dilluns, 31 de desembre del 2007

Adéu al 2007

És dia de fer balanços. Acaba una any però, també acaba una legislatura. Els balanços doncs, són més extensos en la vessant política. Els mitjans ja fa dies que ens han començat a recordar els esdeveniments més destacats del 2007. No tinc la intenció de fer un repàs periodístic de l'any que se'n va però, sí esmentar algunes de les coses que han ocorregut durant el 2007 que són destacables.

En l'àmbit polític, el terrorisme ha tornat a primera plana dels diaris. Començava l'any connectat a l'atemptat de la T4 de Barajas, camí del trencament de la treva d'ETA i de nous atemptats. El PP ha continuat fent del terrorisme arma de desgast polític. Però, no tot els ha sortit bé i la teoria conspirativa al voltant de l'11-M ha estat demuntada per la sentència judicial. Ja dins de precampanya, el PP continua fent del terrorisme un element electoralista, malgrat que ho negui.

També en l'àmbit polític, ens hem quedat amb les ganes de veure els Papers de Salamanca completament retornats a Catalunya. S'han aprovat lleis importants, com la Llei de Dependència o la de la Memòria Històrica. El PSOE ha demostrat que en matèria de plurinacional, o no hi creu, o bé ha fet marxa enrera, potser per la pressió del PP o per convicció pròpia.

La web 2.0 ha tingut un gran impacte mediàtic. Els serveis i xarxes socials han esdevingut eines molt populars durant el 2007. Els blocs, els quals havien d'arribar al seu punt d'inflexió a meitat d'any, sembla que encara estan en augment. Ara bé, la popularitat no és sinònim de qualitat i de ben segur que molts ens trobem amb molta palla que fa difícil treure prou profit de la xarxa social. Menéame, Delicious, Digg i altres plataformes de compartició de continguts estan presents ja en la majoria de mitjans de comunicació en línia. La televisió a la carta ha despegat i fins i tot a les Terres de l'Ebre comptem ja amb dues televisions que emeten per Internet, ja sigui en directe o sota demanda.

A les Terres de l'Ebre les dues capitals han estat notícia després de les eleccions municipals. Tortosa ha castigat el PSC i ha entregat el govern a un consistori format per CiU i ERC, amb Ferran Bel com alcalde. CiU a Amposta ha sabut conservar la majoria absoluta, malgrat el canvi de candidat a l'alcaldia, esdevenint Manel Ferré e nou alcalde.

Hem tingut polèmiques pels pressuposts generals de l'Estat i la seva inversió a l'Ebre. Hem continuat tenint polèmiques medi ambientals. La caça en barraca no s'ha autoritzat finalment, els parcs eòlics continuen sent tema de conflicte a la Terra Alta, el cementiri nuclear una preocupació, els transvasaments encoberts continuen amenaçant-nos.

La construcció ha començat a mostrar debilitat i sembla que comença a ser més difícil que abans vendre vivendes. Els interessos dels crèdits hipotecaris han continuat creixent. Som un any més pobres. I esperem els que vindran.

A Catalunya hem continuat veient com el PP ens utilitzava per atacar el govern quan no ho feia amb el terrorisme. Sembla que allò que poden demanar altres nacions o comunitats autònomes a Espanya, amb l'acord de PP i PSOE, a Catalunya no podem fer-ho i per això porten l'Estatut al Constitucional. El Constitucional, un tribunal que està donant una molt mala imatge, per la manipulació que en fan els dos grans partits espanyols.

El tren, AVE i rodalies, ha estat el gran maldecap del govern a Catalunya. Per una banda, per l'interès del PP i altres per restar vots al PSOE a les properes eleccions però, de l'altra, per la mala gestió que el govern espanyol n'ha fet. Mentrestant, el 2007 ha continuat sense deixar aturar l'Euromed a Terres de l'Ebre i sense plantejar un servei de rodalies propi. Aquí la màxima preocupació en infraestructures han estat l'autovia de l'Interior, la qual es vol evitar que talli el nucli de Campredó en dos, el desdoblament de l'eix de l'Ebre, el qual entre Amposta i Tortosa encara haurà d'esperar, i la variant de la N-340 a l'Aldea, la qual esperem que comenci aviat. Aquesta variant, mentres es construeixi, farà que es pugui anar per autopista entre els peatges d'Amposta, l'Aldea i l'Ampolla, sense pagar, tot i que això no és ben bé cert, perquè haurem d'adquirir un teletac.

I bé, tampoc és que m'hagi aturat a fer balanç però, aquestes són algunes de les coses que s'han comentat durant l'any.

Feliç 2008.