dimarts, 9 de juny del 2009

El vot en blanc i l'extrema dreta

Ahir repassava el vot en blanc a Catalunya i a Espanya en aquestes eleccions europees. Avui també ho destava el Jordi Basté a RAC 1. Els partits parlen molt de l'abstenció, per ser políticament correctes però, en algun moment haurien de fer una anàlisi transparent d'aquesta i també dels vots protesta, els vots en blanc i nuls.


A Espanya han hagut 220179 vots en blanc, un 1,41%, més del doble que el 2004. A Catalunya els vots en blanc han estat 57457m un 2,94%, més de 5 cops que el 2004. Jordi Basté remarcava com entre vots blancs i nuls, sumen una gran quantitat de vots, superant fins i tot alguns partits a Catalunya, i que cal valorar-ho.


Ara bé, es valorarà? S'ignorarà i es menysprearà? Canviaran les estratègies?


No sé si realment els grups polítics estan per l'autocrítica o continuaran potenciant el desencís.


Quant a l'extrema dreta, i continuant amb el desencís, avui també es parlava de l'augment de l'extrema dreta a Europa i del perill que això sigui el punt de partida per a l'arribada al poder de partits feixistes, paral·lelitzant-ho amb el procés que va seguir el nazisme per arribar al poder. No sé si realment serà aquest el camí però, cal reflexionar-hi. Els partits semblen acomodats i veuen això com una possibilitat remota però, en temps de greus crisis no es pot descartar res.


Creative Commons License + GNU FDL