dissabte, 29 de setembre del 2007

Referèndums

Fa poc que Josep Lluís Carod-Rovira ens anunciava un referèndum per al 2014. Penso que no hauria de ser un problema per a Espanya que es facin referèndums convocats pels governs autonòmics. No, si no és que es té por d'un resultat desfavorable per als seus interessos. Malauradament això no és possible, i mentre el PP estigui a l'oposició, serà difícil fer reformes legals que permetin aquesta i altres coses. La unitat d'Espanya és una de les eines que tenen per fer oposició.

Avui el lehendakari Ibarretxe ha anunciat un referèndum per al 25 d'octubre de 2008. Com ja es podia esperar, s'ha topat amb el govern, qui ha ensenyat la Constitució per avisar que aquesta consulta popular no s'acceptarà.

Penso que, sobretot la consulta catalana del 2014, tot i que hauria de poder-se fer, s'ha anunciat en un context que la fa semblar oportunista, tactista, electoralista. Però, s'hauria de poder fer, igual que la basca, ja plantejada per Ibarretxe quan va presentar el seu nou estatut per Euskadi a Madrid. Discutim les formes, es clar però, el fons també s'ha de discutir. I en això el PSOE semblava que apostava fort per un altre model d'estat, amb una mentalitat més oberta però, no ha estat així. Ja ho diu Maragall. Cal reformar la Constitució o no avançarem tant com volem.