divendres, 30 de novembre del 2007

Coses d'avui

La notícia del dia són en realitat dues notícies, i les dues són de demà. Demà està convocada la manifestació per les infraestructures a Catalunya, en la qual el PSC no participarà -assumint una actuació lògica, tot i que és discutible que ho sigui-. La manifestació comptarà o pot comptar amb un socialista conegut, Jaume Sobrequès, i avui quedava pendent de saber si Pasqual Maragall també s'hi apuntava. Vilaweb ha donat a conèixer el bloc que ha creat ICV, Primer Rodalies, sobre l'estat de les infraestructures catalanes, en especial els trens de rodalies. L'altra notícia del dia és la recuperació del servei normal de rodalies a partir de demà. Almenys demà se suposa que tot anirà bé. Diumenge ja en parlarem.

Seguint parlant d'infraestructures, la Cambra de Tortosa ha tornat a demanar la gratuïtat dels peatges a l'Ebre, concretament entre Ulldecona i l'Ametlla de Mar. Jo aniria més enllà. Un peatge gratuït que t'obliga a passar per caixa i pagar un aparell de Teletac no és tan gratuït. És com reclamar un dret i donar les gràcies i demanar perdó per poder exercir-lo.

Continuaven avui les notícies sobre les detencions per corrupció a Totana, amb l'alcalde de la localitat, del PP, implicat. El president de la regió de Múrcia, del PP, segons un mitjà afí al PP, com Libertad Digital, es queixa pel circ mediàtic al voltant de les detencions. Que diferent són les coses quan van a favor teu que quan van en contra. Serà que el PP no ha muntat cap espectacle mediàtic ni amb l'11-M, ni amb l'Estatut, ni amb el terrorisme, ni en aquells problemes legals on s'hagi vist involucrat algun socialista.

L'ús de la justicia per part dels grans partits continua sent notícia. Que els partits tinguin tan clara la necessitat de controlar un òrgan com el Consell General del Poder Judicial, no és precisament per alegrar-se.

S'espera que a final d'any es pugui renovar el DNI i obtenir el DNIe -DNI electrònic- arreu de l'estat espanyol. A Catalunya encara no ha arribat. Les províncies catalanes són les quatre úniques províncies que no expedeixen el DNIe. Segons sembla però, la implantació no anirà acompanyada de la possibilitat d'aplicació en tots aquells aspectes que es podria, per manca d'actualització de sistemes, de reorientació de processos o de canvis en infraestructures, així com la manca d'informació a la ciutadania sobre les possibilitats d'un document d'identitat que incorpora una identitat digital, la qual permet signar electrònicament per, per exemple, relacionar-se amb l'administració. Queda pendent saber què passarà amb entitats certificadores com la CATCert un cop tothom tingui un DNIe. I, per cert, si fer un DNI costa 5 minuts, fer el DNIe s'allarga a 20 minuts. Paciència electrònica s'ha dit.

I acabo amb tecnologia. Els usuaris de Blogger que entrin al gestor de blocs via Blogger in Draft, poden activar l'ús d'OpenID als comentaris. OpenID és un sistema descentralitzat d'identificador d'usuaris, el qual permet crear una arquitectura de single sign-on a la web. En general, un sistema de single sign-on és un sistema informàtic que permet que els usuaris tinguin un únic parell d'usuari-contrasenya o una única forma d'identificar-se dins dels sistemes d'informació de l'organització, amb la qual cosa amb una primera identificació els usuaris tenen accés a totes les aplicacions disponibles. Serà el primer pas perquè Google passi a utilitzar OpenID en els seus serveis?