dilluns, 27 d’agost del 2007

Canviant les Festes Majors

Ha passat ja més d'una setmana des de que van acabar les Festes Majors d'Amposta 2007. Amb el viatge pel mig i uns quants temes que havíem de resoldre abans de marxar no vaig poder fer cap comentari de les festes.

Sé que el programa de festes està farcit d'activitats. No puc presumir d'assistir-hi a totes però, intento anar-hi. Aquest any, com l'anterior, em vaig proposar aportar imatges i videos, a mode de periodisme ciutadà, per donar una mica de caliu festiu al bloc. He posat imatges i videos dels actes de bous, cosa que reflecteix, agradi o no, que les festes ampostines tenen un programa basat en bous. Per a mi, el pressupost i la quantitat de bous és desproporcionada. No entro en el debat de si s'han de fer bous o no, perquè és un debat etern, el qual no conduïrà enlloc. Només dic que les festes majors semblen orientades a fer bous. És evident que els actes taurins tenen molt d'èxit, d'altra banda. Cal saber si és pels bous, per una reacció a les actituds dels grups ecologistes, pel berenar de la tarda,...

Mentres els bous són d'accés gratuït -no oblido que posar carros, carretes i palcos costa diners-, el ball, el teatre o els vestits de paper són de pagament. No sé quin preu tenia l'abonament però, si només pots o vols anar a un o dos actes, el preu no és propi de festa major. Per exemple, els vestits de paper costaven 12 euros, i el teatre crec que 15 euros. D'altra banda, Amposta, un dels referents als anys 80 en actuacions de grups coneguts, ja fa anys que ha deixat de portar actuacions d'aquest tipus -considero, amb tots els respectes, que portar grups de rock català està fora d'època-. Crec que cal arriscar més, potser tenir més aportació d'idees, per tal de fer un programa atractiu. Mirem a Vinaròs, per exemple, com es planteja l'animació nocturna.

També crec que cal potenciar actes com el celebrat a la plaça de l'Ajuntament, al voltant de la jota, celebrat bàsicament gràcies a l'interès del grup Paracota per cercar els mitjans necessaris per fer-ho possible, i sense cobrar. A Roquetes se celebra a finals d'agost el Tradicionàrius. No seria descabellat fer un circuit de música tradicional a les Terres de l'Ebre, fent d'Amposta un dels punts de trobada d'aquest circuit.

I bé, crec que no m'he passat gaire. Espero que la meva aportació sigui útil.