divendres, 28 de desembre del 2007

Llogaríeu pel·lícules en línia?

Slashdot té una entrada on es llegeix que Apple i Fox podrien posar en marxa un servei de lloguer de pel·lícules a través d'iTunes. Les pel·lícules es podrien descarregar i veure durant un període limitat de temps, utilitzant el sistema de gestió digital de drets (DRM) d'Apple. La xarxa ja es va omplint d'aquesta notícia/rumor que es podria confirmar a la propera Macworld. El concepte de lloguer virtual pot ser atractiu des del punt de vista de negoci o des del punt de vista tecnològic. Ara bé, un lloguer físic permet que vàries persones vagin visualitzant la mateixa còpia d'una pel·lícula, mentres que el cas de les pel·lícules que et descarregues les tens al teu ordinador, és a dir que no hi ha ningú esperant que tornis la teva còpia.

Que et forcin a veure-les dins del temps que ells estableixen per a mi no és atractiu. És potser un dels exemples de l'ús abusiu del DRM, del control que fan terceres parts de documents que tens al teu ordinador. Imagineu que Apple o qualsevol fabricant de programari us força via DRM a actualitzar -pagant- el sistema operatiu. A més, el fet que les pel·lícules estiguin xifrades no permet exercir la còpia privada, com passa amb la música que té DRM -excepte si la copies en un disc d'àudio primer i després l'extreus d'aquest-. Són fitxers, no dispositius físics. Potser prefereixes descarregar-te-les i veure-les després al reproductor de DVD de casa però, amb un sistema així, si no permeten fer el mateix que amb la música, possiblement no podrà fer-se.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola Manel,
penso que al cap i a la fi estem parlant d'Imagenio... o d'alres ofertes que també apareixen semblants. El fet de l'atractiu de la temporalitat té a veure amb el preu de la seva vigència.

Crec que l'oferta d'1 euro, per pel·lícula, per 1 dia, que fa Imagenio, no es una mala oferta. I segur que deu acabar de rematar als pocs videoclubs que queden.

Lacaze Zara ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.