Ja ha arribat la Fira del Llibre de Frankfurt en què la convidada és la cultura catalana. Però, aquesta Fira ha estat precedida de la polèmica sobre si han d'anar escriptors en llengua castellana o només els escriptors en llengua catalana. Ahir a La Vanguardia la vice-presidenta de la Fira destacava que la convidada és la cultura catalana, no la literatura, i afegia també que si visqués Vázquez Montalbán, no entendria la Fira sense la seva presència. No sé, no sé què dir. Per començar si es convida una cultura en una fira de literatura acabem confonent molt fàcilment cultura i literatura, quan la primera abasta molt més. La cultura catalana no és la castellana, i quan es parla de cultura catalana no tinc clar si es poden incloure o no escriptors en castellà. I no parlo des del punt de vista del debat Catalunya-Espanya. De la mateixa manera que s'ha encès la polèmica, m'agradaria saber si la cultura espanyola allí on va mostra les particularitats culturals -incloent les lingüístiques- de tot l'Estat.
Però, no ens enganyem tampoc. La Fira del Llibre de Frankfurt és un aparador perquè qui ven llibres en vengui més. És a dir, no deixa de ser una forma de fer negoci. Però, massa sovint, i aquest és un exemple, se'ns barregen temes de cultura, de país, amb la promoció de productes perquè qui en treu benefici econòmic se n'aprofiti -cosa legítima-.
2 comentaris:
manel, me sembla que tu (com molts altres) aneu errats (com la majoria de gent... sobretot per la informació que corre)
La fira de frankfurt és una fira d'editors, en què es troben per contractar drets d'edició empresaris de tot el món. I només això.
Que els catalans som uns capats, i ens hem inventat això de la "cultura catalana" per no ferir sensibilitats, i que al final es promocionen més els escriptors i els castells que el sector editorial... amb això no hi podem fer res.
Però recordem, una altra vegada, què és la fira de frankfurt i què s'hi va a fer, i entendreu que els alemanys, quan ens van convidar, ho van fer perquè volien que els editors catalans (que mouen un volum de negoci com els suecs o els danesos) puguessen fer l'agost (venent drets d'edició des de la llengua catalana cap a altres). Així, si conviden a "Espanya" lo més normal seria que s'hi promocionessen els llibres en castellà. I tot lo demés, en teoria, està de més... tot i que al final pareix que del que menys s'ha de parlar és de llibres!
Això és com si anem a una fira de cotxes i li donem més importància a la xica que hi ha damunt del cotxe, o al dissenyador del cotxe, que al cotxe en sí... i així ens va!
Doncs no entenc on vaig errat perquè més o menys has dit lo que venia a dir jo. L'únic és que jo escrivia d'alguna manera que no es pot convidar una cultura quan realment s'està parlant de literatura. I la Fira de Frankfurt ha convidat la cultura catalana, tal com sona.
I no es pot presentar com un acte cabdal per al país una cosa que no deixa de ser un negoci.
Publica un comentari a l'entrada