dissabte, 25 d’abril del 2009

Copyleft o no copyleft

De tant en tant em trobo amb llocs on es diu que s'aplica el copyleft als seus continguts però, on fent una ullada a les condicions d'ús, de copyleft res de res. Copyleft, tal com ho defineix el projecte GNU, és una forma genèrica de distribuir un programa o qualsevol altra obra intel·lectual de manera que sigui lliure, tot requerint que versions modificades o ampliades d'aquest continuïn sent lliures.

Així, la llicència GNU GPL, és l'exemple més clar del copyleft aplicat. Es tracta d'una llicència de programari lliure que requereix que en distribuir còpies del programari, o derivats d'aquest, continuï fent-se amb la mateixa llicència. És la clàusula copyleft, la qual crea un efecte víric de la llicència, pel fet que el nombre de programari amb llicència GPL creix a mesura que augmenten les distribucions de l'original o de treballs derivats. També seria copyleft la llicència Creative Commons Reconeixement-CompartirIgual.

En canvi, no són copyleft les llicències que, tot i ser lliures, no afegeixen la condició sobre les distribucions de l'original i de treballs derivats que es faci amb la mateixa llicència. Tampoc no ho són, evidentment, les llicències privatives. I tampoc no ho són totes les llicències Creative Commons (CC). De fet, no totes les llicències CC són lliures tampoc. Així doncs, si apliqueu una llicència CC però, no permeteu usos comercials, la llicència no serà lliure i tampoc copyleft.

Per tant, tot i que quedi bé, si utilitzeu el terme, sigueu conseqüents amb el seu significat.

Creative Commons License + GNU FDL