divendres, 11 de juliol del 2008

Ataca la Wikipedia la llibertat d'expressió?


Dani Gil publica una entrada al seu bloc sobre la censura a la Wikipedia. L'entrada fa referència al fet que el lloc rebelion.org es troba a la llista negra de la Wikipedia en castellà de brossa -spam-. Un administrador -en castellà li'n diuen bibliotecari- el va incloure per considerar-lo una font no neutral i no verificable.

La Wikipedia, en qualsevol de les seves llengües, té unes normes basades en cinc punts, un dels quals és la neutralitat dels continguts [i la seva verificabilitat]. S'entén per punt de vista neutral no advocar per un punt de vista concret -objectivitat-. Com conseqüència del requeriment de neutralitat cal citar fonts verificables, sempre que sigui possible. Crec que qui va afegir Rebelión a la llista negra es va equivocar.

Ara bé, no coincideixo amb les impressions del Dani, i altres opinions que hi ha en els comentaris al seu bloc, sobre l'atemptat a la llibertat d'expressió i sobre la figura del bibliotecari. En primer lloc, els bibliotecaris i bibliotecàries de la Wikipedia, en realitat s'anomenen administradors en anglès. En català també s'han traduït així. En castellà van prendre una altra decisió i potser això comporta confusió. Però, no crec que aquí s'estigui parlant de l'ofici dels bibliotecaris i bibliotecàries. I malament aniríem si la Wikipedia hagués d'estar regida per aquests professionals. Tinc tot el respecte però, la Wikipedia és un projecte lliure i democràtic, no corporativista, no orientat a professionals de determinat tipus. Perquè aleshores sobre cada tema només hi haurien d'escriure persones enteses, per exemple.

Qualsevol decisió a la Wikipedia es pot discutir. Es pot discutir sobre si un article s'ha d'eliminar o no -si incompleix les normes de l'enciclopèdia-, i es pren la decisió de forma democràtica. Ho he viscut, he discutit i he acceptat el resultat de la discussió. En el cas de Rebelión, el debat també existeix i, es pot seguir i s'hi pot intervenir. La discussió és a posteriori per haver pres la decisió una persona administradora però, existeix igualment. És una decisió, la d'incloure Rebelión a la llista negra, que crec desafortunada. Però, cal també conèixer el funcionament dels entorns col·laboratius. Vivim en plena eclosió de la web 2.0 però, perdem de vista d'on ve aquest concepte i quin és el funcionament d'iniciatives pioneres com la Wikipedia.

Els mitjans tradicionals es freguen les mans cada cop que llocs com la Wikipedia tenen problemes per continguts inexactes o queixes pel seu funcionament. Però, els mateixos mitjans tradicionals sovint tenen els mateixos problemes i, a més, costa més esmenar-los, si és que acabent esmenant-se mai.

Creative Commons License