divendres, 28 d’agost del 2009

Mac OS Snow Leopard

Avui s'ha publicat l'actualització del sistema operatiu Mac OS X 10.5 Leopard, anomenada Mac OS X Snow Leopard. Aquesta setmana se n'ha parlat a la xarxa i avui era el dia marcat per posar-se a la venda. Val a dir que és una versió menor del sistema operatiu d'Apple, quant a funcionalitats i que potser destaca més per la millora del rendiment -quan el provi ho veuré- i canvis en el comportament d'algunes aplicacions. I un factor destacable, el preu. Una actualització de 29 euros -des de Leopard- per a llicència individual, i de 49 euros si és paquet familiar.

Segons llegíem a Genbeta, sembla que, per error o per atreure mercat, podeu descobrir que teniu a les mans un Snow Leopard i que no necessiteu Leopard per fer l'actualització, si no que s'instal·la des de zero. Si és així no seria estrany que venguessin moltes còpies. Val a dir que Mac OS X no valida la còpia, amb la qual cosa comprant una llicència individual es pot instal·lar en varis ordinadors -infringint la llicència, és clar-. Jo he comprat la llicència familiar.

No és que m'agradi pagar pel programari però, crec que si tens programari privatiu has de ser coherent i pagar les llicències, en la mesura que et sigui possible. En cas contrari, millor cercar alternatives -GNU/Linux, Gimp,...- que no pas optar per la via fàcil de la còpia. Els temps han canviat i d'alternatives sòlides n'hi ha. Mac OS X és un producte que a més em sembla molt interessant i molt ben fet de cara a l'usuari final.

Creative Commons License + GNU FDL