divendres, 26 d’octubre del 2007

Blocs i llibertat d'expressió a Itàlia

L'altre dia Gustau escrivia sobre els problemes legals que podíem tenir amb el nostre bloc causats per les intervencions de terceres persones a causa dels seus comentaris. Val a dir que aquests problemes -potencials- ja en temps en què els fòrums eren les eines principals d'interacció entre els internautes, eren presents.

Avui Vilaweb publica una notícia sobre la situació dels blocs a Itàlia. Segons diu, un projecte de llei pretén que els autors dels blocs paguin una taxa i contractin un periodista professional perquè els assessori. Segons es pot llegir a La Repubblica, els termes de la llei estarien incloent els blocs -no específicament- dins del termes producte i activitat editorial, amb la qual cosa els propietaris de blocs haurien d'inscriure's el Registre dels Operadors de Comunicacions (ROC).

Segons el projecte de llei, es considera producte editorial qualsevol producte amb la finalitat d'informació, de formació, de divulgació, d'entreteniment, que sigui destinat a la publicació, sigui quina sigui la forma en què es faci i el mitjà que s'utilitzi (art. 2.1). L'article 5.1 defineix l'activitat editorial com qualsevol activitat destinada a la realització i distribució dels productes editorials així com a la publicitat relacionada, i estableix que l'activitat editorial pot desenvolupar-se per a finalitats no lucratives.

És l'article 6 on s'especifica que tothom qui exerceixi una activitat editorial ha d'inscriure's al ROC.

L'article 7 es refereix a la inscripció al ROC de qui realitza l'activitat editorial a Internet, de la seva responsabilitat d'allò publicat, pel fet de ser qui té la competència d'autoritzar els continguts que apareixen a la xarxa.

És realment, com sembla, una llei que posa barreres al fenòmen bloc i a altres formes de comunicació a la xarxa, i per tant una barrera a la llibertat d'expressió? Els internautes italians reaccionaran davant d'això? Seguiran altres governs l'exemple italià si tira endavant? Veurem.