta de l'Ebre. La notícia, si hi accediu a través de la portada, no de l'enllaç directe, va acompanyada d'una foto dels Ullals de Baltasar. D'altra banda, la foto que acompanya aquesta entrada del bloc és el resultat de retallar i d'escalar a 195x75 la imatge que es troba en aquest enllaç, penjada per mi a Flickr el mes d'abril.

Crec que, malgrat que el retall no és idèntic, podríem dir que l'origen d'ambdues fotografies, la imatge original, és la mateixa. A mi m'ho sembla, si no és que s'ha produït una d'aquelles coincidències tan curioses, doncs llum, vegetació i elements flotants dins de l'aigua són els mateixos.

No vull ara fer polèmica amb la gent de La Veu de l'Ebre, una mitjà de comunicació local molt important a casa nostra. Només vull fer notar que els mitjans sovint obliden que la propietat intel·lectual ens afecta a tots, i obliden que els materials lliures també van acompanyats de llicència -almenys en el meu cas-, amb unes condicions ben senzilles: reconèixer l'autoria.

En qualsevol cas, si m'he equivocat -he contactat amb la gent del setmanari- corregiré aquest text de seguida.

Actualització: M'han contestat de La Veu de l'Ebre que la causa de l'omissió és una mancança del programari de gestió dels continguts i que intentaran corregir-ho. Personalment, crec que dins del text de les notícies hi ha espai per fer-ho però, cadascú treballa com creu convenient.
Actualització 2: No podreu veure la imatge que referencio aquí perquè la notícia ja no és a la portada de l'EBREDIGITAL.

4 comentaris:

Daniel Gil Solés ha dit...

Manel,

tens tota la raó: totes les fotos penjades a Flickr estan sota llicència Creative Commons, que implica com a mínim reconeixer-ne l'autoria (a més d'un ús no comercial de les fotografies). Penso que no costa res indicar les fonts que s'empren, és tan senzill com posar un peu de foto, no? Cal sempre indicar les fonts, encara que aquestes siguin lliures i accessibles per a tothom: és un signe d'ètica, no? Potser falta crear més cultura sobre les Creative Commons entre els mitjans de comunicació...

Unknown ha dit...

Les meves fotos permeten l'ús comercial. Les llicències Creative Commons són un conjunt de llicències que permeten configurar quins restriccions i quines llibertats atorgues de l'obra que publiques.

Igual que aquest bloc, les fotos de Flickr les publico sota llicència Reconeixement-CompartirIgual, cosa que significa que pots fer-ne l'ús que vulguis, que has de reconèixer l'autoria i que has de compartir-les en les mateixes condicions que tu les has utilitzat.

I ho faig perquè crec que no és important, almenys per a mi, evitar l'ús comercial, a més que així prediquem amb l'exemple, sent jo algú que habitualment promoc el programari lliure.

krusty ha dit...

És que costa ben poc posar la font d'on ho has tret o l'autor!! legalment no ho sé, però d'ètica poca!! Des de que ho poses a internet sabem que pot ser utilitzada per molta gent sense que natros ens adonesem!! però és que si tots fem igual...

Unknown ha dit...

M'han contestat de La Veu de l'Ebre que la causa de l'omissió és una mancança del programari de gestió dels continguts i que intentaran corregir-ho. Personalment, crec que dins del text de les notícies hi ha espai per fer-ho però, cadascú treballa com creu convenient.