dilluns, 3 d’agost del 2009

El problema de Skype i la crítica al programari lliure

Skype és un servei de veu IP, de videoconferència, en general, multiplataforma, el qual utilitza un protocol tancat per a la comunicació. Aquests dies es parla del perill que Skype deixi de funcionar després de l'adquisició per part d'eBay del programari però, no complet, amb la qual cosa un conflicte de llicències retingudes pels creadors de Skype podrien fer que el servei deixés de funcionar.

Des de fa temps que Skype té alternatives en programari lliure, com Ekiga o WengoPhone. Aquest darrer també multiplataforma i que permet establir comunicacions de veu, video i missatgeria -aquesta amb múltiples comptes en diferents serveis, com Google Talk, Yahoo,...-. Ambdós utilitzen protocols oberts per a la comunicació i permeten, o bé utilitzar els seus servidors per obrir un compte d'usuari, o utilitzar un servidor propi per gestionar el directori d'usuaris.

M'ha sobtat un article enllaçat al Free Software Magazine sobre la possible desaparició de Skype i la situació del programari lliure. Si bé les alternatives són poques i necessiten una empenta, jo he he utilitzat aquestes alternatives, sobretot WengoPhone, i cal dir que són alternatives que poden substituir sense problemes Skype, almenys per a la gran majoria d'usuaris.

Creative Commons License + GNU FDL

2 comentaris:

Carme ha dit...

També m'agrada Gizmo5, que ve amb Medibuntu i és multiplataforma.
Que saps si és codi obert?

Carme ha dit...

Per cert, no he provat Ekiga, però sí WengoPhone i tens raó en què és una opció molt vàlida. Amb una mica més de suport de ben segur que estaria a primera línia.