dimarts, 9 d’octubre del 2007

Sistemes operatius web (I)

Webéame té una entrada referent als anomenats sistemes operatius web -millor dit potser, escriptoris web, escriptoris en línia, etc.- dels quals van apareixent diferents alternatives. Com podeu llegir a la Wikipedia, un sistema operatiu web -webOS en anglès- es refereix a serveis de xarxa per a la computació distribuïda en el context d'Internet, tot i que la tendència és a entendre-ho com una col·lecció de serveis web. No està clar que es puguin considerar realment sistemes operatius. Per això indico que potser seria més adequat parlar d'escriptoris en línia -la majoria no passen de ser això-.

L'origen de l'entrada es troba al bloc pixelco.us, i presenta fins 26 sistemes d'aquestes característiques. La majoria dels existents no són sistemes que et puguis descarregar i instal·lar al teu servidor sinó que són serveis que pots utilitzar a la xarxa. N'hi ha però, que són descarregables i alguns d'ells són programari lliure. Tots es caracteritzen per ser aplicacions web, tot i que uns opten per uns llenguatges i eines de programació i els altres uns de diferents. Miraré de comentar-ne alguns.

jooce (http://jooce.com)
Es tracta d'un servei en línia. No hi ha la descàrrega del programari disponible. En fase beta, s'ha de sol·licitar accés i després ja contacten amb l'usuari per indicar-li com pot accedir al servei. Permet compartir fitxers de diferents tipus, escoltar música, veure videos, jugar, utilitzar el correu electrònic, xatejar, un entorn d'emagatzemament segur -cito la descripció- de fitxers i contactes, etc. Utilitza Flash.

atoolo (http://www.atoolo.com/public)
Servei en línia, no disponible per descàrrega, d'accés gratuït. Té processador de textos, full de càlcul (format Microsoft Office), visor de fotografies, de videos de Google, una aplicació per a Google Maps, gestió d'esdeveniments, notes enganxoses, gestió de fitxers, etc. Proporciona inicialment 1 GB d'espai d'emmagatzemament.

myGoya (http://www.mygoya.com/uk)
Servei en línia, no disponible per descàrrega, d'accés gratuït. El conjunt d'aplicacions que incorpora és nombrós. Processador de textos, fulls de càlcul i eina de presentacions, basats en ZOHO. Proporciona un disc virtual a la web (webdisk), amb un gestor de fitxers (pujada de fitxers, creació d'un espai per compartir,...), un gestor de les dades compartides, una eina d'automatització d'accions (autoflow), correu electrònic, xat, missatgeria instantània, un reproductor multimèdia, etc.

SE51 (http://www.se51.net) Es tracta d'un projecte, OpenMercury, disponible en línia i descarregable. Es tracta de programari lliure. Està desenvolupat amb PHP. És un escriptori amb l'aspecte del sistema operatiu Mac OS X (Leopard), amb aplicacions com l'iPhoto, Safari, Time Machine, etc. La versió actual no demana usuari ni contrasenya, amb la qual cosa el seu ús, per molt bonic que sigui, no és recomanable de moment.