dissabte, 1 de desembre del 2007

Codi ètic blocaire

L'any 2001 vaig obrir el meu primer bloc, o millor dit, el meu conjunt de blocs, destinats a configurar un lloc web dinàmic àgil i gratuït, ebrencs.com. En queda una mostra que podeu consultar, un d'aquells blocs: Titulars ebrencs. Més tard, el 2003, vaig obrir aquest bloc, per escriure allò que em vingués al cap o compartir-ho a la xarxa. Una mica d'informàtica i tecnologia, una mica de política, una mica de territori,... Mai no havia pensat que a casa nostra, a les Terres de l'Ebre, això hagués tingut una explosió tan gran en passar els anys, convertint-nos en una xarxa de blocs de referència a Catalunya. És una alegria mirar enrera i veure que no ens quedem enrera a la xarxa.

Parlant de blocs, l'any vinent se celebren les jornades de la Catosfera, la blocosfera catalana. Un dels objectius de les jornades de la Catosfera és el d'establir un codi ètic per assolir un nivell d'excelència i de marca a la catosfera. I aquí ens trobem amb una discussió recurrent. Cal un codi ètic blocaire?

Aquest any Tim O'Reilly (pare del terme web 2.0) va proposar crear un codi de conducta (o codi ètic) blocaire, juntament amb Jimmy Walles (fundador de la Wikipedia). És una proposta, un conjunt de recomanacions per als blocaires -que es pot fer extensible a qualsevol web que permeti la interacció amb qui la visita- sobre comportament propi, comportament de terceres persones i continguts que es publiquen. El codi ètic proposat es basa en els següents punts:

  1. El blocaire es fa responsable del continguts que escriu però, també dels que escriuen altres als comentaris del seu bloc.
  2. Cal indicar el nivell de tolerància relacionada amb els comentaris abusius.
  3. Es recomana eliminar els comentaris anònims.
  4. Els trolls s'han d'ignorar.
  5. En cas de conflicte s'ha de cercar el contacte amb les persones involucrades fora de línua, si pot ser directament, abans de publicar cap comentari relacionat.
  6. Si es detecta que algú té un comportament incorrecte cal dir-li-ho.
  7. No s'ha de dir res al bloc que no es diria en persona.
Podeu consultar l'esborrany del codi de conducta blocaire al bloc de Tim O'Reilly, i també reflexions del mateix O'Reilly després de les reaccions a la crida per tenir aquest codi ètic. A Wikia hi ha un document de treball per elaborar el codi ètic a partir de la proposta d'O'Reilly. La proposta sorgí del cas de Kathy Sierra, qui va patir comentaris poc respectuosos i amençadors per part d'usuaris del seu bloc. No cal dir que hi ha persones a favor i en contra d'establir un codi ètic blocaire.

No sabria dir si estic a favor o no d'aquesta proposta per regular el comportament a la blocosfera. Certament és preocupant l'ús abusiu que es fa de l'anonimat i també que hi ha qui des d'un bloc, sense identificar-se, també aprofita per faltar al respecte, desprestigiar o dir mentides sobre altra gent. Però, aquest és un problema de tota la xarxa Internet, no dels blocs. Quan l'element més exitós de la xarxa eren els fòrums, això ja passava. A les llistes de correu també passen aquestes coses. A tot arreu on la gent no ha de presentar el DNI per inscriure's, hi ha la potencialitat que certes persones aprofitin l'anonimat per abusar de la llibertat d'expressió. Però, hi ha mecanismes per evitar aquestes coses:
  • Tècnics: La participació amb signatura electrònica, on cada persona necessita un certificat digital per intervenir. Això es pot veure com una garantia però, a la vegada es veu com una barrera a la participació, perquè depèn quines coses, encara que no es diguin faltant al respecte a ningú, poden ser utilitzades contra les persones. Un exemple seria el cas de reconèixer la ideologia política d'una persona per les opinions que té, des d'un punt de vista sectari, per vetar-la en llocs de treball o en altres contextos.
  • Legals: Els abusos contra l'honor de les persones o les faltes a la veritat acaben tenint solucions dins del sistema legal. Cal potser conèixer quin és el context legal dels espais que les persones físiques o jurídiques posen a la xarxa.
  • Socials: Els trolls o els blocs i altres llocs que es dediquen a abusar en els seus continguts publicats, fan soroll però, acaben sent filtrats per la resta d'usuaris. Acaben sent expulsats per l'administrador de les llistes de correu, se'ls posen barreres per dificultar la participació, es moderen els comentaris per impedir que es publiquin abans de ser revisats,...
En canvi, crear un codi ètic és com professionalitzar el fet blocaire. Una eina com una altra, el bloc, passa a ser un instrument professional més. I això és així per a algunes persones però, ja hi ha els col·legis professionals i les lleis relacionades amb les TIC per regular-ho tot. Mentres el bloc cadascú l'utilitza com vol, per a les seves necessitats, no sé si és necessari i realment positiu tenir un codi ètic. Seria com corporativitar la blocosfera. El debat està servit. Què en penseu?