Un cop vistos alguns exemples d'escriptoris en línia o sistemes operatius web, voldria fer uns comentaris finals. Val a dir també que no ha estat un estudi acurat de cada un d'ells, per motius de temps bàsicament, tot i que la idea era la de veure per sobre què fa cada un d'ells i donar-vos informació de partida perquè us animeu a provar-ne algun.
Com ja he comentat en entrades anteriors d'aquesta sèrie, en molts casos els sistemes operatius web són bàsicament escriptoris en línia. En altres es tracta ja d'entorns a mig camí entre un escriptori i un sistema operatiu, amb sistema de fitxers propi, gestió d'aplicacions, gestió d'usuaris i permisos, etc. La llista que he utilitzat per fer aquest mini-recorregut pels webos, ha oblidat parlar d'entorns com iGoogle o Netvibes. I no perquè els consideri dos exemples més de sistemes operatius web sinó que encaixen prou bé en el marc dels escriptoris en línia. En el cas de Google no seria estrany que s'acabessin integrant les aplicacions ofimàtiques de Google Docs & Spreadsheets per tenir un entorn virtual complet. El fet és que molts dels entorns que es poden trobar no ofereixen tantes funcionalitats com per considerar-les un valor afegit enfront dels sistemes de pàgina inicial personal.
Fins ara pensava que no trobaria cap alternativa lliure més que no fos eyeOS però, hem pogut veure que n'existeix alguna més, com CorneliOS, cosa que obre el rang d'alternatives lliures que es poden tenir en compte. Seria una ocasió per fer un estudi de maduresa dels diferents projectes de sistema operatiu web actualment per recomanar-ne un. I això seria interessant sobretot en el cas d'una empresa. Fa poc, per exemple, vaig estar valorant la instal·lació d'eyeOS però, no em vaig decidir perquè la idea de tenir un entorn en línia, multiusuari, podent gestionar a quines aplicacions pot accedir cada usuari i/o grup d'usuaris, no la podia satisfer.
1 comentari:
Et felicito per la qualitat del article en les seves diferents entregues, i m'agrada molt veure que hi ha gent que es capaç de escriure articles sobre noves tecnologies sense caure amb el tòpic de que bo i bonic es tot el nou.
Publica un comentari a l'entrada