El diari El País es fa ressò del conflicte a la Wikipedia en una entrada referida a Marina d'Or, on el grup empresarial es defensa d'un article sobre el complex immobiliari d'Oropesa. Aprofitant aquesta discussió a la Wikipedia -normal en un entorn col·laboratiu- el diari aprofita per plantejar l'enquesta als lectors i lectores sobre si consideren fiable la Wikipedia. Me n'he recordat d'una entrada recent que vaig escriure sobre la intervenció a la televisió de David Bravo parlant del tema de la fiabilitat de la Wikipedia i del tracte rebut dels mitjans.
La Wikipedia té articles que poden tenir errors, voluntaris o no, que poden atacar l'honor de les persones. És cert però, els continguts estan sotmesos a escrutini públic i, com ja s'ha comprovat altres cops, el treball col·laboratiu funciona i se solucionen els problemes. I això no ho poden dir la majoria de mitjans, que s'equivoquen i costa moltíssim que reconeguin obertament els errors i, en alguns casos només ho fan si hi ha un jutge que ho ordeni.
Per cert, he trobat una entrevista a Tim Berners-Lee de l'any 2005 on parla de la credibilitat dels blocs.
1 comentari:
Aquest tema és molt interessant. La fiabilitat de la Wikipedia és la mateixa que la de la resta de continguts que podem d'internet. Depèn de qui els escrigui, però sobretot depèn del criteri dels qui els utilitzi i també dels qui els reprodueixi. Hi ha alguns que prenen la Wikipedia com si fos una enciclopèdia, tot i que de vegades els continguts no són prou rigorosos. Un problema que també es dóna, com bé has apuntat, als mitjans de comunicació tradicionals. En qualsevol cas, la rectificació a la Wikipedia és més fàcil i àgil, perquè el sistema d'edició és obert i col·laboratiu. L'altre dia, poc després de sentir per la ràdio la notícia de la mort de Fernán Gómez, vaig entrar a la Wikipedia i ja recollia el dia de la mort de l'actor. En aquest sentit, sóc un defensor d'eines com la Wikipedia, però crec que si els continguts estiguessin signats seria més fàcil contrastar la seua fiabilitat. És qüestió de temps. Arribarà un moment en què el que no surti a la Wikipedia no serà ni haurà passat.
Publica un comentari a l'entrada