dimecres, 10 d’octubre del 2007

Sistemes operatius web (II)

Continuo amb el repàs a diversos escriptoris en línia o sistemes operatius web, a partir de la llista de Webéame.

Glide (http://www.glidedigital.com)
És un servei en línia i d'accés gratuït, tot i que té dues modalitats de pagament. També té una versió per a dispositius mòbils. Proporciona, en la seva versió gratuïta, un espai d'emmagatzemament de 2 GB. Un compte de Glide permet crear varis usuaris, simulant un entorn multiusuari en una xarxa o en una màquina. Té un processador de textos, una eina de presentacions (exporten a format Microsoft Office i a PDF), xat, correu electrònic, blocs, visualització i edició d'imatge, visualització de videos, gestió de contactes, agenda d'esdeveniments, publicació en web de documents, compartició de documents, etc. Utilitza Flash.

oDesktop (http://www.odesktop.net)
En aquest cas oDekstop és una eina que es pot provar en línia però, que es ven. No és programari lliure. Es pot obtenir per paquets de llicències de 10, 20 o 30 usuaris, pagant una quantitat determinada per any. La versió de proves en línia es pot utilitzar durant 15 dies, amb 1 GB d'espai de disc. Es poden pujar i descarregar fitxers, així com compartir-los, dins de l'espai de disc de l'usuari (oDrive). Es pot utilitzar una pujada de documents per lots, cosa que requereix tenir el JRE 1.5 o superior. Hi ha una aplicació per a gestió d'àlbums de fotos (oPhoto), un reproductor de música (oMusic), un agregador de RSS (oNews), jocs (oGames), correu electrònic (oEmail) i un sistema de missatgeria entre els usuaris connectats al servidor (oNetwork).

schmedley (http://www.schmedley.com)
Es tracta d'un servei gratuït en línia. No es presenta tant com un sistema operatiu web sinó com una pàgina d'inici personalitzada, tipus iGoogle o Netvibes. L'usuari té diferents widgets disponibles (agenda, notes enganxoses, correu Gmail, servei meteorològic, cerca en diferents cercadors, cartellera de cinemes, ...).



dekoh (http://www.dekoh.com/index.jsp)
Per accedir al servei cal instal·lar l'aplicació Dekoh Desktop, una aplicació Java que és el client del servidor Dekoh. Un cop instal·lat el client el navegador mostra l'escriptori en línia, on hi ha un conjunt d'aplicacions disponibles: Dekoh Books (per organitzar els llibres, sincronintzar-se amb Amazon i compartir interessos amb els amics), Dekoh Calendar (gestió d'esdeveniments, amb sincronització amb el calendari de Google), Dekoh Music (organització de música, compartició de llistes de reproducció i emissió d'àudio), Dekoh Photos (gestió i compartició de fotos), devTool (creació de plantilles per a noves aplicacions), i MyFlickr (sincronització de fotos amb Flickr). Segons explica el web del projecte, es tracta d'una plataforma de programari lliure, la comunitat de la qual es troba al web dekoh.org. Requereix JRE 1.5 o superior.

ajaxWindows (http://www.ajaxwindows.com)
És un servei en línia d'accés gratuït. Té una aplicació de correu electrònic (que se utilitzen comptes de Gmail, Yahoo!, Hotmail, Netaddress o altres correus web). De la mateixa manera el motor de cerca pot ser Google, MSN, Yahoo!, Ask o la Wikipedia. Permet afegir noves aplicacions a l'entorn, a gust de l'usuari. Inclou un paquet ofimàtic que té un processador de textos, una eina de presentacions i una eina de dibuix, els quals utilitzen el format OpenDocument. Per desar els documents les aplicacions utilitzen com espai de disc un compte de Gmail, en comptes d'un espai de disc al servidor d'ajaxWindows. Incorpora diferents aplicacions relacionades amb els serveis de Google (GoogleMaps, GoogleImages, GoogleCalendar, GoogleNews, GoogleDocs). Algunes aplicacions, com Zoho Start (ofimàtica) o Gizmo Call (telefonia IP) obren noves finestres per accedir a serveis externs al sistema. Per a algunes coses cal tenir el JRE 1.6 Update 2 instal·lat.

Llegiu també: Sistemes operatius web (I)