dimecres, 26 d’agost del 2009

Cal reaccionar davant la hipotètica retallada de l'Estatut?

La retallada del Tribunal Constitucional (TC) a l'Estatut de Catalunya es ve anunciant ja des de fa molt temps. I el TC continua sense pronunciar-se. Alguns diuen que és normal que es prenguin tant de temps per decidir sobre la constitucional d'aquesta llei orgànica de l'Estat, altres pensen, pensem, que és un despropòsit l'espera, la qual no fa més que fomentar especulacions i reforçar l'opinió sobre la politització del poder judicial.

A Madrid no els agradaria que el govern català, amb el president Montilla al capdavant, reaccionés davant d'una sentència negativa. A Madrid, al PSOE, li agrada molt prometre coses -"apoyaré..."- i després desdir-se'n tot despistant el personal. El govern català és sobirà i cap membre del PSOE no ha de decidir què o què no ha de fer. Tot i que estic pràcticament convençut que el PSC no estirarà del carro de la reacció i confrontació. Pot provocar un trencament del govern català? Ja es veurà. Pot posar en perill un tercer tripartit? Ja es veurà, encara que diria que en perill ja fa temps que ho està.

La meva opinió és que, com és lògic, s'ha de respectar la decisió del tribunal però, no per això s'ha d'evitar reaccionar acudint en altres instàncies o plantejant una altra relació amb Espanya. Tot i això, és evident que la mentalitat a Madrid i els rèdits polítics, fan molt difícil anar gaire més enllà. Tornarem a tenir un cicle fatigós de demandes de més autogovern, ratllant l'autodeterminació, fins que vingui un altre Mas i pacti una rebaixa a Madrid, per després veure-la més rebaixada pel TC? O hi haurà un plantejament diferent i es mirarà d'adaptar-se a la realitat espanyola o plantejar d'alguna manera una consulta sobre el desig d'independència? Aquesta consulta podria fer-se en l'àmbit municipal? Els resultats serien extrapolables a la voluntat catalana? De fet això hauria de poder-se fer, perquè qui governa ara Espanya, ferms defensors de la IIa República, han de recordar que aquesta va arribar després d'unes eleccions municipals.

Creative Commons License + GNU FDL