dimarts, 7 d’agost del 2007

La torre de Sant Joan

La Torre de Sant Joan es troba a la badia dels Alfacs, dins del terme d'Amposta. Es tracta d'una torre de defensa del segle XVI que es va construir per protegir-se dels atacs per mar dels pirates sarraïns. Avui dia aquesta torre està mig destruïda -tot i que consolidada-. Es troba testimoni de la seva existència en alguns llibres.

Al llibre Guide des marins pendants la navigation nocturne (Phillipe Jean Coulier, Ed. Hector Bossange, 1829), a la pàgina 85, es parla de la Tour San-Juan, a 2 llegües a l'est de Rapita, a la costa NE del port dels Alfaques, guarnida amb 2 canons.

El llibre New sailing directions (John William Norie, 1841), a la pàgina 28 es fa la descripció del port o badia (?) (haven) dels Alfaques, anomenat també, Le Sofa Bay, amb una costa poc profunda i fangosa, situant-hi el petit Fort of St. John, més enllà del qual hi ha una badia interna amb aigües molt poc profundes (l'Encanyissada?).

El llibre Spanish coasting pilot (Vicente Tofiño de San Miguel, de la Marina Espanyola, 1812), a la pàgina 209 també apareix la Tower of St. Juan, a la costa de la badia, amb 2 canons. La Ràpita, segons diu, és l'únic lloc deshabitat de la badia.

El llibre Sailing directions for the strait of Gibraltar and the Mediterranean sea (John Purdy, 1841), fa una descripció semblant. A la pàgina 32 diu que es considera que el port dels Alfaques comença a les Casas del Cana, proporcionant un refugi excel·lent. Diu que és capaç de refugiar un bon nombre de naus que no excedeixin de fragates, a causa de la seva poca profunditat. Els sediments del riu, explica, fan que la costa nord i est siguin fangoses, i plenes de petits llacs i estanys. Es produeix una gran quantitat de sal, preparada a les parts nord i est de la badia, la qual s'emporten contínuament els vaixells.