dimecres, 12 de desembre del 2007

Boicot a Canal 9

Sempre que puc triar no miro Canal 9. No m'agrada -excepte els Autoindefinits, un programa d'humor que no està malament-, fan programació on abunda la llengua castellana, intercalada amb publicitat a favor del transvasament de l'Ebre. Els seus informatius sempre que tenen oportunitat vénen a mostrar l'Ebre cabalós i contraposen les imatges a les dels camps valencians assedegats. El tancament dels repetidors analògics de TV3 al País Valencià és la gota que fa vessar el got, i serveix perquè Gustau Moreno proposi boicotejar Canal 9, desintonitzant-lo de les nostres televisions.

Jo aniria una mica més enllà. Al País Valencià sembla que ja els va bé la política del PP. Sentint-ho molt pels que encara pensen que compartim llengua i que no cal transvasar l'Ebre, cal posar les coses difícils als valencians, no per donar la raó al seu govern sobre la diferenciació entre català i valencià, sinó perquè vegin com es veuen les coses de l'altre cantó. No només desintonitzaria Canal 9 sinó que, si es pot, posaria entrebancs legals perquè continuï veient-se a Catalunya. I a més, continuant amb el tema de la llengua, no admetria la convalidació del nivell mitjà de valencià amb el nivell C de català mentres no hi hagi reciprocitat. I això faria mal. Quanta gent aprofita la visió catalan d'una llengua compartida per poder treballar a l'administració pública a Catalunya? I aquesta gent, es preocupa perquè aquesta visió existeixi al País Valencià? Fan res per aconseguir-ho? Ho sento, és una postura radical i potser fins i tot es pot qualificar de demagoga però, ho veig com una postura de força que podria tenir algun efecte quant a fer reaccions els valencians d'una vegada.

3 comentaris:

Pep Canício i Querol ha dit...

Amic Manel: sense que serveixi de precedent, no comparteixo la teva opinió. Només arribaria a estar-hi d'acord si els valencians que resisteixen com poden la política crispadora del seu govern ho demanessin. No miro mai Canal 9 però sí -ocasionalment- algun programa de la seua segona cadena. La campanya d'Acció Cultural del País Valencià és "Contra la censura i per la llibertat d'expressió". Des del Principat no podem capgirar-la.

Daniel Monfort ha dit...

No estic absolutament d'acord, el que proposes sí que és un conflicte entre pobles i el demés tonteries! Et penses que els mestres valencians que venen a Catalunya són els votants del PP? et penses que els agrada haver de marxar?

I sobre el que provocaria això del boicot, seria encara més crispació i més arguments a favor seu. Ho planteges com l'embargament dels EUA a Cuba, com una visió paternalista, de Catalunya envers els germans adormits del sud. M'entristix llegir-te això....

Unknown ha dit...

No, no vull ser hostil. Però, no entenc que haguem de desgastar-nos tant a Catalunya. Els valencians no sou uns fatxes, evidentment. Però, governa qui governa, legislatura rere legislatura, amb majoria absoluta, i crec que tampoc no és culpa dels catalans això. En canvi, només veiem atacs a tort i a dret. Allò que demano és cercar formes de respondre a les hostilitats polítiques -no socials-. Em puc equivocar però, no per això he de deixar d'opinar. Això del catatà és una forma de demanar reciprocitat. I això ho hem de demanar els catalans però, no veig esforços des del País Valencià per reclamar-ho, o són minoritaris. Una llàstima.