dijous, 25 de juny del 2009

Equador de legislatura

Estem a la meitat de la legislatura en els governs municipals. Els partits fan anàlisi. Realment una anàlisi que serveix de ben poc, i ho sabem tots, perquè tot el que es digui ara d'aquí a 2 anys ja no es recordarà. A Amposta tenim nou alcalde, pertanyent al mateix partit que ha governat durant més de 20 anys, i qui ja ha vingut sent regidor durant anys. La línia de l'actual govern es pot dir que és continuïsta en els continguts, tot i que no tant en les formes. Es nota el canvi de persona a l'alcaldia, veient-ho des de fora. Per a bé o per a mal, no ho sé però, es nota.

Per comentar la legislatura m'agradaria utilitzar referències a les anàlisis que fan els protagonistes, els polítics del govern i de l'oposició a Amposta. De polítics ampostins que facin anàlisi de la primera part de legislatura en els seus respectius blocs/webs només hi ha Toni Espanya. El web dels socialistes ampostins és un web genèric del PSC sense continguts principals sobre Amposta, i amb un conjunt d'opcions entre les quals destaca la que diu "Coneixe'ns", un ús molt ampostí o bé molt estàndard dels pronoms febles. Marta Cid té el seu web sense actualitzar des del 2007. El bloc d'Esquerra d'Amposta no fa cap anàlisi de moment. El que sembla l'actual bloc d'Esquerra d'Amposta està actualitzat i tampoc no té cap anàlisi de la meitat de legislatura. Faig un incís aquí amb la necessitat d'unificar els llocs web i redirigir els que deixen de ser vàlids cap als que ho són i són rellevants. El web de Manel Ferré també està sense actualitzar. No volia incloure l'aspecte de la presència a la xarxa però, ja posats, sembla que els dos partits de l'oposició són els que tenen una presència més o menys important a la xarxa per parlar dels temes de la ciutat. CiU, potser pel fet d'estar governant, no la té -actualitzada vull dir-. Podríem mirar la presència a Twitter o Facebook però, en cas d'haver-ne, veuríem que el tipus d'activitat no és rellevant per veure com va la política local sinó que és més activitat personal. CiU, malgrat ser qui ha governat durant el projecte Ciutat Digital, no destaca per la seva activitat a Internet.

Per analitzar la mitja legislatura crec que es poden observar vàries coses. La ciutat té projectes en marxa, entre els quals n'hi ha de finançats per Generalitat o govern central. Aquests projectes, els financiï qui els financiï, acabaren per associar-se a la tasca de govern local. És normal. De fet, és normal que un Ajuntament, quan un projecte com la restauració del Pont Penjat no avança, demani explicacions a qui l'executa, en aquest cas el govern espanyol. Sí que és cert que aquesta és la cara injusta de les coses. Qui s'emportarà els beneficis polítics de l'èxit i qui les crítiques si hi ha fracàs.

Altres projectes en marxa i evidents als ulls de la gent, són les millores dels carrers de la ciutat. Potser algunes, com la del Carrer de les Flors, haurien hagut d'esperar sense el Plan E. Però, es fan. Quan es va fer la campanya de les municipals es negava la necessitat de millorar la via pública i després l'alcalde va anunciar un pla de xoc contradient-ho. És bo corregir si s'escau. El carrer del Pont és un dels darrers de remodelar i que han quedat força bé.

Projectes com el Parc dels Xiribecs potser evidencien les prioritats dels successius governs, tenint en compte que ja fa vàries legislatures que està en marxa. S'acabarà abans del 2011? Ja ho veurem.

El Mercat a la Plaça ha estat un bon punt de partida per establir una cita anual perquè la ciutat es retrobi amb la seva història i per atreure la gent de fora per sumar-se a la celebració. Les beques per a estudiants, una iniciativa que cal aplaudir i que cal mantenir.

L'ampliació de la zona blava és una de les actuacions recents del govern que m'han idignat. Sembla que és inevitable, per estar lligada a la viabilitat de l'aparcament soterrat de la plaça del Mercat. Un aparcament que, veurem si se li incrementa el cost, doncs també recentment se sabia que el subsòl és més dur de l'esperat.

Una de les decepcions de la legislatura és la Ciutat Digital. Un projecte que prometia molt però, que sembla que no acaba de funcionar. Sí que és cert que l'Ajuntament actualment ha obert un procés participatiu via el portal de Participació Ciutadana, entre el 5 i el 30 de juny, tot i que no n'he tingut notícia fins fa una setmana o poc més. Cal fer un esforç en aquest sentit per promoure l'ús de les eines i de millorar-les, doncs apartats com l'educatiu tenen mancances importants. Esperem a veure l'evolució durant la resta de legislatura.

No li posaria nota a la mitja legislatura. De fet, caldria també una anàlisi de la tasca de l'oposició i de tot el consistori en ple. Veuríem que hi ha situacions típiques de votacions en clau de partit, com en altres legislatures i, en temes menys trascendents -sense voler desmerèixer-los- acostuma a haver acord. Poques novetats.

Creative Commons License + GNU FDL