dimarts, 1 de juliol del 2008

Llibres de text lliures


Cada any quan acaba el curs i es comença a preparar el següent, una de les queixes més generalitzades és el preu del material escolar, concretament el dels llibres de text. Hi ha mesures que intenten pal·liar els efectes, com les iniciatives de gratuïtat de llibres de text en alguns ajuntaments. En alguns països els llibres són gratuïts, sempre que es tornin en acabar el seu ús i en bones condicions. És evident que darrera de les editorials de llibres de text hi ha molta gent que treballa i que necessita aquests diners per viure. Però, també és cert que això no pot justificar que no es prenguin mesures per fer de l'educació un calvari cada inici de curs per a pares i mares.

Imaginem el futur, sense llibres de text, almenys sense llibres de paper. El planeta ho demana, que no utilitzem paper, no? Almenys aquest missatge es troba darrera de la digitalització dels diaris oficials de diferents governs, de la potenciació dels tràmits electrònics, etc. Per tant, crec que podem pensar en un futur on els llibres siguin, com a mínim, electrònics, si és que encara els podem dir llibres.

Però, aquests llibres han de continuar sent materials editats per empreses que en treuen beneficis i que es queden tots els drets d'autoria, o cal cercar alternatives que permetin qualsevol ús dels materials i la seva evolució acceptant contribucions en comunitat? És a dir, hem de continuar acceptant el concepte de materials didàctics actuals o hem d'anar, almenys a l'escola pública, cap a materials oberts i lliures -remarco, lliures-? Crec que sí, que aquest és el camí. L'obertura i la llibertat no són sinònim de manca de rigor, malgrat que hi hagi qui així ho cregui. Es poden establir criteris de qualitat i de supervisió dels materials, i a més s'aconsegueix un permanent reciclatge dels coneixements, sense haver d'esperar edicions futures. Com fer-ho? Doncs cal pensar-ho però, hi ha llocs on es poden veure exemples de com fer les coses. Per exemple, el projecte SELF. La UOC hi participa, i és un lloc on crear, modificar i obtenir materials educatius lliures sobre programari lliure però, que pretén ser un lloc per a qualsevol tipus de materials [lliures]. Va sent hora de canviar coses i no hi ha excuses de manca d'alternatives.

Creative Commons License

2 comentaris:

Anònim ha dit...

si en el món editorial hi ha molts interessos en joc i per això costa fer el salt del paper a versió electrònica, imagina't els que existixen amb el llibre de text!

és un macronegoci que sagna les econonomies de totes les famílies, obligatòriament, i si no es busquen alternatives es perquè no es vol (no perquè no es puga, perquè la tecnologia està aquí, només cal utilitzar-la!)

Anònim ha dit...

Crec que es un bon idea.
Mentres, pero, esperem el futur, també hi ha sistemes com el britanic que porta almenys 30 anys fent servir un sistema on l'alumne ni compra llibres ni l'escola li dona.
Fins a Batxillerat, la immensa majoria de profesors utilitzen el sistema de pizarra, dictats, explicacions orals i els alumnes prenen notes en unes llibretes (que l'escola/institut et donen gratis). Potser, pensareu, que no es pot avançar tant amb este sistema pero us puc assegurar que no hi ha ni mes genis ni mes carrabasses a Anglaterra que aqui. De fet es un sistema que obliga l'alumne a estar despert i prestant atenció, i no depenent unicament de subratlladors de colors flamants!
Alguns profes, la minoria (suposo que depen del temari), si que tenen llibres a la seva classe, pero se reparteixen un per cada 2 alumnes i al final de la classe es tornen a entregar.