dimecres, 2 de juliol del 2008

La injusta solidaritat


A la ràdio he escoltat que el ministre Solves vol que assumim que som més pobres i que col·laborem per passar la crisi que ens ve a sobre -encara no ha arribat la part forta!- tan bé com puguem.

Ahir al Versió RAC 1, a la secció d'economia amb Jordi Goula, van explicar la situació del preu del petroli, davant de les diferents declaracions del congrés celebrat sobre aquest, en què el ministre Miguel Sebastián va dir que l'alça del preu del petroli era causada per moviments especulatius, mentres que empresaris apuntaven a diversos factors, negant l'especulatiu. El senyor Goula va parlar del mercat de futurs dels EUA i de com els especuladors eren els grans culpables de la pujada del preu del cru i de diverses matèries primeres. La setmana passada Xavier Sala i Martín també parlava del problema econòmic i es queixava que mentres la construcció ha anat bé, els empresaris s'han enriquit i que ara demanin ajudes. Sala i Martín deia que en un sistema capitalista les regles són que quan les coses van bé guanyes diners i que quan van malament en perds, i que no pot ser que quan malament demanis ajudes per no perdre.

Emprenya que l'especulació condicioni de forma tan bèstia les nostres vides i que, com que vivim en un sistema capitalista, haguem de tragar amb això, perquè les coses van així. Que algú pugui especular amb la vivenda fent que pugin els preus de qui la necessita, no només de qui vol segones residències; que algú pugui especular amb aliments fent que a qui necessita penjar li costin més cars; tot plegat hauria de controlar-se, posar-se les coses difícils. Cal voluntat. Segons sembla, el Senat dels EUA ja estan plantejant-se el tema, centrant-se en el funcionament del mercat de futurs, font de la gran pujada del petroli els darrers dos anys.


Creative Commons License