dimecres, 2 de juliol del 2008

DTC 2008

Greenpeace ha presentat l'informe Destrucción a toda costa (DTC) 2008. Hi ha un informe específic de Catalunya, en català, a banda de l'informe complet i per parts, en castellà. L'informe està il·lustrat amb fotografies aèries de diferents indrets de la costa que en mostren l'estat.


Un primer apartat repassa la degradació de la costa per urbanisme. Es pot llegir que Catalunya té un 46,5% dels 700 Km de costa ja urbanitzats, el 40% són espais protegits, i el 13,5% restant és sòl urbanitzable. És el percentatge de costa urbanitzada més elevat de la Mediterrània i l'informe es queixa que la política de la Generalitat continua amb la mateixa política d'incrementar la urbanització del litoral.  Es fa un repàs de diferents actuacions negatives, entre les quals hi ha alguns casos de les Terres de l'Ebre. Apareixen els casos de xalets de luxe a la punta de Bon Capó a l'Ametlla de Mar, el de Deltebre, on hi ha més pisos nous que a Tarragona i Reus juntes.


Continua l'apartat de degradació per obres i infraestructures, on destaca la creació de nous ports, entre ells la nova dàrsena esportiva del de Sant Carles de la Ràpita i l'ampliació del de l'Ampolla.


Un altre apartat és el de la degradació per contaminació. El Delta de l'Ebre hi apareix per la contaminació a la desembocadura per acumulació de contaminants, així com es fa referència als diferents casos de contaminació del riu, fent esment, evidentment, al cas de Flix.


Com punts negres del litoral català hi ha doncs, tres localitzacions ebrenques, la punta de Bon Capó de l'Ametlla de Mar, Deltebre i el Delta de l'Ebre.


Segons informa El Mundo, i tal com es pot veure a l'informe complet en castellà, Andalusia, València, Múrcia i Canàries, són les comunitats que més maltracten el seu litoral. Estic segur que als feus del PP aquest informe es prendrà amb indiferència o amb alguna resposta política, dient que són comunitats exemplars, que cuiden molt el medi ambient, que són el paradigma de la sostenibilitat.

Creative Commons License