dimecres, 10 de juny del 2009

Criticar la Wikipedia des del desconeixement i utilitzar la web 2.0

Avui a escoltava Versió RAC 1 l'espai d'Internet setmanal. El podeu escoltar al podcast del programa. Han parlat de la Wikipedia i del diputat aconseguit pel Partit Pirata a les eleccions europees. Quant a la Wikipedia, després de la presentació per part de Xavier Vidal, tot han estat dubtes i crítiques pel seu funcionament. La llibertat perquè tothom pugui escriure-hi era, per a la majoria de col·laboradors del programa, un aspecte negatiu, perquè hi ha gent que pot equivocar-se, expressament o no, i aleshores tenim una enciclopèdia poc fiable. No era important però, que milions de persones al món puguin dir la seva quant als continguts i corregir errades en un temps que un mitjà o una enciclopèdia tradicional no ho farien. S'ha afirmat que els continguts de la Wikipedia són subjectius quan aquesta enciclopèdia en línia té una guia d'estil que justifica que si te'n surts siguin eliminats els continguts que hi poses. A més, existeix el mecanisme de discussió i votació quen hi ha temes controvertits.

La Wikipedia, que no fa més que dur al món del coneixement en general allò que ja va començar a fer el programari lliure, permet construir coneixement de forma col·laborativa i, com el programari lliure, hi ha tants ulls per garantir la qualitat del contingut que els errors acostumen a detectar-se i corregir-se en temps rècord. Sobta que des d'un mitjà de comunicació es queixin dels errors en una font, com si la culpa fos de la font i no de qui la utilitza per no contrastar la informació. Sobta també que donin més importància als errors que puguin introduir-se en la Wikipedia i no dels que mitjans dels que s'autoetiqueten seriosos cometen, i que no sempre corregeixen.

Per exemplificar si funcionava el mecanisme de correcció d'errors no se'ls ha acudit res més que la típica prova d'introduir informació errònia en una entrada i veure si algú la modificava. Ho han fet en hora i mitja però, ho han menystingut perquè ho havien avisat a la ràdio.

Tot plegat una mostra de com es critica una eina tan important pel desconeixement que se'n té, mentres s'està en un mitjà que presumeix d'estar present a l'anomenada web 2.0.

Creative Commons License + GNU FDL