dijous, 11 d’octubre del 2007

Sistemes operatius web (III)

Continuo amb la tercera part dels comentaris sobre sistemes operatius web a partir de l'entrada de Webéame.

goowy (http://www.goowy.com)
Goowy és un dels llocs on apareix el concepte webtop, més que webOS, per a mi no tan adequat. Es tracta d'un servei en línia gratuït. L'usuari de Goowy té aplicacions de correu electrònic, de calendari, agenda de contactes, jocs, missatgeria instantània (que s'integra només amb MSN i Yahoo!), un espai d'emmagatzemament de fitxers (fotos, video, àudio, i altres) d'1 GB -pagant es poden tenir 5 GB-, i uns widgets d'escriptoris, que en el cas de Goowy es diuen Minis. No he trobat cap eina de processament de textos, full de càlcul, presentacions, etc.

YouOS (http://www.youos.com)
Es tracta d'un servei en línia gratuït però, que també es pot obtenir per a l'ús empresarial pagant. No és programari lliure. L'usuari pot afegir noves aplicacions al seu escriptori, de forma que dos usuaris del sistema no necessàriament tindran les mateixes aplicacions instal·lades. L'usuari és una línia de comandes, YouShell; un editor de textos, YouEditor; notes enganxoses, YouSticky; canals RSS, gestió de fitxers, xat, etc. L'usuari pot desenvolupar noves aplicacions per a YouOS, mitjançant un entorn integrat de desenvolupament -IDE- propi de YouOS. Entre les aplicacions que l'usuari pot afegir hi ha GoogleDocs, YouPhotoShop, un editor d'imatges que realment és el servei Pixenate, Gmail, GoogleTalk, etc. Es tracta d'un escriptori en línia amb moltes aplicacions disponibles, a diferència dels altres existents.

g.ho.st (http://g.ho.st)
Es tracta d'un servei en línia gratuït. Inclou un bloc de notes, notes enganxoses, missatgeria instantània, correu electrònic, calculadora, el temps de Yahoo!, etc. És un servei extensible, a través de dos tipus d'extensions, els serveis i les aplicacions, i també incorpora widgets a l'entorn de l'escriptori virtual.


CorneliOS (http://www.cornelios.org)
Es tracta d'un servei gratuït en línia i a la vegada descarregable per instal·lar-lo en un servidor propi. En aquest cas hi ha tres llicències, una de les quals és la GPL, és a dir, programari lliure. En el moment d'escriure això no he pogut descarregar-me el programari de Sourceforge, doncs no apareixia cap fitxer a l'àrea de descàrregues. A la demostració en línia (usuari root) el sistema proporciona un gestor de fitxers i de directoris, un calendari, un terminal, un paquet ofimàtic, un gestor de bases de dades, etc. Es poden afegir més aplicacions de les instal·lades. L'entorn per a l'administrador proporciona gestió d'usuaris en la qual està planificar incloure la gestió de perfils, a l'estil de sistemes tipus Unix. Està desenvolupat amb Perl.

eyeOS (http://eyeos.org)
És un servei gratuït en línia i que es pot descarregar. És programari lliure. És extensible, podent instal·lar aplicacions addicionals a les que incorpora en instal·lar-lo. Aquestes són un navegador (eyeNav), un gestor de fitxers (eyeFiles), un agregador RSS (eyeRSS), calculadora (eyeCalc), bloc de notes (eyeNotes), un processador de textos (eyeDocs), agenda (eyeContacts), calendari (eyeCalendar), un gestor de processos, etc. Està desenvolupat amb PHP.


DesktopTWO (https://desktoptwo.com)
Es tracta d'un servei gratuït en línia. Inclou un espai de disc d'1 GB d'emmagatzemament, correu electrònic, contactes, editor de pàgines web, bloc integrat amb blinkinblog.com i myblogtwo, missatgeria instantània integrable amb MSN, reproductor de MP3, lector de canals RSS/Atom, el paquet ofimàtic OpenOffice (sí, OpenOffice executat com aplicació web), Acrobat Reader, etc. Els documents, els fitxers en general, com en altres entorns, es poden compartir. Utilitza Flash.

OOS (http://www.oos.cc)
Es tracta d'un servei en línia gratuït. L'usuari té inicialment un conjunt d'aplicacions entre les quals hi ha la calculadora, l'editor de textos, el visualitzador d'imatges, el lector de PDF, el reproductor multimèdia, jocs, el gestor de fitxers per emmagatzemar contingut. El compte d'usuari té 1 GB d'espai per a fotografies i per a la pàgina personal dins del domini oos.cc. Al perfil de l'usuari hi ha una pestanya Groups, la qual se suposa que gestiona privilegis d'usuaris. Però, a la versió de demostració aquesta pestanya està desactivada.

Articles anteriors: