divendres, 4 de juliol del 2008

Blocaire condemnat


Julio Alonso és un blocaire que ha estat condemnat a pagar 9000 euros a la SGAE per uns comentaris contra aquesta societat de gestió de drets d'autor publicats al seu bloc arran d'una entrada anunciant una campanya de Google bombing contra la SGAE. A priori és una mala notícia, tot i que crec que s'ha de veure des d'altres punts de vista.

La sentència diu que es considera l'autor un col·laborador necessari dels comentaris contra la SGAE. Si l'autor hagués moderat els comentaris, eliminant-los, crec que el cas no hagués arribat en aquest punt. Però, si l'autor es nega a eliminar comentaris que es consideren difamatoris, ha d'acceptar les conseqüències. Ara bé, l'autor potser no va considerar els comentaris com difamatoris i per això no considerava convenient eliminar-los i va oferir el dret de rèplica a la SGAE.

També hi ha un altre aspecte que cal considerar, i és que es podria haver investigat l'origen dels comentaris i denunciar les persones que els han escrit, en comptes d'anar a cercar l'autor del bloc.

Carlos Sánchez Almedia, advocat de Julio Alonso, creu que s'està cercant una jurisprudència per a la SGAE, i també apunta que no s'està aplicant la Directiva Europea de Comerç Electrònic, segons la qual l'administrador d'un web només ha de controlar els continguts quan un jutge li ho ordeni, no quan ho faci algú altre. Caldrà seguir l'evolució del procés, a veure si finalment queda així o si es recorre amb èxit.

Creative Commons License